|

CEO'luğun yolu işletme bölümünden geçer

McAfee Secure Türkiye Temsilcisi İnan Taptık, öğrencilerin popüler bölümlerinden 'işletme'yi anlattı. İşletme bölümünün öğrenciyi yönetimden finansa, hukuktan ekonomiye birçok alanda yetkinleştirdiğini belirten Taptık, 'CEO olmaya giden yol işletmeden geçer. Bu bölümü bitirenler, yönetim için gerekli donanımla mezun olur' dedi

Ali Kuş
00:00 - 24/07/2012 Salı
Güncelleme: 01:54 - 24/07/2012 Salı
Yeni Şafak
CEO'luğun  yolu işletme bölümünden geçer
CEO'luğun yolu işletme bölümünden geçer

LYS'de Türkçe-Matematik alanında tercih yapacak öğrencilerin en popüler bölümlerinden biri de 'işletme'. İşletme bölümü öğrencisi, yönetimden finansa, hukuktan ekonomiye kadar bir çok ders alarak mezun olur. Kısacası yönetmek için eğitilir.

Bugün işletme bölümünü Ankara İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi'nden mezun olduktan sonra bir çok bilişim şirketi kuran ve bu şirketlerde CEO olarak görev yapan İnan Taptık ile konuştuk. Halen McAfee Secure Türkiye Temsilciliği ve EPPE Dış Ticaret Şirketi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürüten Taptık, CEO olmanın inceliklerini anlattı.

İşletme bölümünü nasıl tanımlıyorsunuz? İşletme insana ne kazandırır?

İşletme bölümünü bitirmenin en büyük avantajı siz hayatta ne yapacaksanız yapın bu yeteneğe ihtiyacınız var. O size bu yetenekleri veren bir okul. Muhasebeden, iktisattan, ticaret kanunu, ekonomik sistemler, hayata dair altyapıyı sağlayan bir okuldur. Abdüllatif Şener, Masum Türker, Fikret Başkaya ve İbrahim Kaboğlu hocalardan ders aldık. Okulun kuruluş amacı orta ve üst düzey yönetici yetiştirmekti. Yönetim becerisini kazandırmak üzere hazırlanmış olan bir okul tipiydi. Ben okulu bitirir bitirmez 1984 yılında 23 yaşındayken ilk bilişim şirketimi kurdum. Bir şirketi kurabilecek bilgiye sahip olarak mezun oldum. Bunun ardından birçok şirket kurdum. Alan olarak da bilgisayarı seçtim. O gün bugündür bilişim sektörünün içinde yer aldım. Hiçbir zaman IT'den kopmadım. Hali hazırda da McAfee Secure'nin Türkiye temsilciliğini yapıyorum. Hayatımın her alanında hala okulda aldığım bilgiler bana yardımcı oluyor.

Her işletme öğrencisinin hayalidir herhalde CEO olmak? CEO nedir, ne yapar?

CEO'nun açılımı Chief Executive Officer yani üst düzeydeki yöneticilerin şefi anlamındadır. Takım lideri gibi düşünelim. Doğuştan gelen yöneticilik gibi bir takım yetenekleri de gerektirir. Zaman içinde en fazla geliştirilmesi gereken özelliği, insanlarla doğru iletişim kurabilme yeteneğine sahip olmaktır. Yani bir kişisel gelişimi tamamlayabilmek gerekiyor. Çünkü siz takımınızla varsınız. Takımınızı doğru olarak motive edebiliyor ve yönlendirebiliyorsanız başarılısınızdır. İnsanlara doğru motivasyonu sağlayarak inandığı işi yapmalarını sağlar. Aslında çok iyi bir satıcıdır. Hedeflerine giden yolda ekip arkadaşlarına hedefini empoze eder. Stratejiyi uygulamayı sağlayan bir birimdir. Kurmay heyetinin yöneticisi olan kişidir.

'CEO olmaya en yakın bölüm işletmedir' demek mümkün mü?

Aslında bunu demek çok doğru. CEO olmaya giden yol işletmeden geçer. İşletme mezunları yönetim için gerekli donanıma sahip olarak mezun olur. Çünkü işletmede muhasebeden, ekonomiden, hukuktan ve bütün hayatta stratejik olarak lazım olacak alanlardan bilgi edinmiş olarak çıkıyorsunuz. Bir avukatla, muhasebeciyle konuşurken ne konuşacağınızı ne isteyeceğinizi bilirsiniz. O insanlardan danışmanlık almıyorsun, o insanlardan ne isteyeceğini biliyorsun. Hukuk diline hakimdir işletme mezunu. Maliyet muhasebesini çok iyi bilir. Bilançoları okumayı bilir. Bunları iyi bilmek için işletme okumak lazım. İşletme mezunu yönetmek için lazım olacak donanıma sahiptir. Hukuk, maliye ve finans bilgisine sahiptir.


Staj kesinlikle angarya değil

Bir işletme öğrencisinin CEO olabilmesi için neler yapması lazım?

İşletme bölümünün angarya olarak görülen kısmı stajdır. Bunun böyle olmaması gerekir. Bu birinci şart. İkincisi de bitirme tezidir. Bir öğrenci, üniversitede bitirme tezine asılabildiği kadar asılmalı. Çok şey öğretir. Benim 1984'te bitirme tezim Avrupa Birliği'ydi. O gün 2015'e kadar Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi mümkün değil diye yazmıştım. O öngörüde bulunmuştum. Herkesin bilmesi gereken çok önemli şey tarihtir. İşletme bölümü okuyacak bir öğrencinin dünya, iktisat ve ekonomi tarihlerini bilmesi çok önemli. Çünkü sürekli bir takım kararlar verirken geçmişe yönelik değerlendirmelerden faydalanıyorsunuz. Şirket tarihlerini bilmesi gerekir. Nasıl kuruldular, nasıl büyüdüler, nereden nereye geldiler, bilinmesi gerekir. Markalar tarihini derinlemesine araştırmakta fayda var.


Olmazsa olmaz İngilizcedir

İngilizce'nin önemi nedir?

İngilizce olmazsa olmaz. CEO'nun olmazsa olmazıdır İngilizce. Çünkü CEO'nun yaptığı iş tamamen Türkiye içinde olabilir ama mutlaka bir gün bu şirketin kapısını bir yabancı çalacaktır. Ya da o yurt dışı ile ilgili bir iletişime geçmek zorunda kalacaktır. Bu şartlar altında hem yazılanı anlayabilmek hem de yönetim noktasında hareket özgürlüğüne sahip olabilmek için mutlaka gerekli. Akımları da takip edebilmek için de İngilizceye hakim olmak şart.


Boğaziçi'nde kampus yaşamı bir başka

Türkiye'nin en köklü üniversitelerinden Boğaziçi Üniversitesi, eğitim kalitesi ve kampus konforuyla öğrencilerin hayallerini süslüyor. 1863'te kurulan Robert Koleji'nin geleneğini sürdüren Boğaziçi Üniversitesi, 9 bin 8 lisans ve 2 bin 876 yüksek lisans olmak üzere toplam 11 bin 884 öğrenciye İngilizce eğitim veriyor. Üniversitede tam ve yarı zamanlı olmak üzere 572 öğretim üyesi ve 765 öğretim görevlisinden oluşan bin 337 kişilik akademik kadro görev yapıyor. İsteyen öğrenciler 14 dilde seçmeli ders alabiliyor.

BAŞARI BURSLA ÖDÜLLENDİRİLİYOR

Boğaziçi Üniversitesi'nde başarı ve gereksinim kriterlerine dayalı burslar veriliyor. Öğrencilerinin üçte birine, yerleşkeleri içerisinde yer alan yurtlarında barınma hizmeti sunulan üniversitenin ana kampusları, Bebek, Etiler, Rumeli Hisarı ve Hisarüstü semtlerine paralel konumlanıyor.


12 yıl önce