|

Dikkat kontenjanlar arttı

Sınavlar bitti, sıra tercih maratonunda... Devlet üniversitelerinin yanısıra vakıf üniversiteleri sunduğu burs imkânlarıyla dikkat çekerken, uzaktan eğitim bölümlerine öğrenci alacak üniversite sayısı bu yıl 50'yi aştı. Uzmanlar, “180 barajını aşıp, dikkatli ve doğru tercih yapan hiçbir öğrenci açıkta kalmaz” görüşünde birleşiyor

Orhan Turan
00:00 - 19/07/2011 Salı
Güncelleme: 23:32 - 18/07/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Dikkat kontenjanlar arttı
Dikkat kontenjanlar arttı

Zorlu sınav maratonu bugün açıklanması beklenen LYS sonuçlarıyla birlikte yerini tercihlere bıraktı. Öğrenciler, 11'i ilk kez bu yıl eğitime başlayacak 177 üniversiteden toplam 7 bin 890 farkı bölüm arasından tercih yapacak. Bu yıl öğrenci kontenjanlarındaki artışa dikkat çeken rehberlik uzmanları geçen yıl 374 bin 68 olan kontenjan rakamlarının (özel yetenek hariç) bu yıl 431 bin 768'e çıktığını söyleyerek, öğrencileri uyardı. Yeni açılan Vakıf üniversitelerindeki burs olanaklarıyla uzaktan eğitim programlarının çeşitlendiğini belirten Rehberlik Uzmanı Burak Kılanç, “180 barajını aşan her öğrenci ideal bir tercihle bir bölüme yerleşecektir” dedi.

KONTENJANLAR ARTTI

Öğrenci kontenjanları lisans programları için yüzde 15,4'lük artışla 374 bin 68'den 431 bin 768'e çıkarılırken, ön lisans programları 312 bin 86'dan 303 bin 948'e düşürüldü. Bu akademik yılda devlet üniversitelerinin lisans programlarına 363 bin 952, vakıf üniversitelerinin lisans programlarına 51 bin 66, KKTC'deki üniversitelerin lisans programlarına 14 bin 696, yurtdışındaki üniversitelerin lisans programlarına 2 bin 54 olmak üzere toplam 431 bin 768 öğrenci yerleştirilecek. Bu yıl devlet üniversitelerinin ön lisans, lisans ve özel yetenek programlarına toplam 657 bin 347 kontenjan ayrılırken, paralı olan diğer üniversitelerin toplam kontenjanı 102 bin 321 oldu. Bu yıl vakıf üniversitelerinin ön lisans, lisans ve özel yetenek programlarına 81 bin 345; KKTC'deki üniversitelerin ön lisans, lisans ve özel yetenek programlarına 18 bin 672; yurtdışındaki üniversitelerin ön lisans, lisans ve özel yetenek programlarına ise 100 öğrenci kontenjanı ayrıldı.

Matematik Fen Grubu (sayısal) toplam kontenjanların yüzde 40'ını oluşturuyor. Türkçe-Matematik (Eşit Ağırlık) alanı ise kontenjanların yüzde 31'ini oluştururken, sözel kontenjanlar ise toplam kontenjanların yüzde 13'ünü oluşturuyor. Öte yandan YGS kontenjanları yüzde 12, Dil kontenjanları ise yüzde 4 olarak dikkat çekiyor. En fazla kontenjan yüzde 40'la sayısal gruba ayrılmış olmasına karşın, sınava giren adayların dağılımına bakıldığında ise eşit ağırlık grubunun ilk sırada geldiği görülüyor. Sadece sınava giren tüm adaylar içinde değil, sınava girecek lise mezunları içinde de eşit ağırlık grubu ilk sırada geliyor. Uzmanlara göre bu çelişki nedeniyle önümüzdeki sınavlarda eşit ağırlık kontenjanlarında artış yaşanması kaçınılmaz olacak. İstanbul üniversite sayısıyla rekor kıran ilk şehir oldu. Yeni açılan üniversitelerle birlikte kentteki üniversite sayısı 8'i devlet olmak üzere 40'a ulaştı. Sadece İstanbul'da 32 vakıf üniversitesi bu yıl akademik eğitime başlayacak. Vakıf üniversiteleri bu yönüyle devlet üniversitelerinin kontenjanlarını da aşmış durumda. İstanbul'u Ankara 14 üniversiteyle izlerken, bu kentte her dört kontenjandan 1'i vakıf üniversitelerine ait. İzmir'deki üniversite sayısı da 9'a ulaştı. Gaziantep'te her üç kontenjandan 2'si devlet üniversitelerindeyken 1'i vakıf üniversitelerine ait…

YENİ BÖLÜMLERE DİKKAT EDİN

Bu yıl daha önce olmayan bölümler de öğrencilerin tercihine sunuluyor. MF-3 puan türünde (Sağlık Bilimleri) Ordiyoloji, Bioteknoloji, Genetik ve Bioenformatik isimli yeni bölümler tercih rehberinde yerini alıyor. Mühendislik puan türü olan MF-4'te ise Ağaç İşçiliği, Endüstri Mühendisliği, Raylı Sistemler Mühendisliği, Pilotaj, Gemi ve Yat Tasarımı dikkat çekiyor. TM-1 puan türündeki (Türkçe-Matematik) yeni programlar arasında ise lisans programı olarak Girişimcilik, TM-2 puan türünde ise Bilim Tarihi İstanbul Üniversitesi bünyesinde açılan programlar arasında yer alıyor. Sözel puan türü olan TS-1'de ise Film Tasarımı adı altında 4 yıllık program dikkat çekiyor. YGS-4 puan türünde İslami İlimler, İslam ve Din Bilimleri de dikkat çeken programlar arasında bulunuyor.

UZAKTAN EĞİTİM FARKLI

Uzaktan eğitim programları örgün eğitime en ciddi alternatif olarak dikkat çekiyor. 50'ye yakın üniversitede bulunan bölümler, belli kontenjanlarla öğrenci alacak. Bu anlamda sınırsız öğrenci alan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi programlarından ayrılıyor. YGS'den 140 barajını aşan öğrenci, kontenjansız programları (Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Programları) tercih ettiği anda, bu programlara yerleşirken, söz konusu uzaktan eğitim programlarında ise öğrenciler barajı geçmiş olsa bile, programları tercih edenler arasında en yüksek puanı alan adaylar, başarı sırasına göre yerleştirilecek. Bu programlara yerleşen öğrenciler, haftanın belli gümleri kampüse giderken, çoğu zaman da derslerini internet ortamındaki sanal sınıflardan takip edecek. Lisans programlarında bu yıl eğitime başlayacak 11 yeni üniversite bulunuyor. Bursa Teknik Üniversitesi (devlet), İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (devlet), Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Avrasya Üniversitesi (Trabzon - vakıf), İstanbul Gelişim Üniversitesi (vakıf), Gedik Üniversitesi (İstanbul - vakıf), İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi (vakıf), İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (vakıf), Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (Kayseri - vakıf), Süleyman Şah Üniversitesi (İstanbul - vakıf), Şifa Üniversitesi (İzmir - vakıf), Türk Hava Kurumu Üniversitesi (Ankara - vakıf)


Başlarken..


LYS'yle birlikte sınav süreci tamamlandı. Matematik (LYS-1), Fen Bilimleri (LYS-2) Edebiyat-Coğrafya (LYS-3), Sosyal Bilimler (LYS-4) ve Yabancı Dil (LYS-5), sınavlarıyla yorucu bir maratonu geride bırakan üniversite adaylarını bu defa tercih stresi bekliyor. Hazırladığımız rehberle, yeni açılan üniversitelerin yanında, bölümleri de sizlere tanıtmaya çalıştık. Özellikle yeni açılan bazı vakıf üniversiteleri içinde dikkat çeken bazı bölümleri, bölüm tercihi yaparken, nelere dikkat etmeniz gerektiğini, tercihlerinizi nasıl yapmanız gerektiğini anlattık. Sadece tercihleri değil, aynı zamanda yurt dışı alternatif eğitim imkânları, özel yetenekle öğrenci alan bölümler de ele almaya çalıştığımız konular arasında yer aldı.

Bu yıl, önceki yıllara göre en büyük değişiklik üniversite sayısındaki artış oldu. Yeni açılan 11 yeni üniversiteyle birlikte üniversite sayıları 177'ye çıkarken, buna bağlı kontenjan rakamlarında da 50 bin'lik artış gerçekleşti. Hiç şüphesiz bu da, daha fazla öğrencinin üniversiteli olacağı anlamına geliyor.

Altı çizilmesi gereken diğer önemli nokta da yeni üniversitelerin, eğitim sistemine kattığı soluk oldu… Özellikle havacılık, denizcilik ve sağlık alanlarını ihtisas alanları olarak görüp kurulan bu üniversiteler, bölümleriyle de Türkiye'de 'ilkleri' yaşatacağa benziyor. Daha önce Türk Silahlı Kuvvetleri'nden emekli olan pilotlarla, yurt dışından yüksek ücretlerle transfer ettiğimiz pilotlar, Türkiye'deki bu açığı doldururken, bu yıl eğitim vermeye başlayacak Türk Hava Kurumu Üniversitesi'yle pilotlarımız artık Türkiye'de yetişecek. Denizcilik alanındaki benzer nitelikli insan gücü açığı için de bu yıl eğitime başlayacak Piri Reis Üniversitesi'ni örnek gösterebiliriz.

Bu arada 15 bin TL'den başlayarak 45 bin TL'ye kadar çıkan yıllık eğitim ücretlerinin, yurt dışındaki muadillerine göre biraz yüksek olduğunu söylemekle birlikte bu yıl burs oranlarındaki artışa ve çeşitliliğe de dikkat çekiyoruz.

Bu yazı dizisinde sadece yurt içi eğitim olanaklarını değil, yurt dışında hangi ülkelerde üniversite eğitimi alabileceğiniz, özel yeteneğinize bağlı olarak hangi bölümleri seçebileceğinizi ve son olarak da ek kontenjanlar sürecinde nelere dikkat etmeniz gerektiğini genel olarak incelemeye çalıştık. Tercih sürecinde detaylı bir araştırma yapmanın önemini bir kez daha hatırlatıyoruz. Kendinizi tanımlayarak başlamanızı önerdiğimiz tercih sürecinizi, istediğiniz bölümü ve üniversiteyi detaylıca araştırarak sürdürün. Son noktayı, kararınıza çevrenizdekileri ortak ederek koyun. Tüm bu formülü bir uzmanın taktikleriyle tercihlerinize yansıtırsanız işte 'en ideal tercihi' tamamlamış olursunuz.

Sınav sonuçlarını gündeminize aldığınız şu günlerde başlayan “Doğru Tercih” dizi yazımızın tercihlerin son gününe kadar her Salı, Perşembe ve Cumartesi günü sizlerle olacağını hatırlatıyoruz.

“Soru ve önerileriniz için

orhant@yenisafak.com.tr”

Bu yıl puan türleri değişti

Sürat Yayın Grubu Rehberlik Yayın Yönetmeni Hakan Baykal, bu yıl için söylenebilecek en temel noktalardan birisinin lisans programlarındaki yaklaşık 50 bin'lik (ek yerleştirmede açılanlar dışında) kontenjan artışı olduğunu belirterek önlisans programlarında da yaklaşık 13 bin kontenjanın azaldığını söyledi. Baykal, yeni kılavuzda meslek liselilere ayrı kontenjan uygulamasının devam ettiğini de belirterek, “Puan türü değişen diğer bölümler Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği (MF-2 oldu) ve Su Ürünleri Mühendisliği (MF-2) oldu” dedi.


En çok kontenjan inşaatta

Bu yılki lisans programlarının kontenjan sayıları, geçen yıla göre arttı. Kültür Üniversitesi Rehberlik Uzmanı Burak Kılanç, bunun yerleşme anlamında daha fazla şans anlamına geldiğini söyleyerek, “Kontenjanlar 361 binden, 378 bin'e çıktı. Yaklaşık yüzde 4.8'lik artış yaşandı. Öte yandan yeni açılan üniversitelerin tıp fakültelerinde de 444 yeni kontenjan açıldı. Bin 422 kontenjan ile inşaat mühendisliği birinci, bin 43 kontenjanla hukuk ikinci sırada. Diş hekimliği fakültelerinde ise bu yıl yeni 88 kontenjan açıldı” şeklinde konuştu.


Selçuk ve Aydın Üniversitesi ilk sırada

ÖSYM'nin 2010 yılı açıkladığı yerleştirme sonuçlarından elde ettikleri istatistik bilgileri Yeni Şafak'la paylaşan HangiÜniversite.com Genel Koordinatörü Hasan Yaşar, geçen yıl lisans bölümlerine yerleşen öğrenci-ler arasında en fazla tercih edilen devlet üniversitesinin Konya Selçuk Üniversitesi olduğunu belirtti. Sıralamaya göre Selçuk Üniversitesi'ni, İstanbul, Uludağ, Anadolu, Kocaeli, Sakarya, Marmara ve Gazi Üniversitesi takip etti. Vakıf üniversiteleri içinde de ilk sırayı İstanbul Aydın Üniversitesi alıyor. Bu üniversiteyi de İstanbul Bilgi, Yeditepe, İstanbul Arel, Beykent, Bahçeşehir, Fatih, Başkent, Okan ve Bilkent Üniversitesi gibi vakıf ünivresiteleri takip ediyor.Yerleştirme sonuçlarına göre öğrencilerin, tercih sıralamasında ağırlıklı olarak ilk 11. tercihlerine yerleştikleri ortaya çıktı. Aynı sonuçlara göre 3 bin 641 aday 'okul birincisi' kontenjanından bir lisans programına yerleşti. 57 adayın da sınava girmeden TUBİTAK kontenjanından yerleştiği görüldü. Tüm adaylar içinde yazdığı ilk tercihe yerleşen öğrenci sayısı 80 bin 24, olurken, 30. tercihine yerleşen öğrenci sayısı da 7 bin 618 olarak gerçekleşti. Engelliler için ayrılan kontenjana giren üniversite adaylarının sayısı ise 401 oldu. Geçen yıl bir yükseköğretim programına yerleşen Türkiye Cumhuriyeti uyruklu aday sayısı 560 bin 649 olurken, KKTC uyruklu öğrenci sayısı 490, yabancı uyruklu öğrenci sayısı da 141 oldu.


Tercih yaparken bunlara dikkat

Yeni açılan üniversitelerle birlikte üniversite sayısı 177'e ulaşınca, tercih rehberindeki program sayılarında da rekor artış yaşandı. Toplam 7 bin 890 farklı programdan tercih yapma şansına ulaşan adaylar, minik puntolarla her biri için özel şartlar aranan programlardan kendilerine uygun tercihleri yapacak. Tercihlerin mutlaka rehber öğretmenlerin danışmanlığında yapılaması gerektiğini söyleyen uzmanlar, bazı bilgisayar programlarından destek alarak da tercihlerin yapılmasını öneriyor. Uzmanlar aynı zamanda tercih sırasında geçen yıllara oranla değişen koşulların iyi incelenmesi gerektiğini söylüyor. Vakıf üniversiteleri, kontenjanlarını doldurmakta zorlanınca, burs miktarlarını arttırarak daha kolay erişilir hale geldiler. Bazı vakıf üniversiteleri yüzde 70'e varan burslarla öğrenci alabiliyor. Bazıları da yurt dışı eğitim imkânlarıyla daha donanımlı eğitim imkânı sunuyor. Yine bu yıl 50'ye yakın üniversitede verilen uzaktan eğitim programları zenginleşti. Örgün eğitim mezunlarına verilen diplomalardan farksız diploma alma olanağı sağlayan bu bölümler, baraj puanıyla tercih edilebiliyor. Vasat bir devlet üniversitesini tercih etmek yerine İstanbul Üniversitesi'nin bu yıl ilk kez açılacak uzaktan eğitim programları öğrencilere ciddi alternatif.


Sonuçlara şifrenizle bakabileceksiniz

SORU: ÖSYM şifresinin önemi nedir?

CEVAP: Başvuru işlemi sonrası Sınava Giriş Belgenizi de edindiğiniz şifrenizle yerleştirme ve sınav sonuç bilgilerinizi görebilirsiniz. Aynı şifreyle yükseköğretim programları tercihlerinizi de yaparak bazı bilgilerinizde değişiklik yapabilirsiniz. Şifreniz, sınav ve tercih sürecinde olduğu gibi, sonraki yıllarda ÖSYM ile ilgili elektronik ortamda yapacağınız bütün işlemlerde gerekli olacağından özenle saklamanız gerekir.

SORU: Şifremi unuttum ya da kaybettiysem ne olacak?

CEVAP: Şifrenizi unutursanız ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr adresinden “şifremi unuttum” başlığına tıklamalı ve size sorulan sorulara doğru yanıt vererek ücretsiz yeni şifre edinebilirsiniz. Tamamen yeni şifre edinmek isteyen adayların, nüfus cüzdanları ile şahsen Başvuru Merkezleri, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri veya ÖSYM Bürolarına başvurmaları ve 2,00 TL hizmet ücreti ödemeleri gerekir.


Sanatçılar Fatih Sultan Mehmet'e


İstanbul Fatih ve Yenikapı Mevlehanesi yerleşkesi ve Küçük Çamlıca'daki Hazırlık Okulu'nda akademik eğitimini veren Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesi, özellikle sosyal bilimlere yatkın, mimarlık ve sanata duyarlı öğrencilere hitap ediyor.

5 FAKÜLTE 20 BÖLÜM

Medeniyet araştırmalarına yönelik Medeniyetler İttifakı Enstitüsü ile alanında iddialı başlangıç yapan üniversitede, Edebiyat Fakültesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve İslami İlimler Fakültesi bulunuyor. Edebiyat Fakültesi (Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih Bölümü, Psikoloji, Sanat Tarihi, Bilgi ve Belge Yönetimi, Doğu Dilleri ve Edebiyatları, Arap Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Felsefe, Eğitim Bilimleri), Mühendislik-Mimarlık Fakültesi (Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisli, Çevre Mühendisliği, İç Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama), Güzel Sanatlar Fakültesi (Geleneksel Türk Sanatları, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım, Cam ve Seramik Tasarımı, Grafik Tasarımı, Temel Sanat Eğitimi) İslami İlimler Fakültesi.


Fatih'te seçenek fazla

Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih Üniversitesi, Büyükçekmece ana kampüs olmak üzere eğitim veriyor. Okulun Eğitim Fakültesi (Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri, İngilizce Öğretmenliği, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık), Fen-Edebiyat Fakültesi (Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Biyoloji, Coğrafya, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Çin Dili ve Edebiyatı, Felsefe, Fizik, İngiliz Dili ve Edebiyatı, İspanyol Dili ve Edebiyatı, Kimya, Matematik, Psikoloji, Rus Dili ve Edebiyatı, Sosyoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı... Hemşirelik) Hukuk Fakültesi (Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (Ekonomi, İşletme, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler), İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (Ekonomi, İşletme, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler), Mühendislik Fakültesi (Bilgisayar Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Genetik ve Biyomühendislik), Tıp Fakültesi gibi bölümleri bulunuyor.

SOSYAL İMKÂNLARI NELER?

Türkçe -İngilizce eğitim veren Fatih Üniversitesi öğrencilerin barınma ihti-yacını karşılıyor. Tam burslu ve yarı burslu olarak da öğrenci alan üniversite, burssuz öğrenciler için de ödeme kolaylıkları sağlıyor.


Perşembe: İş garantisi veren üniversiteler hangileri


13 yıl önce