|

En popüleri hukuk

Türkçe-matematik alanında 2011-2012 eğitim döneminde sınava giren öğrencilerin gözde tercihi hukuk fakülteleri oldu. 217 bin öğrencinin 138 bini hukuk fakültesini tercih listesine yazdı. Onu psikoloji, PDR, sınıf öğretmenliği, sosyoloji, ekonomi, uluslararası finans, işletme, iktisat, siyaset bilim ve uluslararası ilişkiler takip ediyor

Ali Kuş
00:00 - 27/07/2012 Cuma
Güncelleme: 00:11 - 27/07/2012 Cuma
Yeni Şafak
En popüleri hukuk
En popüleri hukuk

Hukuk fakültesinde, toplumda bireylerin birbirleri ve devletle veya devletlerin birbirleriyle ilişkilerini düzenleyen yasaların uygulanması sırasında ortaya çıkan anlaşmazlıkların çözümü konusunda çalışacak hukukçular yetiştiriliyor. Hukuk programında hukuk felsefesi ve sosyolojisi, Türk hukuk tarihi, anayasa hukuku, Roma özel hukuku, medeni hukuk, idare hukuku, devletler umumi hukuku, İslam hukuku, borçlar hukuku, ceza hukuku, ticaret hukuku ve vergi hukuku gibi meslek dersleri veriliyor. Hukuk fakültesinde 4 yıllık lisans programını tamamlayanlar 'hakim', 'savcı' ve 'avukat' unvanları ile çalışabiliyor.

Hukuk fakültesinde başarılı olabilmek için öğrencinin lisede aldığı felsefe, mantık, sosyoloji, kompozisyon ve Türkçe derslerinde başarılı olması bekleniyor. Mezunların üstün bir akademik yeteneğe, ikna gücüne, sağlam bir mantık ve seziye sahip olmalı gerekli.

RUH SAĞLIĞININ UZMANLARI

Psikoloji bölümünde, insan davranışlarının gözlem ve deney yöntemlerinin kullanılarak bilimsel bir şekilde incelenmesi ve nedenlerinin ortaya çıkarılması konularında eğitim ve araştırmalar yapılıyor. Sağlık bakanlığı ve üniversitelere bağlı akıl hastanelerinde, ruh sağlığı merkezlerinde, çocuk ıslah evlerinde, cezaevlerinde psikolog, rehberlik ve araştırma merkezlerinde okul psikoloğu olarak çalışılabiliyorlar. Psikoloji eğitimi görmek isteyen bir öğrencinin normalin üzerinde akademik yeteneğe sahip olması psikoloji yanında felsefe, sosyoloji ve matematiğe ilgi duyması, ayrıca insanları anlamaya istekli, bilimsel meraka sahip bir kimse olması bekleniyor.

HEM REHBER HEM EĞİTMEN

Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünde, bireylerin gelişimlerini ve çevrelerine uyumlarını güçleştiren faktörleri ortadan kaldırarak, onlara en üst düzeyde gelişme ortamı sağlama, gizli güçlerini geliştirebilecekleri eğitim programlarına ve mesleklere yönelmelerine yardımcı olma konusunda çalışacak elemanları yetiştirme ile ilgili eğitim yapılıyor. Mezunlar, resmi ve özel okullarda, özel dershanelerde, rehberlik ve araştırma merkezlerinde, çocuk mahkemelerinde ve ıslah evlerinde çalışılabiliyor.

DPT'YE GİDEN YOL

Ekonomi bölümünde, insanların gereksinimlerini karşılayan mal ve hizmetlerin nasıl bölüşüldüğü, üretimin temel unsurları olan işgücü, doğal sermaye ve girişimin önemi tüm yönleri ile açıklanıyor. Ayrıca devletin ekonomik yaşamdaki görevleri üzerinde de duruluyor. Mezunlar açılan sınavları başardıkları taktirde DPT'de, Sayıştay'da, Maliye ve Gümrük Bakanlığı'nda denetçilik ve müfettişlik görevleri alabilecekleri gibi, bankalarda da aynı görevlerde çalışabiliyor. Kazanç, devlet sektöründe yürürlükteki yasalara, özel sektörde yürürlükteki yasalarla, özel sektörde ise sözleşmelerle saptanıyor.


Toplumu analiz ediyorlar

Sosyoloji bölümünde, toplumsal davranışlar, olaylar ve olgular hemen tüm yönleri ile incelenerek, toplumsal kurumların kökenleri, gelişmeleri, işlevleri ve birbirleriyle olan ilişkileri konularında eğitim ve araştırma yapılıyor. Sosyolog unvanı ile çalışan sosyologlar, aile, suçluluk, nüfus bilim, endüstri ve tarım sorunları, köy-kent yerleşmeleri, sosyal ekoloji, siyaset hukuk sosyolojisi gibi alanlarda uzmanlaşabiliyor. Ülkemizde sosyologlar üniversitede öğretim üyesi olarak ve DPT, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı, TRT ve kamu iktisadi kuruluşlarında uzman, danışman ve araştırıcı olarak çalışabilmekte. Sosyoloji alanında çalışmak isteyenlerin iyi bir gözlemci olmaları, araştırma verilerini yorumlayabilmek için soyut ve analitik düşünme ve düşüncelerini söz ve yazı ile aktarabilme yeteneklerine sahip olmaları gerekiyor.


Yönetim bilimi burada

İşletme bölümünde fabrika, banka, maden, sigorta, çiftlik gibi mal ve hizmet üreten kuruluşlarda, üretimin daha verimli bir şekilde yapılabilmesi için izlenecek yollar konusunda çalışacak elemanlar yetiştiriliyor. Bir işletmeci, çalıştığı kurumdaki planlama, örgütleme, yönetme, düzenleme, denetim gibi genel görevler yanında, ürünün kalitesi, üretimin arttırılması ve ürünlerin satışı ile ilgili planlar yapar. İşletmeciler kamu kuruluşlarında, özel kuruluşlarda veya varsa kendi işletmelerinde çalışabilir.


Çocukların ikinci anne babaları

Sınıf öğretmenliği bölümünde, ilkokulların ihtiyacı olan öğretmenleri yetiştirilir. Mezunlar ilkokullarda görev alıyor. Sınıf öğretmenleri, ilköğretimin ilk 4 sınıfında bulunan öğrencileri eğitecek öğretmenleri yetiştiriyor. Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Programı ise ilköğretim çağında zihin yetersizliği yüzünden öğrenme güçlüğü olan çocukları eğitecek öğretmenleri yetiştirir. Sınıf öğretmeni olmak isteyenlerin üst düzeyde genel yeteneğe sahip,- sözel ve sayısal düşünme yeteneği gelişmiş, düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen ve iyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen, dikkatli, işine özen gösteren kişiler olması bekleniyor. Bu programı ilk beş tercihinde gösteren ve bu programa yerleştirilen adaylardan belirli sayıda olanlara Milli Eğitim Bakanlığı'nca burs veriliyor.


Finansın kalbine yolculuğun adresi

Uluslararası finans bölümü, uluslararası iş yapan banka ve şirketler ile borsalarda, mali konularla ilgili çalışacak elemanlar yetiştiriyor. Uluslararası finans uzmanları, çalıştıkları şirketlerin kaynaklarını iyi kullanıp kullanmadıklarının analizi, hesaplarının düzenlenmesi ve verimliliklerinin artırılması için geleceğe dönük planlarının yapılması konularında çalışıyor. Mezunlar, orta ve büyük ölçekli Türk, yabancı veya çok uluslu şirketlerde, orta ya da üst kademe finans yöneticileri olarak çalışabiliyor. Üretim sektörünün yanı sıra bankacılık, sigortacılık, sermaye piyasası gibi finans sektörü ile ilgili kurumlarda da üst düzey yönetici olarak görev alabiliyor. İyi bir donanıma sahip olmak ve yabancı dil bilmek iş bulma olanaklarını artırıyor.



12 yıl önce