|

İlk 100'deki öğrencilere aylık 2 bin lira burs

Türkiye'nin sağlık alanına odaklanan ilk üniversitesi Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi, öğrencilerinin eğitim hayatını vakıf mantığıyla düzenliyor. Maddi durumu elverişsiz öğrenciler için fon hazırlıklarına başlayan üniversite, 2013 yılı için okul fiyatlarına enflasyon rakamları oranında dahi zam yapmadı. Üniversite, Türkiye genelinde ilk 100'e giren öğrencilere 9 ay boyunca aylık 2 bin TL veriyor.

Aybike Eroğlu
Aybike Eroğlu
00:00 - 13/07/2013 السبت
Güncelleme: 22:45 - 12/07/2013 الجمعة
Yeni Şafak
İlk 100'deki öğrencilere aylık 2 bin lira burs
İlk 100'deki öğrencilere aylık 2 bin lira burs

Türkiye'nin yalnızca sağlık bilimine odaklanarak eğitim veren ilk vakıf üniversitesi olma özelliğiyle Bezmialem Vakıf Üniversitesi, herkesin meslektaş olduğu ve birbirinin dilinden anladığı önemli eğitim kurumlarından biri. Osmanlı Hanedanı II. Mahmut'un eşi ve sultan Abdülmecid'in annesi Bezmiâlem Valide Sultan'ın gördüğü rüyayı, günümüz şartlarında gerçeğe dönüştüren Üniversite, öğrencilerini vakıf zihniyetiyle geleceğe taşıyor. Üniversitenin 170 yıl önce kurulduğu ruhla hizmet verdiğini anlatan Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Tüzgen, 'Bezmiâlem'de hiçbir öğrenci maddi imkânsızlıklar nedeniyle okuyamamak gibi bir durumla karşılaşmayacak' dedi. Tıp Fakültesi'nden Diş Teknisyenliğine sağlık alanında önemli bölümlerin yer aldığı Bezmialem'de 2 yıllıktan 7 yıllığa kadar pek çok eğitim programı bulunuyor. Geçtiğimiz yıl 710 öğrencisi bulunan üniversiteye bu yıl 650 öğrenci daha gelecek. Üniversite Türkiye genelinde ilk 100'e giren öğrencilere 9 ay boyunca aylık 2 bin TL burs veriyor ve sınıfta kalmak bu bursu etkilemiyor.

TERCİH GÜNLERİ SÜRÜYOR

Üniversite kayıtlarının Ramazan Bayramı'ndan sonraya ertelenmesi nedeniyle üniversitede sürdürülen tercih günlerinin 18 Temmuz'a kadar süreceğini belirten Tüzgen, 'Üniversite adayları tercih yapmadan önce üniversitemizi gelip görsün.' şeklinde konuştu. Adaylar için ufak bir hatırlatma: Üniversite kayıtları 2-6 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

YARDIM FONU

Ücret politikası nedeniyle hiçbir öğrencinin farklı okullara gitmesini istemediklerini belirten Tüzgen, 'Maddi durumu nedeniyle sıkıntı yaşayan öğrenciler, rektörlüğe konuya ilişkin dilekçe vermeli. Dilekçeler bize ulaştıktan sonra tek tek zenginlerin kapısını çalıp, öğrenciler için yardımı bizzat ben isteyeceğim' diye ifade etti. Bezmiâlem Üniversitesi için fakir öğrenci fonu oluşturulmasının planlandığını kaydetti.

İŞ BULMA İMKANI YÜZDE 100

Sağlık sektöründe iş bulma imkânının yüzde 100'e ulaştığını anlatan Rektör Tüzgen, 'Sağlıkçı öğrencilere iş bulma garantisini zaten devlet veriyor. Türkiye'nin ciddi sağlık personeli ihtiyacı var. ' şeklinde anlattı.

Tıp fakültesinde sistem nasıl işler?

MF-3 puan türünden öğrenci kabul eden Tıp Fakültesinde bir yıl hazırlık eğitiminden sonra lisans eğitimi 6 yıl sürüyor. Her yıl bir dönem kabul ediliyor. Tıp Eğitimi Klinik Öncesi ve Klinik dönem olmak üzere iki aşamalı olan bu süreçte öğrenciler hücre ve insan anatomisi, hastalıkların patalojisi ve farmakolojisiyle ilgili temel bilgiler verilirken, klinik dönemin dördüncü ve beşinci yıllarında öğrenciler daha önceden edindikleri bilgileri genişletmeye başlayacaklar. Son üç yılda ise tıp eğitimi ağırlıklı olarak hastanede uygulamalı olarak verilir. İntörnlük döneminde ise öğrenciler klinik, laboratuvar ve sahada hekim gibi çalışarak işbaşında eğitim görür. Bu dönemde başarılı olan öğrenciler, hekim olur. Üniversitede meslek okullarının tamamlanmasına da imkan verildiğini kaydeden Tüzgen, öğrencilerin açıköğretimden de eğitimlerine devam edebildiğini söyledi.

Burada herkes sağlıkçı olabilir

Sağlık Bilimleri Fakültesi'ne bu yıl sağlık yönetimi bölümü açıldı. Bu bölüme eşit ağırlık bölümünden öğrenci aldıklarını belirten Rektör Tüzgen, sayısalcı olmayan öğrencilere de sağlıkçı olma fırsatı sunduklarını kaydetti. Bezmiâlemli öğrencilerin araştırma ve uygulama imkânlarından sonuna kadar yararlandıklarına dikkat çeken Tüzgen, öğrencilerin çalışabileceği deney hayvanları için laboratuvarlarının da bulunduğunu kaydetti. 'Deney hayvanları şu an 18. Nesil. 21. Nesile gelindiğinde Bezmiâlem'in kendi deney hayvanlarını üreteceğini anlatan Tüzgen, 'Kendi deney hayvanını üretmenin üniversiteler için prestijdir' dedi.

Yeteneğe uygun tercihler yapılmalı

Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meziyet Arı: LYS sonuçları açıklandığı andan itibaren öğrencilerde ve en az onlar kadar ailelerinde de tercih telaşı başladı. Bazı aileler tercih aşamasında kendilerinin geçmişte olmak istedikleri ancak değişik nedenlerle yapamadıkları meslekleri çocuklarına empoze etmeye eğilimlidir. Bazıları da çocuklarını ileride yüksek kazanç sağlayacağını düşündükleri mesleklere yönlendirir. Çocuğun istek ve yeteneklerinin göz önünde bulundurulmadığında yapılan yönlendirmelerin yarardan çok zarar verebileceği akılda tutulmalıdır. Gençlerin ileride mutlulukla yapacağı meslekleri seçmeleri çok önemlidir. Bunun için aileler öncelikle çocuklarının kişilik özelliklerini, dikkate almalı, yönlendirmelerini bu doğrultuda yapmalıdır.

Sınıfta kalmak sorun değil

2010 yılından bu yana geçen üç senede Türkiye'nin yalnızca sağlık alanında ekol üniversitelerinden biri olan Bezmiâlem, sunduğu burs imkanlarıyla da göz dolduruyor. , ilk 101-500 öğrenci arasında yer alanlara 9 ay süreyle aylık bin TL, 501-100 sıralamasına giren öğrencilere yine 9 ay boyunca 500 TL nakit ödeme yapılırken, ilk 1001-2000 arasında yer alan öğrencilere de yine 9 ay boyunca 350 TL burs veriliyor. Üstelik bu burslar, öğrencilerin eğitim gördüğü yıllar boyunca devam ediyor. Burslar, öğrenciler sınıfta kalsa dahi kesilmiyor.

YARIN : Tıp üniversitelerinin eğitim şartları nasıl?
٪d سنوات قبل
default-profile-img