|

Dershane parasına üniversite

LYS sonrası puanı yetmediğinden ya da başka sebeplerle herhangi bir bölüme yerleşemeyen öğrenciler için yurtdışında eğitim imkanı var. Üstelik bu okulların fiyatları da uygun.

Önder Deligöz
00:00 - 23/07/2010 Cuma
Güncelleme: 23:44 - 22/07/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Dershane parasına üniversite
Dershane parasına üniversite

Lisans Yerleştirme Sınavı'nda (LYS) yeterli puanı alıp, bir de kılavuzdaki hataları aşıp tercihlerini şekillendiren öğrenciler şimdilerde heyecanla kampüs kapısından içeri girecekleri günü bekliyor. Tabii sınava giren yüz binlerce öğrenci, bu heyecanı yaşayamayacak. Çünkü yıllardır düzene sokulamayan sınav sisteminin öğrenci ve veliler açısından sıkıntılı birçok tarafı var. Adayın, yıllar süren emeğin son on yılda defalarca değiştirilen sürelerde ölçülmesi, alınan puanın istenen bölüm için yeterli olmaması gibi sebepler öğrenciyi üniversite kapısında bırakıyor.

Bu sıkıntıyla karşılaşan adaylar, ya sınava bir sene daha hazırlanarak para ve zaman kaybetmeyi göze alıyor ya da istemediği bir bölüme yerleşip mutsuz bir geleceğe adım atıyor. Fakat bu sıkıntıyı yaşayan öğrenciler için bir alternatif daha var. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere yurtdışında yükseköğrenim görme fırsatları her geçen yıl artıyor. Fiyatları da oldukça cazip. Hatta Türkiye'de üniversite hazırlık dershanesine ödenen paraya yurtdışında okuma imkanı bulunuyor. Bosna, Makedonya, Arnavutluk gibi ülkelerde eğitim ücretleri mühendislik fakülteleri de dahil olmak üzere 2 bin ile 4 bin Euro arasında değişiyor.

ARNAVUTLUK'TA EPOKA ÜNİVERSİTESİ

Bu üniversitelerden biri de Türk girişimcilerin Arnavutluk'un başkenti Tiran'da eğitim dünyasına kazandırdıkları Epoka Üniversitesi. Geçtiğimiz yıl eğitim hayatına atılan üniversitenin iktisadi ve idari bilimler ile mühendislik ve mimarlık fakülteleri bulunuyor. İktisadi ve İdari Bilimler fakültesinin yıllık eğitim ücreti 2500 Euro. Mühendislik ve mimarlık fakültesi ise öğrencilerden yıllık 3500 Euro talep ediyor. Eğitim dili İngilizce olan Epoka Üniversitesi'nde eğitim süresi dört yıl. İngilizce'si yeterli olmayan öğrenciler için hazırlık sınıfı uygulaması bulunuyor. Epoka Üniversitesi Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Dr. Ferdinand Gjana, Türkiye ve Arnavutluk'un birbirine çok yakın kültürlere sahip olduğunu belirterek “Türkiye'den gelecek öğrencilerin adaptasyon noktasında sıkıntı yaşamayacağına inanıyoruz. Türkiye'dedeki sıcak ortamı Arnavutluk'ta da bulacaklar” diye konuştu. EPOKA Üniversitesi'nin internet adresi: www.epoka.edu.al

AVRUPA'NIN GÖBEĞİNDE TÜRKİYE'DEYMİŞ GİBİ EĞİTİM

Bosna Hersek'teki Uluslararası Saraybosna Üniversitesi, sunduğu imkanlar, ekonomik koşulları ve kültürel yakınlığıyla Türkiye'de çeşitli nedenlerle yükseköğrenim programlarına yerleşemeyen öğrenciler için iyi bir tercih. Saraybosna'da bulunan üniversite 2003 yılında kuruldu. Üniversitenin Sanat ve Sosyal Bilimler, mühendislik ve doğa bilimleri ile eğitim fakülteleri, 2010 ÖSYM tercih kılavuzunda yer alıyor. Bu fakültelerden mezun olan öğrenciler denklik için YÖK'e başvurabiliyor. Bölüm fiyatları 3500 ile 5500 Euro arasında değişiyor. Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hilmi Ünlü, kurumlarının doğasıyla, tarihi geçmişi ve kültür8el zenginliğiyle dolu olan ve hoşgörünün hakim olduğu Saraybosna'da gençlere eğitim hizmeti verdiğini söyledi. Saraybosna hayatının İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illere göre çok ucuz olduğunu belirten Ünlü, “Öğrencilerimiz Avrupa'nın göbeğinde kaliteli bir eğitim alırken maddi açıdan zorlanmayacaklar” dedi.


Üsküp'te Balkan Üniversitesi

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te bulunan Uluslararası Balkan Ünivenrsitesi de hem ekonomik hem de kültürel yakınlık avantajıyla yurtdışı eğitimi düşünenler için iyi bir alternatif. Türkiye'ye uçakla 1 saatlik mesafede bulunan Üsküp'te çok sayıda Türk öğrenci bulunuyor. 2006 yılında açılan Uluslar arası Balkan Üniversitesi YÖK tarafından tanınıyor. Üniversitesi bünyesinde mühendislik, iktisadi ve idari bilimler, iletişim, güzel sanatlar ve yabancı diller fakültesi bulunuyor. Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge'nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı Üsküp Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kurulan üniversitenin fiyatlar ise, mühendislik fakültesi için 4500, diğer fakülteler için de 4000 Euro. İngilizce hazırlık bölümünün fiyatı ise 3600 Euro. Üniversitenin internet adresi: www.ibu.edu.mk


Yabancı gibi değil, tanıdık bir kültür

Avrupa'da uygun fiyata eğitim alınabilecek okullardan biri de Bosna-Hersek'teki Uluslararası Burç Üniversitesi. Ülkedeki Türk okullarının kurucusu Sema Eğitim Kurumları tarafından açılan üniversitede mühendislik ve ekonomi fakülteleri bulunuyor. Yine bu üniversitenin de eğitim ücretleri Türkiye ile kıyaslandığında oldukça ucuz.

Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da bulunan üniversitenin eğitim ücretleri, mühendislik fakültesi için 3 bin 600, eğitim 2 bin 100, ekonomi için de 3 bin Euro. Avrupa'nın göbeğinde yükseköğrenim fırsatı sunan üniversitenin eğitim dili İngilizce. Eğitim süresi ise dört yıl. Yabancı dil yeterliği olmayanlar için hazırlık sınıfı uygulaması var. Sema Eğitim Kurumları'nın kurucusu Fatih Gürsoy, Bosna halkının isteği ve desteğiyle kurdukları üniversitelerinde, uluslararası standartlarda eğitim vermeyi amaçladıklarını söyledi. Akademik kadrolarını bu amaç doğrultusunda donanımlı kişilerden oluşturduklarını belirten Fatih Gürsoy, eğitim imkânları ve fiziksel koşullar açısından öğrenciyi meslek hayatına hazır bir şekilde mezun edecek yapıya sahip olduklarını ifade etti. Üniversitenin internet adresi: www.ibu.edu.ba


Bitti

14 yıl önce