|

Herkes üniversiteli olacak

Çeşitli sebeplerle üniversite eğitimi alamayanlar için üniversiteli olmak artık daha kolay. Örgün ve açık öğretim sistemine alternatif olarak kurulan uzaktan eğitim sistemi, dileyen herkesi bilgisayarı başında üniversiteli yapıyor. Diplomasıyla örgün eğitimden farkı olmayan uzaktan eğitim sistemi bu yıl 50 üniversitede onlarca bölümle faaliyete geçiyor

Orhan Turan
00:00 - 30/07/2011 Cumartesi
Güncelleme: 00:47 - 30/07/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Herkes üniversiteli olacak
Herkes üniversiteli olacak

Çeşitli sebeplerle üniversite eğitimini alamadıysanız, ya da girdiğiniz sınavlarda örgün eğitim için yeterli puanı tutturamadıysanız üzülmeyin, artık Uzaktan Eğitim Sistemi var. Bazı bölümlerde haftada 3 gün devam zorunluluğu olan, bazılarındaysa tamamen bilgisayar başında sanal sınıflardan takip edilen derslerle tamamlanan uzaktan eğitim sistemi bu yıl 50 üniversiteye ulaştı. Belirli kontenjanlarla öğrenci alan uzaktan eğitim sisteminde, açıköğretim gibi sınırsız kontenjan rahatlığı ya da örgün eğitim gibi yüksek puan kaygısı bulunmuyor. “Nedir, nasıl girilir, kaç paradır” sorularına vereceğimiz cevaplarla sizler için Uzaktan Eğitim Sistemi'ni uzmanlarına sorduk.

MODERN ÇAĞIN EĞİTİM ANLAYIŞI

Uzaktan Eğitim sistemi Açık öğretim değil. Çünkü öğrencilerini kontenjanla alıyor. Mesela İstanbul Üniversitesi'nin Uzaktan Eğitim programları olan Felsefe ve Coğrafya bölümlerine bu yıl 5 bin kontenjanla öğrenci alınacak. Durum böyle olunca bu yıl tercih yapacak adayların tercih önceliklerine göre yerleştirme yapılacak. Bu yönüyle açıköğretimden ayrılan sistem, örgün eğitimden de ayrılıyor. Haftanın her günü derse girmek için okula gitmeniz gerekmiyor. Size verilen konuları evde, internetteki sanal sınıflarda, ya da kitaplarınızda çalışıyorsunuz. Sınavlarda ise kampüslere giderek ter dökmeniz gerekiyor.

ÜNİVERSİTE SAYISI 50'YE YAKLAŞTI

Uzaktan eğitime yeni geçen üniversitelerle birlikte bu alanda faaliyet gösteren üniversite sayısı 50'ye yaklaşıyor. Atatürk, Fırat, Gazi, İnönü, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Aydın, Karadeniz Teknik, Kırıkkale, Maltepe, Mersin, Ondokuzmayıs, Sakarya, Süleyman Demirel, Trakya, Afyon Kocatepe, Ahmet Yesevi, Anadolu, Ankara, Atılım, Bahçeşehir, Balıkesir, Çukurova, Beykent, Uşak, İstanbul Teknik, Kocaeli, Girne Amerikan, Işık, Yıldız Teknik, Karabük, Mehmet Akif Ersoy Üniversiteleri Lisans, Ön Lisans, Yüksek Lisans alanlarında uzaktan eğitim veriyor. Bu üniversitelerin yanında uzaktan eğitime geçmek için hazırlık yapan bazı üniversiteler de bulunuyor. Önümüzdeki yıl sonuna kadar bu rakamın 60'ı bulması bekleniyor.

EN ÇOK RAĞBET GÖREN GAZETECİLİK

Uzaktan eğitim alabileceğiniz çok sayıda bölüm var. Karabük, Ahmet Yesevi ve Sakarya Üniversitesi'nde verilen Bilgisayar Mühendisliği ve İstanbul Üniversitesi'nde verilen Gazetecilik bölümleri rağbet gören bölümler arasında yer alıyor. Bunun dışında uzaktan eğitim programı olarak farklı üniversitelerde Endüstri Mühendisliği, Tarih, İngiliz Dili Ve Edebiyatı, Yönetim Bilişim Sistemleri, Bilgisayar ve Eğitim Teknolojileri Eğitimi, İktisat, İşletme, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Radyo Televizyon ve Sinema, Türk Dili Edebiyatı, Maliye, Ekonometri, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümleri sıralanabilir.

SAKARYA BÖLÜM SAYISINDA İLK SIRALARDA

Uzaktan eğitime başlayan ilk üniversite olarak bilinen Sakarya Üniversitesi 2001'de başladığı uzaktan eğitim programında 21'e ulaştı. Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Kamu Yönetimi, Maliye, İnsan Kaynakları Yönetimi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi, İlahiyat Önlisans Tamamlama Programı alanlarında lisans eğitimi veren üniversite, bu yıl Çalışma Ekonomisi Karma Eğitimi, (100 kontenjan) İktisat (100 kontenjan) ve önlisans programı olarak Ağ Teknolojileri (150 kontenjan) bölümlerine öğrenci alacak. Yüzde 70'i uzaktan eğitim olarak yapılacak eğitimlerin yüzde 30'u sınıf ortamında gerçekleşecek. Öğrenciler haftanın belli günleri internet ortamındaki sanal sınıflara katılacak.


Önlisans Bin, lisans 2 bin TL

Uzaktan Eğitim programlarının ücretleriyle ilgili düzenleme yetkisi 'Torba Yasa' olarak bilinen düzenlemeyle birlikte Bakanlar Kurulu'na geçti. Daha önce her üniversitenin farklı ücretlendirmesine rağmen önlisans için (yarım dönem) Bin TL, lisans ve yüksek lisans eğitimleri için (yarım dönem) 2 Bin TL olarak ücretlendirilen programların, Bakanlar Kurulu kararı sonrasında da benzer düzeyde ücretlendirilmesi bekleniyor. 2011 - 2012 akademik takvim yılında da önlisans ücretlerinin yıllık olarak 2 Bin TL, Lisans bölümlerinin de 4 Bin TL düzeyinde olması bekleniyor.


Yerleştirme sonucunu robotlardan öğrenin

Aldığınız puanları girerek yerleşebileceğiniz bölümleri ve yaptığınız tercihler sonucu olası yerleştirme sonucunuzu tercih robotlarıyla öğrenebilirsiniz. Öğrencilerin etkin tercih yapmalarına yardımcı olan tercih prova simülasyonlarıyla gerçeğe yakın sonuçlar alındığını belirten Hangiuniversite.com direktörü Hasan Yaşar, sistemin büyük avantajlar sağladığını belirterek, “Bizim de sitemizde verdiğimiz bu hizmetle adaylar tercih ve puanlarını sisteme girerek, Türkiye genelinde kaç kişinin hangi üniversite ve bölümleri istediğini, puanıyla bu yılki eğilimlere göre hangi bölümü kazanabileceğini öğreniyor. Yani 'tercih provası' yapıyor. Prova sonucuna göre, tercih listesini yeniden düzenleyerek, kazanma şansını artırabiliyor” dedi.


Hedef internetten 100 bin diploma

İstanbul Üniversitesi, uzaktan eğitim sisteminde geçen yıl 2 bin 500, bu yıl da 5 bin öğrenciye ulaştı. Hedef, sayıyı 100 bine çıkarmak. 'İnternet öğrencilerinin' ve okula gidenlerin aldığı diplomalar arasında ise statü farkı yok. İlk kez 2009'da uzaktan eğitime geçen İstanbul Üniversitesi, bu dönem 10 lisans, 3 önlisans programına öğrenci alacak. İstanbul Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSUZEM) bu yıl iki yeni program daha açarak Felsefe ve Coğrafya bölümlerine öğrenci kabul edecek. İki ayrı bölüme 5'er bin öğrenci kontenjanı ayrıldı.

MASABAŞINDA DİPLOMA

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Kurumsal İletişim Müdürü Murat Erdoğan, uzaktan eğitim sistemiyle eğitim görecek öğrencilerin, dilediklerinde yatay geçiş yapma imkânlarının da olduğunu söyleyerek, “eğitim sisteminin özellikle ailevi nedenlerden dolayı okula gidemeyenler, çalışmak zorunda olanlar, engelliler, tutuklular için eşsiz bir alternatif sunuyor” dedi.

11 BÖLÜMDE UZAKTAN EĞİTİM

İstanbul Üniversitesi uzaktan eğitimde ilk mezunlarını 2010-2011 döneminde Adalet MYO öğrencileriyle verdi. Dış Ticaret, Bankacılık ve Sigortacılık bölümleriyle de ön lisans bölümlerinin yer aldığı İstanbul Üniversitesi'nde bu yıl 4 bin 500 öğrenci eğitim alacak. Bu yıl açılan Felsefe ve Coğrafya bölümleriyle birlikte lisans bölüm sayısı 11'e ulaşan İSUZEM'de diğer lisans programları da şöyle; İktisat, İşletme, Gazetecilik Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Radyo Televizyon ve Sinema, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümleri, Maliye, Ekonometri, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Bilgisayar ve Öğretim teknolojileri...


Lisans diplomanı 3 yılda al

Bu yıl 12 bin 184 kontenjanı ile Türkiye'deki Üniversiteler içinde en çok kontenjanı olan ilk on üniversiteden biri olan Dumlupınar Üniversitesi, öğrencilerini üst sınıflardan kredi alarak erken mezun olabilme imkanı sağlıyor.

Öğrenci sayısı 40 bini aşan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, devlet üniversitesi olmasına rağmen sağladığı imkânlara büyük avantajlar sunuyor. 1992 yılında kurulan üniversite2010-2011 yılında 12 bin 184 kontenjan ayırıyor. Erasmus programı charterı ile yurt dışı eğitim programlarına katılma fırsatını sunan üniversite, öğrencilerine çift anadal yapabilme imkanı, üst sınıflardan kredi alarak erken mezun olabilme ve pedagojik formasyon alabilme imkanı sunuyor. Bilgisayar laboratuarları, uluslararası 1187 dergiden yararlanma olanağı sunan Dumlupınar Üniversitesi modern tasarımlı elektronik kütüphanesi, Selçuklu-Osmanlı ve modern mimarisiyle öğrencilerini bekliyor.




Uzman görüşü
ÖRGÜN EĞİTİMDEN FARKI YOK

Uzaktan eğitimin Açık Öğretim sistemiyle karıştırılmaması gerektiğini de söyleyen Sakarya Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yard. Dç. Dr. Mustafa Turan, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi bölümlerinde kontenjan olmadığı için her tercih eden öğrencinin bu bölümlere yerleşebileceğini belirterek, “Ancak bu bölümlerin 100-500 ya da 5 bine kadar kontenjanı var. Normal bir bölümden farkı yok. Diploması da örgün eğitim diplomasıyla aynı” dedi.


İLAHİYAT İÇİN 5 BİN KONTENJAN

Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar, öğrencilerin gönül rahatlığıyla bu bölümleri tercih edebileceğini söyledi. Vardar, İstanbul Üniversitesi İstanbul Üniversitesi Uzaktan Eğitim Fakültesi'ne bu yıl Felsefe ve Coğrafya bölümlerine 5 bin öğrenci alınacağını söyleyerek, “Atatürk Üniversitesi'nde ise İlahiyat bölümü için 5 bin kontenjan ayrılmış durumda, diğer bölümlerden biri olan Çağrı Hizmetleri'ne ise 500 kontenjan ayrıldı” dedi.


ÖRGÜN EĞİTİM KADAR PRESTİJLİ

İstanbul Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Kurumsal İletişim Müdürü Murat Erdoğan, sistemin açıköğretim gibi düşünülmemesi gerektiğini belirterek, “Sınırsız kontenjan yok. Mesela geçen yıl açılan Gazetecilik bölümüne girmek isteyen öğrenci 330 puanla bölüme girdi. Geçen yıl örgün eğitimdeki Gazetecilik bölümünün puanı da 421 düzeyinde gerçekleşti. Örgür eğitim kadar prestijli olduğunu söyleyebiliriz. Bu yıl tercihlere göre bu puanlar belirlenecek” dedi. Uzaktan eğitim sisteminde, harç ücretlerinin yanında, lisans eğitimi için yıllık 2 bin, Ön lisans eğitimi için Bin TL ücret ödeniyor.


Aday rehberi
Genel Merkezi Yerleştirme İşlemleri nasıl olmaktadır?

Cevap: 2011-ÖSYS sonuçlarına göre yapılacak olan merkezi genel yerleştirme işlemi, adayların ÖSYS tercihlerini yaptıktan sonra aynı zamanda ve tek işlemde (bir defada) yapılacak. Yerleştirmede adayların sınav puanları, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları, varsa ek puanları, tercihleri ve programların kontenjan ve özel koşulları göz önünde tutulacak.

Merkezi yerleştirme işleminde eşit puan alan adaylara hangi işlemler yapılacak, hangisine öncelik tanınacak?

Cevap: Böyle bir durumla karşılaşmak zor bir ihtimal, fakat ÖSYM bu durumlarda Y-ÖSYS puanı ve varsa ek puan toplamı büyük olana öncelik tanıyacak. Ek puan dâhil puan toplamı eşit olduğunda, Y-ÖSYS puanı büyük olana, bu puanları da eşitse ÖSYS puanında ağırlığı fazla olan test bölümünün ham puanı (neti) büyük olana öncelik verilecek. Yine de eşitlik sürerse, tercihi daha üstte gösterene ya da yaşı daha küçük olana öncelik verilecek.



SALI: YURTDIŞINDA EĞİTİM


13 yıl önce