|

Çözüm süreci üniversitelere bahar getirdi

Doğu ve Güneydoğu'daki üniversite rektörleriçözüm süreciyle birlikte hâkim olan barış havasının üniversiteleri olumlu etkileyeceğini düşünerek, 'Tercih sırasında bizi de tercih listenize ekleyin' diyor.

Aybike Eroğlu
00:00 - 15/07/2013 Pazartesi
Güncelleme: 00:30 - 15/07/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Çözüm süreci üniversitelere bahar getirdi
Çözüm süreci üniversitelere bahar getirdi

Asırlardır bu topraklarda birlikte yaşayan halkların geleceği için güzel umutların belirdiği bir süreçten geçiliyor. Çözüm süreci olarak adlandırılan bu süreç, gelecekte çocuklarımıza kandan bahsetmeyeceğimiz günlerin de habercisi. Sürecin başladığı günden bu yana Doğu-Batı kardeşliği adına önemli gelişmeler kaydedildi. Üniversite rektörleri çözüm süreciyle birlikte Doğu ve Güneydoğu'da hâkim olan barış havasının üniversiteleri olumlu etkileyeceğini düşünerek, üniversite adaylarına 'Tercih sırasında bizi de tercih listenize ekleyin' diyor. Ortak temenni ise: 'Terör korkusu nedeniyle doğudaki üniversitede eğitim görmek istemeyen öğrencilerin yerini, orada hayat var diyen öğrenciler alsın'

GERGİNLİK YOK

2007 yılından bu yana eğitim öğretim faaliyetlerini sürdüren Siirt Üniversitesi'nde 7 Fakülte, 3 Enstitü, 2 Yüksekokul, 4 Meslek Yüksekokulu, 3 Uygulama ve araştırma merkezi bulunduğunu anlatan Siirt Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Murat Erman, öğrencileri Siirt Üniversitesi'ni tercih etmeye davet etti. Üniversitenin 5 bin öğrencisinin bulunduğunu aktaran Erman, Siirt Üniversitesi'nin 255 akademik personeliyle bölgede eğitim-öğretim, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine katkı sağladığını aktardı. Çözüm süreciyle birlikte öğrencilerin Siirt'e gelme konusunda daha kolay ve çabuk karar verebildiklerine işaret eden Erman, 'Gerginlik yaşanmadığı için öğrenci ve personelimiz, psikolojik bir rahatlama içerisindeler. Böylece derslerine ve akademik faaliyetlerine daha yoğun bir şekilde odaklanabiliyorlar' dedi.

EĞİTİME AYRILAN KAYNAKLAR ARTAR

Türkiye'nin gerek ekonomik gerekse toplumsal düzeyde belini büken Kürt meselesinin çözümü, her alanda rahatlamayı da beraberinde getirecek. 'Yıllarca Türkiye'nin en önemli sorunu haline gelen Kürt meselesinde çözüm sürecinin sağlıklı şekilde yürütülmesi barış ile sonlandırılmasının, ekonomik istikrarla birleştirileceğini belirten Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, bu sayede eğitime ayrılan kaynakların artacağına işaret ederek, süreçte üniversitelere büyük görevlerin düştüğünü hatırlattı.

YANLIŞ ALGILAR YIKILACAK

Türkiye'nin geleceği gençlerin Batman Üniversitesi'nde eğitim almasından memnuniyet duyacağını ifade eden Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, 'Çözüm süreci her alanda olduğu gibi üniversitelerde de şimdiden etkisini göstermeye başladı. Ülkemizin batısında yaşayan öğrenciler artık Batman'a gelmeyi daha çok düşünüyor. Batman Üniversitesi'ni daha güzel günler bekliyor. Üniversitemiz bu yıl 2 bin 660 yeni öğrenci ile tanışacak. Bu sayının ek kontenjanlarla birlikte daha da artmasını bekliyoruz' şeklinde konuştu. Süreçle birlikte Batman'ın yanlış algılanan imajı artık doğru okunduğunu kaydeden Rektör Uluçam, 'Barış havasıyla birlikte yanlış algılar yıkılacak yerine daha pozitif algılar inşa edecek. Bu algılarla da geleceği şekillendiren gençleri yetiştireceğiz' diye anlattı.

BAŞLARDA TEPKİ GÖRMÜŞTÜK

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde açılan Kürdoloji kürsüsü kurulduğu dönemde çatışmalı bir sürecin ürünü olduğu için pek çok kesimden tepki almıştı. Kürtçenin gelişmesi için yürüttükleri çalışmaları devletin eline yağ sürmek olarak adlandıran kesimlerin olduğunu anlatan Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü ve Kürdoloji Koordinatörü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, 'Yaklaşık 4 aydır süren çözüm süreciyle birlikte önce devlet bir adım atıp Kürtçenin akademik seviyede temsil edilmesi için üniversitemize ardından bölgenin diğer bazı üniversitelerine enstitüler ve kürsüler kurulmasını destekledi. Sonra bu enstitü ve kürsülere öğrenciler alındı, öğretim elemanı istihdam edildi.' diye konuştu.

Daha güvenli bir Siirt

Güneydoğu Anadolu'da tarihi geçmişi olan çözüm süreciyle birlikte daha da güvenli olan Siirt, öğrencilerin yaşayabileceği şehirlerden biri. 'Üniversitemizi tercih eden öğrenciler, yeterli öğretim üyesi ve öğretim teknolojisi yüksek sınıflarda ve laboratuvarlarda eğitim ve öğretimlerini sürdürüyorlar' diyen Siirt Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Murat Erman, Tercih edilebilirliği arttırmak için öğrencilerin, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere katılımının teşvik edildiğini anlattı.

Doğayla teknolojinin birleştiği üniversite

Tarihi Harran Okulu'ndan adını alarak kurulan Harran Üniversitesi bugün 10 Fakülte, 5 Yüksekokul, 1 Devlet Konservatuarı, 11 Meslek Yüksekokulu, 3 Enstitüsü ve 12 Uygulama Araştırma Merkezi ile 18 bini aşan öğrencisine eğitim ve öğretim hizmeti sunuyor. Harran Üniversitesi'nin kurulduğu günden bu yana sadece yükseköğrenim sunan bir kurum değil, aynı zamanda bölgenin çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmasında da önemli bir rol üstlendiğini anlatan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, 'Öğrenci Yaşam Merkezi, Bisiklet Yolu ve Koşu Parkuru, Merkezi Labaratuar, GAP-YENEV (GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi) ve bin kişilik yeni yurt binası ihalesi bu yıl yapılacak' diye anlattı. Üniversiteyi tercih eden öğrencilerin doğayla teknolojinin birleştiği muhteşem bir kampüste öğrenim görme imkanına kavuşacaklarını anlatan Mutlu, bu yıl eğitime başlayacak Yabancı Diller Yüksekokulu'nda öğrencilerin yabancı dilleri geliştirebileceğini ifade etti.

Mezunlarımız hemen iş buldu

Batman'ın dışarıdaki algının aksine huzurlu bir yerleşim merkezi olduğunu anlatan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, 'Batman'da modern merkezi kütüphane, yemekhane ve sosyal tesisler öğrencileri beklerken, teknik okullarımızın uygulama yaptıkları çok sayıda uygulama alanı ve atölyeler de mevcut. 2013-2014 eğitim-öğretim yılında yeni bölüm açılan Batman Üniversitesi'nde bu yıl ilk mezunlarını veren Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarımı Bölümü öğrencilerinin tümü KPSS ile işe yerleşti. Diğer bölümlerden mezun olan öğrencilerimizin de TÜPRAŞ, TPAO, TEDAŞ gibi kurumlarda iş imkanı oldukça fazla' şeklinde açıkladı. Batman'ın dışarıdan algılandığının aksine huzurlu bir yerleşim merkezi olduğuna işaret eden Rektör Uluçam, 'Öğrenci değişim imkanlarıyla da öne çıkan Batman Üniversitesi'nde, Erasmus Programları kapsamında yurtdışına gitme imkânları sunuluyor. Yüksek lisans ve doktora programları ile mezun öğrencilerimize eğitimlerine devam etme imkânı veriliyor' dedi.

Üniversitelerin olumlu etkisi olacaktır

YÖK'ün doğu illerindeki kontenjan artışının bu sene oldukça fazla olduğuna dikkat çeken Fem Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç 'Kontenjan sayılarının artması bu illerde özellikle eğitim anlamında canlılık anlamına gelecektir. Ayriyeten buralardan mezun olan lise öğrencilerin yükseköğretim görmek imkânlarından daha fazla yararlanacağı anlamına gelmektedir. Kontenjan artışının çözüm sürecine olumlu katkı sağlayacağını düşünüyorum.' şeklinde konuştu. Ardıç, 'İnsanlar ne kadar eğitimli olurlarsa birbirlerini daha iyi anlayabilecek, daha mutlu yaşamlarını sürdürebileceklerdir' dedi.

- B İ T T İ -

11 yıl önce