|

Erbil'in gözü kulağı çözüm sürecinde

Kuzey Irak'ta Kürtlerin gündemi İmralı ile başlatılan görüşmeler. İşadamından siyasetçisine, taksicisinden gazetecisine hemen herkes 'Türkiye Kürt sorununu çözerse Kürtlerin yüzü Türkiye'ye döner' diyor.

Çetiner Çetin
00:00 - 20/02/2013 Çarşamba
Güncelleme: 22:36 - 19/02/2013 Salı
Yeni Şafak
Erbil'in gözü kulağı çözüm sürecinde
Erbil'in gözü kulağı çözüm sürecinde

Irak'ın kuzeyindeki Kürt yönetiminin gözü kulağı Ankara'da. Kürtler, Başbakan Erdoğan'ı, Kürt sorununu kabul eden ve inkar politikalarının kaldırılacağını söyleyen ilk siyasi lider olarak görüyor ve çok önemsiyor. Erbil'de hemen herkesin son sözü, 'Türkiye Kürt sorununu çözerse Kürtlerin yüzü Türkiye'ye döner' oluyor.

Devletle İmralı arasında devam eden sürecin en önemli ayaklarından birisi hiç kuşkusuz Kuzey Irak. İçinde Kuzey Irak'ın olmadığı bir denklemi çözmek ne teorikte ne de pratikte mümkün değil. Kuzey Irak'tan Türkiye'nin dağlarına, Türkiye'nin dağlarından bir tarafı İmralı'ya, bir tarafı da Avrupa'ya çıkan yolun atar damarlarının başında Bölgesel Kürt Yönetiminin başkenti Erbil geliyor. Ortadoğu'yu gecenin mavisi gibi ışıl ışıl parlayan petrol için yangın yerine çeviren bezirganların cirit attığı, benim de sayısız defa gittiğim Erbil'e doğru yol alırken aklıma ister istemez, 'Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz' sözü geliyor. Uçağın dar penceresinin önünden dağlar, şehirler, köyler geçiyor. Son 30 yıldır kardeşin kardeş kanını dökmesinin ne yazık ki hayatın 'olağan parçası' haline geldiği karlı dağlar… Çözüme dair umutları, çocuklarının geleceği uğruna zemheride bile taze tutmak için canla başla didinen köyler…

İMRALI MANŞETLERDE

Erbil'de gündem Türkiye'den çok da farklı değildi. Bağdat, Kerkük, Suriye… Ve tabi ki, gazetelerin neredeyse tamamının ilk sayfasında yer alan İmralı ile görüşme trafiği. Hem halk hem de yetkililer gelişmeleri yakından takip ediyor. Zira, Türkiye ile sağlıklı ilişkiler ve bölge güvenliği için bu sorunun çözümünün ne kadar hayati olduğunun farkındalar. Bölgede medya çok canlı. Kürtçe yayın yapan televizyon, radyo, gazete, dergi ve internet sitesi sayısı 911'i buluyor. Erbil'de siyasi gündem, Ankara'dan baktığımızdan çok daha dinamik ve değişken. Herkes Kürt sorununa dair Türkiye'nin açılımlarını takip ediyor. Kahvehanelerden taksilere kadar sade vatandaştan da işadamından da siyasetçiden de derin analizler dinlemek mümkün. Bunları 'kahvehane muhabbeti' diye küçümsemeyin. Çünkü halkın nabzı buralarda atıyor. Yapılan değerlendirmeler afaki değil, Kürtlerin yaşadığı acıların gerçek hikayesi. Hemen herkesin analizinin son cümlesi, 'Türkiye Kürt sorununu çözerse Kürtlerin yüzü Türkiye'ye döner' oluyor. Hayatları boyunca Sivas'ın doğusuna ancak Mardin'de kilise ya da Diyarbakır'da boyunlarına poşu sarıp gezmek için gelmiş kalem erbaplarının pek de alışık olmayacağı kısa ama bam teline dokunan analizler…

ERBİL'İN GÖZÜ DE KULAĞI DA ANKARA'DA

Kürt yönetiminin gözü kulağı Bizans'a taş çıkartan Fars siyasetinin kalbi Tahran'da değil Ankara'da. Özellikle AK Parti hükümetinin Ortadoğu'yu kucaklayan, 'Arapların abisi' Mısır'ı çileden çıkartan dış politikası Kürt yönetiminde çok yankı bulmuş. Derin PKK'nın mayın döşemesine rağmen devam eden Oslo sürecinin yeni bağlantı noktalarının Erbil veya Süleymaniye olarak gerçekleşmesi yönündeki beklenti dikkatleri zirveye taşıyor. Ancak yetkililer, görüşmelerin sağlıklı şekilde devamı için şartların biraz daha olgunlaşması gerektiği görüşünde. Bunun için de Abdullah Öcalan'ın hazırlayacağı yol haritasının önemine vurgu yapan yetkililer, 'İmralı ile Ankara arasındaki trafikte yol kat edilirse o zaman Erbil süreci de başlayabilir' diyor. Bilgileri dahilinde resmi bir görüşmenin olmadığını da söyleyen Kürt yetkililer, Erbil'in görüşme için ev sahipliğine hazır olduğunun da altını çiziyor.

Silahların susmasının zamanı geldi

Irak Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi Dış İlişkiler Sorumlusu Hemin Havrami, 'Silahların susmasının zamanı geldi. Çatışma ortamı Kürtlerin amaçlarına hizmet etmiyor' dedi. Havrami, AK Parti hükümetinin ve Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'de Kürt sorununu kabul eden ve inkar politikalarının kaldırılacağını söyleyen ilk siyasi lider olduğunu ve bu söylemin Kürtler açısından çok anlamlı olduğunu belirtti.

Kürt sorununa çözüm arayışlarını başlatan ilk siyasi lider olarak gördükleri Başbakan Erdoğan'a teşekkür eden Havrami, 'Bizim Kürt sorununun çözümü konusunda siyasetimiz çok nettir. Bölge başkanımız Mesut Barzani ve Başbakanımız Neçirvan Barzani her fırsatta ifade ediyorlar ki Kürt sorununun çözümüne dair arayışlar başlatan ve destekleyen Başbakan Erdoğan'a teşekkür ediyoruz' dedi. Kürt sorununda silahın çözüm olmayacağını ifade eden Havrami, herkesin sürece destek vermesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi: 'Barış ve diyalog yolu ile çözüm çok önemli. Silahlar başka bir yere gitmeli ve diyaloğun ve siyasetin önü açılmalı. Silahlar ve savaş Kürtlerin amaçlarına hizmet etmiyor. Barış ve diyalog için İmralı ve BDP'yi destekliyoruz. Türkiye'nin görüşmeler başlatması durumunda elimizden gelen her türlü desteği veririz. Askeri seçenekler dışında barış için hazırız' dedi.

En önemli stratejik kapımız

Türk ekonomisini yakından takip ettiklerini ve bölgedeki iktisadi istikrar için bunun önemli olduğunun altını çizen Havrami, 'Türkiye'nin dünya ekonomisi içinde önemli bir yeri var. Kürdistan pazarı Türkiye için önemli bir pazar ve Türkiye ihracatçıları için ikinci sıradayız. Bir sanayi ülkesi olarak Türkiye'nin ciddi bir enerjiye ihtiyacı var ve bu ihtiyacı İran, Rusya gibi ülkelerden karşılıyor. Şimdi bu ihtiyacı karşılayabiliriz. Türk sanayicilerinin bizim iktisadi olarak pazarımıza ihtiyacı var ama bizim de Türk sanayisine ihtiyacımız var. Bu anlamda Türkiye bizim için dünyaya açılan en önemli stratejik kapı' diye konuştu.

Birbirimizi artık daha iyi anlıyoruz

Türkiye ile pozitif ilişkiler süreci içinde olduklarını ve bu sürecin daha da ilerlemesi için kararlı olduklarını ifade eden Hemin Havrami, 'Birbirimizi şimdi çok daha iyi anlıyoruz. Birbirimizin düşmanı değiliz ve karşılıklı dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin gelişmesi gerektiğine samiyetle inanıyoruz. Türkiye ile yeni bir dönem yeni bir sayfa açtık. Bunun doğru bir yol haritası olduğunu düşünüyoruz. Bu durum iki taraf için de kazançlı bir durum. Bu ilişkimiz tüm bölge için örnek teşkil etmekle birlikte bölgeye istikrar getirdi. Türkiye ile ilişkilerimiz bölge güvenliği açısından da önemli bir kazanım' dedi.

Erbil'i Türkler canlandırdı

Irak'ta Saddam Hüseyin rejimi ve savaşın izleri yavaş yavaş silinirken, hayatın her alanındaki değişimler de gittikçe artıyor. Notaları kurşunlanmış bir şarkı gibi dillere destan olan Erbil Kalesi ise hala canlı ve tarihe meydan okuyor. Bir yandan şehirler değişiyor bir yandan tarih gün yüzüne çıkıyor. Apartmanlar, lüks villalar, plazalar, alışveriş merkezleri ve beş yıldızlı oteller Kürt bölgesini iktisadi anlamda bölgenin çekim merkezi haline dönüştürüyor. Ama hatırlatalım tüm bu projelerin altında Türk firmalarının imzası bulunuyor. Yani Türk şirketleri Kürt bölgesinin değişimindeki en önemli dinamo...

YARIN: 1071 ittifakına geri dönüyoruz

11 yıl önce
default-profile-img