|

İşe girmeden teste girin

Meslek seçiminden önce kendinizi tanıyın. Uzmanlara göre karakterine uygun meslek seçen adaylar, yaşamlarını da mutlu geçiriyor. Rehberlik Uzmanı Ünal Yılmaz, meslek seçiminde doğru anahtarın, tercih yapacak üniversite adaylarının elinde olduğunu belirterek, tercih öncesi adayları uyarıyor; “Meslek seçmeden kendinizi ve yaşadığınız ülkeyi analiz edin”

Orhan Turan
00:00 - 26/07/2011 Salı
Güncelleme: 00:08 - 26/07/2011 Salı
Yeni Şafak
İşe girmeden teste girin
İşe girmeden teste girin

Her şey, dünyayı ve yaşadığınız ülkeyi doğru okumakta saklı. Klişe ya da demode meslekleri seçmek yerine, dış dünyayı doğru okuyabilmek, size iyi bir gelecek de sağlayabilir. Ortalama puanlarla girilebilen bazı bölümlerin bile meslek hayatında önemli avantajlar sağlayacağını belirten uzmanlar, meslek tercihini yapmadan önce kendinizi ve Türkiye'nin değişen yüzünü iyi okumak gerektiğini belirtiyor. Türkiye'nin geçtiğimiz yıl 8,9'la AB'nin en hızlı büyüyen ekonomisi olduğunu söyleyen Eğitim Danışmanı Ünal Yılmaz “Türkiye bu yılın ilk çeyreğinde elde ettiği yüzde 11'lik büyüme ile 'Dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi' oldu. Sağlıkta yüzde 17, otomotivde yüzde 16, inşaatta yüzde 14,8, bilişimde de yüzde 11,8 büyüdük. En fazla büyüyen sektörler, sağlık, otomotiv, inşaat ve bilişim oldu. Öğrenciler de tercihlerini bu sektörlerden yana yapmalı” dedi.

ÖNCE YETENEKLERİNİZİ KEŞFEDİN

Meslek ya da bölüm seçerken, mutlaka kendi yetkinliğinizin farkında olun. “İş fırsatı çok olan meslekler var” ya da “çok kazandıran meslekler var” düşüncesi bir yere kadar anı kurtaracak gibi görünse de, uzun dönemde pişmanlıklara neden olabilir. Meslek seçerken o mesleğin yükselen trendi, iyi bir gelir beklentisi, popüler olması elbette bir ölçüttür ancak tek ölçüt olmadığı için bu 'geçici' değişkenlerin kararınızı etkileyen tek unsur olmasına izin vermeyin. Önce yeteneklerinizi keşfedin. Seçmeyi istediğiniz bölüm için “Gerçekten hayatımı ben bu işle mi geçirmeyi isti-yorum” diye sorun. Mesela söz dinlemeye tahammül edemeyen, insanları dinlemekten hoşlanmayan biriyseniz doktorluk size göre değildir. Sonuç olarak önce kendinizi dinleyin.

SAĞLIK SEKTÖRÜNDE AÇIK BÜYÜYOR

Son 5 yılda Türkiye'de açılan yüzlerce özel hastane ve son iki yılda sağlık sektöründeki yasal ve fiziki düzenlemeler, sağlık sektöründe klasik iş kollarının önemini arttırırken, yeni branşlara olan ilgi de kaçınılmaz hale geldi. Özellikle hemşirelik alanında branşlaşmış çalışanlar, sağlık sektöründe her ay iş teklifi de alabiliyor. Destek sağlık hizmetleri alanında dikkat çeken bu branşlaşmalar arasında özellikle Yoğun Bakım Hemşiresi, Laborantlar, Fizyoterapistler, Sağlık Memurluğu gibi alanlar, son yıllarda en aranan branşlar arasında yer alıyor.

BİLİŞİMİN YILDIZI PARLAMAYA DEVAM EDECEK

Kişisel becerilerinize göre tercihlerinizin arasına alabileceğiniz bir diğer sektör de bilişim sektörü... Ancak hala büyük oranda istihdam açığı olan bu sektörün krizden en çabuk etkilenen sektörlerden biri olduğunu da unutmayın! İşsiz kalınmasa bile kazanılan yüksek maaşların konjonktüre bağlı olarak düşmesi mümkün olabiliyor. Yenibiriş.com Genel Koordinatörü Burçak Pakyılmaz'a göre, geçtiğimiz kriz dönemi sonrasında bu alandaki açık bir anda büyüyerek, maaşlar da bir anda yükselme eğilimine girdi.

İNŞAAT HIZ KESMEYECEK

Gelişen Türkiye, kentsel yüzünü de yeniliyor. Son birkaç yıl içinde yüzbinlerce toplu konut projesiyle konut alanında devrim yaşayan Türkiye, önümüzdeki yıllarda da bu trendini sürdürecek. Önce kentli olmaya başlayan Türkiye, Kentsel dönüşümü ardından, kentleri de artık şehirlerin dışına taşımaya başladı. Bu sürecin devam etmesi beklenirken, sektörde özellikle Mimar, İnşaat Mühendisi açığı ciddi boyutlara ulaşmakla birlikte, daha büyük açık da İnşaat Teknikeri, Şantiye Şefi gibi destek yan branşlarda yaşanıyor.


Sağlıkta ilk tercih hemşirelik

Türkiye 2023 Projeksiyonu'nda yer alan sağlık sektörü verilerine göre, sağlık sektöründe toplam 503 bin 720 ek personel ihtiyacı bulunuyor. Bu rakam içerisinde 183 bin 379 ek personel ihtiyacı ile birinci sırada yer alan hemşireleri, 60 bin 888 ek personel ihtiyacı ile uzman hekimler, 42 bin 981 ek personel ihtiyacı ile de aile hekimleri izliyor. Hemşireleri, uzman hekimler takip ediyor.


Karakterinizi keşfedin

Dünyada 300 bin Türkiye'de 50 bin'e yaklın aday üzerinde yapılan “16 PF KIM Kişilik ve Mesleki Yönlendirme Envanteri” ile 16 farklı alanda karakter analizleri yapılabiliyor. Genç Kariyer Akademisi Kariyer ve Tercih Uzmanı Nur Erdem Özeren İstanbul'da ve Trakya'da bu hizmeti verdiklerini söyleyerek “Test yarım saat sürüyor ve 185 sorudan oluşuyor. İçe dönük mü dışa dönük mü kişinin kendi karakteristik özellikleri belirleniyor. Çıkan sonuçlara göre de kişinin yapması gereken meslekler sıralanıyor” dedi.

Ekonomik kalkınmaya bağlı olarak, tüketimin artması özellikle parkende sektöründeki açığa neden oldu. Perakende sektöründeki istihdam açığının yanında, yine tüketim ve sermaye birikimiyle doğru orantılı olarak Bankacılık sektöründe de ciddi canlanmanın yaşanması bekleniyor.


Katsayı nasıl etkileyecek?
* Soru: Alınabilecek en yüksek LYS puanları nelerdir?

Cevap: LYS puanları 100-500 Aralığında olacak. İlgili sınavlara katılan ve en az 0,5 net elde ederek puanı hesaplanabilen adaylardan en kötü sonuca sahip olan aday 100, en iyi sonuca sahip olan aday (ya da adaylar) 500 olacak şekilde LYS ham puanları hesaplanacaktır.

Buna göre okul birincisi bir öğrencinin alacağı en yüksek puan;

Öğrenci genel lise mezunu ise 500 + ( 500*0,15) = 575

Öğrenci meslek lisesi mezunu ise 500 + ( 500*0,21) = 605 puan olacaktır.

* Soru: AOBP hangi katsayı ile çarpılarak ham puanlara katılacak?

Cevap: Ağrılıklı ortaöğretim başarı puanları (AOBP), LYS ham puanlara, tüm adaylar için mezun oldukları ya da tercih edecekleri bölümlere bakılarak, alan içi tercihlerde 0,15; alan dışı tercihlerde 0,12 ile çarpılarak katılacak. Meslek-Teknik liseliler kendi alanlarıyla ilgili bir program tercih ettiklerinde AOBP'si 0,15 + 0.06 ile çarpılacaktır.


Uzman görüşü
Klişelerden uzak durun

Yenibiriş.com Genel Koordinatörü Burçak Pakyılmaz'a göre bir dönem yoğun ilgi gören İşletme Bölümü mezunlarının artık 'tanımsız' bir alanda kaldı. Yenibiriş.com'un veri tabanının yüzde 20'sini İşletme mezunlarının oluşturduğunu söyleyen Pakyılmaz, “Artık kurumların içinde İşletmeci ünvanıyla istihdam edilen kimse bulamazsınız. İşletme benzeri bölümleri bitirenler işletmeciliğin dışında görevlerde istihdam ediliyor” diyor. Bölüm mezunlarının bir kısmının finansa, bir kısmının da pazarlama ve satışa yönlendirildiğini söyleyen Pakyılmaz, “Öncelikle seçtiğimiz branş, 'gelecekte yapacağımız iş için bize ne kadar altyapı sunar' şeklinde düşünmeliyiz” diyor.


Ülkenizi iyi okuyun

Türkiye'nin büyüme trendini sürdürdüğünü söyleyen Eğitim Danışmanlık Merkezi (EDM) Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Yılmaz, bu tablonun meslek seçecek öğrenciler için de ipucu olması gerektiğini söyleyerek, “ İşletme, mühendislik ya da öğretmenlik gibi mesleklerin arka planda kaldı. En fazla istihdam açıklarından biri de sağlık sektöründe yaşanıyor. Yüzlerce özel hastane açıldı. Yasal düzenlemelerle tıp merkezleri kuruldu. Sağlık sektöründe müthiş bir açık var. Öğrenciler bu faktörleri değerlendirmeli” dedi.


En çok aranan meslek bilişim

Türkiye'de en fazla aranan meslek dallarını Yeni Şafak için değerlendiren Yenibiriş.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz, site istatistiklerini dikkate alarak oluşturduğu verileri Yeni Şafak'la paylaştı.

BİLİŞİMDE EN ÇOK ARANANLAR: Yazılım Uzmanı, Web Tasarım Uzmanı, Sistem ve Ağ Teknolojileri Uzmanı, Proje Yöneticisi, Veritabanı Uzmanı ve Yöneticisi, Kurumsal Satış Temsilcisi


En popüler meslekler
SAĞLIKTA EN ÇOK ARANANLAR:

Servis Hemşiresi, Yoğunbakım Hemşiresi, Yenidoğan Yoğunbakım Hemşiresi, Ameliyathane Hemşiresi, Solunum Terapisti, Ebe, Evde Yaşlı Bakım Uzmanı, Acil Tıp Teknisyeni

GELECEĞİN MESLEKLERİ:

Genetik Mühendisliği, Moleküler Biyoloji, Uluslararası Hukuk Müşavirliği, Modern Hayvancılık, Organik Tarım, Çevre Mühendisliği, Çevre Hukuku Uzmanlığı, Organik Tarım ve Organik Kozmetik, Şehir ve Çevre planlama, Atık Yönetimi

EN GÖZDE MESLEKLER:

Uluslararası Hukuk, Avrupa Birliği ve Dünya Ticaret Örgütü mevzuatına hâkim hukukçular, en az iki dil bilen yönetici asistanları ve pazarlama ile ilgili bütün pozisyonlarda nitelikli iş gücüne duyulan gereksinim günden güne artıyor.

YÜKSELEN MESLEKLER:

Özellikle mobil pazarlama, mobil yazılım geliştirme ve sosyal medya alanlarının trendi SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), Konsept Yaratıcılığı, Tasarım, AR-GE iş kollarına olan ilgiyi de arttırdı.


Yeşil kuşak meslekler

Rüzgâr ve güneş enerjisi kullanımına yönelik yatırımlarla ve yenilenebilir enerji kullanımı ihtiyacıyla, yeşil meslekler olarak tanımlanan mesleklere olan ihtiyaç artacak. Yenilenebilir Enerji Uzmanı, Yenilenebilir Enerji Mühendisi, Rüzgar Enerjisi Uzmanı, Yeşil Pazarlama Danışmanı, Yeşil İnsan Kaynakları Uzmanı, Yenilenebilir Enerji Hukuku Uzmanı, Yeşil Turizm Uzmanı, Yeşil (Organik) Kozmetik Uzmanı, Çevre Mühendisliği/Çevre Hukuku Uzmanlığı, Organik Tarım Mühendisi/Uzmanı...


Tercihlerde üniversite mi yoksa meslek mi?

Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de üniversite öğrencilerinin yüzde 61'i okuduğu bölümden memnun değil. Bu da mutsuz yaşayanlar, yanlış istihdam, işgücü kaybı, okulu terk eden ve üretmeyen birey anlamına geliyor. Sayısal ağırlıklı puan türünde ilk 5 bine giren öğrenciler üzerinde yapılan başka bir araştırmada ise öğrencilerin yüzde 48'inin seçtiği üniversiteden, yüzde 30'ununsa bölümünden memnun olmadığını gösteriyor. Ortaya çıkan yüzde 78 gibi büyük bir memnuniyetsizlik oranı doğru tercih yapmanın önemini ortaya koyuyor.



Kampus kılavuzu
İkinci diploma ikinci bilezik

İSTANBUL SEBAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ: Altın bileziğinizin sayısını okuduğunuz üniversitede ve bölümde kolunuza takabilirsiniz. İlim Yayma Vakfı tarafından kurulan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İSZÜ) 2011-2012 Akademik yılında ilk kez öğrenci kabul edecek. Yatay geçiş ve ikinci diploma imkânı sağlayan üniversitede bu yıl ilk olarak İşletme(İngilizce), İngilizce Öğretmenliği, Gıda Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinde öğrenci alınacak. Fakülteler, laboratuvarlar, konferans salonu, basketbol-voleybol sahaları, spor salonu, tenis kortları, kondisyon salonu, kafeterya ve restoranların yer aldığı Halkalı/Küçükçekmece yerleşkesinde öğrencilerin ihtiyaçları gözönünde bulunduruluyor.


Okurken iş hayatına başlayın

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ: ÖSYM verilerine göre, 4 yıldır üst üste Vakıf Üniversiteleri Arasında 'En Çok Tercih Edilen Üniversite' rekorunu elinde bulunduran üniversite, özellikle değişik sektörlerdeki kurum ve işletmelerle çözüm ortaklığı sayesinde öğrencilerine yerinde uygulama yaptırarak teorik eğitimin yanında pratik eğitimi mecburi tutması, öğrencilerinin daha okurken iş hayatıyla tanışmasına ve mezuniyetlerinde hemen iş sahibi olmalarına olanak sağlıyor. 8 fakülte (37 bölüm), 2 meslek yüksekokulu (40 bölüm) ile eğitim veren üniversitede Diş Hekimliği Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İletişim Fakültesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi'ne bağlı 37 bölüm bulunuyor.


Meslek seçiminde avukatlık ilk sırada

Uğur Kariyer Merkezi'nin 2002-2010 Türkiye geneli 300 bin kişi üzerinde yaptığı araştırma sonucuna göre, öğrencilerin meslek seçiminde ilk tercihi Avukatlık oldu. Üniversite tercihleri aşamasında bulunan öğrenciler üzerinde yapılan araştırmaya göre Avukatlıktan sonra en çok tercih edilen meslekler sırasıyla Bilgisayar Mühendisi, Diş Hekimi, Doktor, Eczacı, Elektrik - Elektronik Mühendisi, Moleküler Biyoloji ve Genetik, İç Mimarlık, Matematik Öğretmenliği, Psikoloji ve Rehberlik Psikolojik Danışmanlık, Sınıf Öğretmenliği, İşletme, Türkçe- Edebiyat Öğretmenliği ve Uluslararası ilişkiler oldu.



13 yıl önce