|

Federasyon başkanı 6 ayda bir uğruyor

Londra olimpiyatlarında güreşte yaşadığımız büyük hayal kırıklığını dünya ve olimpiyat şampiyonu efsane güreşçimiz Ahmet Ayık değerlendirdi. Güreş Federasyonu Başkanı'nın 6 ayda 1 kere federasyona uğradığını iddia eden Ayık, "Böyle başkanlık olmaz" dedi. Ayık, “Güreşçilerimiz 2 dakikayı çıkartamıyorlar. Demek ki iyi hazırlanamamışlar” diye konuştu.

Ali Kuş
00:00 - 18/08/2012 Cumartesi
Güncelleme: 00:16 - 18/08/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Federasyon başkanı 6 ayda bir uğruyor
Federasyon başkanı 6 ayda bir uğruyor

Londra Olimpiyatları'nda madalya umudumuz olan güreşte hezimet yaşadık. 13 sporcu ile katıldığımız olimpiyatta sadece 120 kiloda mücadele eden Rıza Kayaalp bronz madalya alabildi. Güreşteki hezimetle ilgili 1967 yılında Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu olan efsane güreşçimiz Ahmet Ayık'tan çarpıcı değerlendirmeler geldi. Güreş Federasyonu'na gelecek yönetimin burayı araç değil amaç olarak görmesi gerektiğini söyleyen Ayık, şöyle konuştu: “Adam gelip orada bizzat güreşin başarısı için çalışması lazım” şeklinde konuşan Ayık, şunları kaydetti: “Güreş Federasyonu Başkanı unvanını alıyor, 6 ayda 1 kere federasyona uğruyor. Böyle başkanlık olmaz. Haftada en az 2-3 gün oraya gelip orada hiç olmazsa 2-3 saat hizmet verecek. Güreş büyük bir federasyon. Üstelik çok büyük sorunları var. Güreş eğitim merkezi var Anadolu'nun birçok yerinde. Karakucaka değer verecek, güreş eğitim merkezlerine değer verecek. Öbür taraftan yağlı güreşe de değer verecek. Yağlı güreşten de kaynaklanıyor bizim alt yapımız. Güreşi bir bütün olarak ele alacak. Karakucakı, grekoromeni, serbesti ve yağlı güreşi birden kucaklayacak. Antrenör eğitimi, hakem eğitimi bunların hepsi elden geçecek. Modern dünya bugün nasıl çalışıyorsa biz de onlar kadar çalışacağız.”

HAZIRLANMADIKLARI ORTADA

1948 Londra Olimpiyatlarında güreşte 6 altın, 4 gümüş ve 3 bronz madalya aldığımızı hatırlatan Ayık, "Bugünkü kardeşlerimiz kusura bakmasın, o günkü hocalarımız ve şampiyonlarımız bugün yaşasa, yine Londra'da şampiyon olurlardı. Onlar çok inançlı, azimli, 'Türk gibi güçlü' sözünü dünyada orada tanıtan, tarih yazan büyüklerimizdi” dedi. “Bana göre bugünkü çalışmalar yetersiz” şeklinde sözlerini sürdüren Ayık, “Güreş 2 dakikaya düşmesine rağmen güreşçilerimiz 2 dakikayı çıkartamıyorlar. Selçuk Çebi gibi bir adam 2 saniye kala maç veriyor. Hepsi benim kardeşlerim. Nazmi gibi bir adam orada çuval gibi çırpınıyor. Bunlar insanı üzüyor ama yapabileceğimiz bir şey de yok. İyi hazırlamak lazım. Demek ki iyi hazırlanamamışlar” diye konuştu.

FEDERASYON SEÇİMLERİNDE HATA VAR

İki kere dünya şampiyonu olmuş Selçuk Çebi'nin 74 kiloda 2 saniye kala maç verdiğini ifade eden Ayık, şunları söyledi: “Federasyon başkanı ne yapsın buna, antrenör ne yapsın? Tecrübeli deneyimli bir adam. Olayı genel olarak değerlendirmek lazım. Şu görülüyor ki çok iyi çalışmamışlar, hem sporcumuz hem de antrenörümüz.” Federasyon seçimlerinde de ciddi hatalar olduğunu belirterek, “Sayın Bakan, 'Başarısız olan güreş, boks, halter ve yüzmede federasyonları atamayla belirleyeceğim' demiş. Bakanın böyle bir açıklaması oldu mu bilmiyorum ama bence doğru olur. Çerçeve yönetmenlik evlere şenlik. Çünkü federasyon başkanı tek başına seçilemiyor, heyetiyle seçiliyor. Kulüpler, federasyona baskı yapıyor. 'Benden bir asbaşkan alırsan, federasyon üyesi alırsan 6-8 oyum var seni desteklerim' diyor. Oraya layık olmayan gelemeyecek adam gelmiş oluyor. Bunun yanında federasyon başkanı tek başına seçilse de ekibini kendisi oluştursa daha iyi olur. Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu olmuş isimler var. Ama bunların oy hakkı yok. Kendi federasyonunda oy kullanamıyor. 5 kişiye oy hakkı vermişler bu kadar insanın içinden, o da kura çekiliyor” şeklinde konuştu.


Grekoromende tek isim Bora

Ahmet Ayık, güreşteki başarısızlığın temelinde eski antrenör Salih Bora'nın görev alınmasının yattığı değerlendirmeleri hakkında da konuştu. Azerbaycan'ın aldığı 7 madalyanın ikisinin serbestte olduğunu anlatan Ayık, “Salih Hoca grekoromende antrenör. Salih Hoca orada başarılı, bunu söylemek lazım. Hakikaten başarılı. Biraz polemik olur ama Türkiye'de grekoromen milli takımını çalıştırabilecek tek adam bence Salih hocadır. Polemik olur ama gerçeği söylemek lazım. Ben 2 dönem federasyon başkanlığı yaptım. İlk başkanlığım döneminde Salih hoca daha güreşçiydi. İkinci dönemimde de antrenör Salih hocaydı. Allah için söylemek lazım, sporcularla olan diyaloğu olsun, teknik hakimiyeti, deneyimi, tecrübesi olsun, Salih hoca iyidir, mevcutların içinde en iyisidir” ifadelerini kullandı.


İnanç uyum ve devamlılık

Londra'da bir altın ve bir gümüşle yüzümüzü güldüren taekvondoda antrenör faktörü ön plana çıkıyor. Güreş ve halterin aksine Taekvondoda milli takımını Türk antrenöre teslim eden federasyon başkanı Metin Şahin, başarıyı bu üç kelimeyle özetledi

Güreş ve halterde hayal kırıklığı yaşadığımız Londra Olimpiyatlarında, atletizmle birlikte yüzümüzü güldüren iki spor dalında biri taekvondo oldu. Erkeklerde 68 kiloda Servet Tazegül altın madalya kazanırken kadınlarda 67 kiloda Nur Tatar ise gümüş madalya aldı. Taekvondoda 3 sporcuyla katıldığımız olimpiyatlardan 2 madalya almamızda halter ve güreşte olduğu gibi yine antrenör faktörü öne çıktı. Ancak bir farkla… Güreşte Salih Bora ve halterde Enver Türkileri'yi başka ülkelere kaptırılarak başarısızlık yolunun taşlarını dizilirken taekvonda da ise Türk antrenör Ali Şahin başarının mimarı oldu. Olimpiyatlarda elde başarının sırlarını Yeni Şafak'a anlatan Dr. Metin Şahin, “Ali Şahin sporcularımızı başarıya taşıdı. Ona özellikle çok teşekkür ediyoruz. Sporcularla gece gündüz çalışan, onların performansını ayarlayan, bu performansın devamını sağlayan kendisidir” diye konuştu.

BRONZ'U NASIL ALTIN YAPARIZ

Federasyon Başkanı Metin Şahin, 2008 olimpiyatlarında biz 1 gümüş 1 bronz madalya kazandıklarını belirterek, “Olimpiyatlardan sonra 'Bu gümüş veya bronz madalyayı altın yapmak için bugünden itibaren bu olimpiyat biter bitmez çalışmaya başlamamız lazım' dedik ve hedefimizi belirledik: 'Biz altın madalya alacağız” dedi. Alternatif sporcularla beraber sporcuları Ali Şahin'in dünyanın her tarafında turnuvalara götürdüğünü anlatan Şahin, şunları söyledi: “Antrenman programlarını ayarladı. O günkü şartlarda Azize Tanrıkulu, sporu hemen hemen bıraktı, evlendi ve çocuk sahibi oldu. 'Onun yerine yeni bir sporcu bulmamız lazım' dedik. Adaylar arasında 3-4 kadın sporcu vardı. Nur Tatar ön plana çıkmaya başladı. Nur Tatar ile birlikte 57 kiloda 3-4 sporcu vardı. Sporcular kamplarda çalıştırılıp değerlendirilmeye başlandı. Olimpiyatlardan sonra 3 şampiyona geçirdik. Çocukların eksiklerini giderme noktasında teknik direktör Ali Şahin farklı yöntemler denedi. Fransa'da bizim sıklette 67 kiloda çok iyi sporcular var. Fransa'yla kamp yaptık, Fransa'yı buraya davet ettik."


Koreliyle iş işten geçerdi

Türk Taekvondo Milli Takımı Teknik Direktörü Ali Şahin ise 2012 olimpiyatları hummalı bir çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi. 2009 Dünya Takımlar Şampiyonu olduklarını ifade eden Şahin, dünyada diğer ülkelerin genelde Koreli antrenörler kullandıklarını söyledi. Ali Şahin, Koreli antrenörlerin çalıştıkları ülkenin yapısını ve kültürünü öğreninceye kadar iş işten geçeceği ve çocukların teknik ve taktiksel gelişiminin sosyal gelişimlerinin sağlanamayacağını düşünerek Türk Taekvondo Federasyonu'nun kendisini tercih ettiğini ifade etti. Bu konuda da çok önemli başarılar sağlandığını söyleyen Şahin, “Dünyada şu anda 3 tane takımlar şampiyonu var. Birisi Güney Kore, biri Türkiye, diğeri de İran. Gelişmekte olan diğer ülkeler Koreli antrenör kullanıyor” dedi.


Doğu'da 7-8 bin sporcumuz var

2016 ve 2020 olimpiyatları için ciddi bir çalışma yapacaklarını anlatan Metin Şahin, “Biz şu an Doğu Anadolu'da bir proje uyguluyoruz ve bu sayede en fazla sporcu sayısına bu bölgede sahibiz. Sayın Bakanımız bizi destekliyor. 'Bölgeye gidin, çocuk esirgeme kurumundaki ve sokaktaki çocukları hepsini toplayın. Her türlü devlet imkanını size veriyorum' dedi sayın bakanımız. Bu proje sayesinde 7-8 bin sporcuya ulaştık. Bunların içinden bir tane kabiliyet çıkar, Nur Tatar gibi Van'dan çıkmış bir çocuk olimpiyatlarda Türkiye'ye temsil eder” dedi.

MADALYA GELECEĞİNİ BİLİYORDUK

Türk Taekvondo Milli Takımı Teknik Direktörü Ali Şahin olimpik sporcu olabilecek sporcuları taradıklarını ve bu sporcularımızı uluslararası turnuvalarda gözlemlediklerini belirterek, çalışmalarını da şöyle anlattı: “Avrupa Şampiyonasında Servet Tazegül ve Nur Tatar altın madalya aldılar. Altın madalya almaları takip ettiğimiz antrenman programının uygun olduğunu gösterdi. Bahri Tanrıkulu şanssız bir şeklide elendi ama onun performansını da en iyi hale getirmeye çalıştık. Bu çalışmaların neticesinde olimpiyatlara gittik. Olimpiyatlarda, izlediğimiz yol ve gelişmenin bize madalya getireceğini biliyorduk. 2 sporcumuzdan da altın madalya bekliyorduk, Bahri'den de bekliyorduk. Fakat spor bu, yenme de yenilme de var. Farklı taktiksel durumlar ortaya çıkabiliyor. 2008 yılından bu yana devamlı çalışmalar sonucu 3 kişiyle gidip 2 tane madalya almamız ve renklerinin iyi olması bizi sevindirdi. Bizde bir olimpiyat bitince diğerinin telaşı başlar. Bizde de çalışmaya başlayacağız.”


Yarın: Federasyon Başkanı Mehmet Terzi'nin bakışıyla 2000'den günümüze Türk atletizmi. Londra'da 1500 metrede altın ve gümüş madalya alan Aslı Çakıralp ve Gamze Bulut'un başarı öyküsü ve 2020 hedefleri...
12 yıl önce