|

İstanbul ilçelerinin deprem duyarlılığı

7.5 büyüklüğünde bir deprem olması halinde Avcılar, Bakırköy, Küçükçekmece, Bağcılar, Zeytinburnu, Fatih, Bahçelievler, Kartal, Pendik, Kadıköy, Maltepe ve Adalar'da yüzde 0.6 oranında can kaybı yaşanacak

Elif Yıldız
00:00 - 8/11/2006 Çarşamba
Güncelleme: 22:36 - 7/11/2006 Salı
Yeni Şafak
İstanbul ilçelerinin deprem duyarlılığı
İstanbul ilçelerinin deprem duyarlılığı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdik, İstanbul'da 7.5 büyüklüğündeki deprem senaryosuna göre, Avcılar, Bakırköy, Küçükçekmece, Bağcılar, Zeytinburnu, Fatih, Bahçelievler, Kartal, Pendik, Kadıköy, Maltepe ve Adalar'da yüzde 0.6 oranında can kaybı yaşanacağını bildirdi. Çok katlı binaların yüzde 50'sinin kullanılamaz hale geleceğini kaydeden Erdik, şunları söyledi: "Bayrampaşa, Eyüp, Beşiktaş, Beyoğlu, Ümraniye ve Üsküdar'da binaların yüzde 22'si kullanılamaz hale gelecek. Kağıthane, Sarıyer ve Beykoz'da can kaybı yüzde 0. 3 oranında olacak ve binaların yüzde 9'u hasar görecek. Alibeyköy Barajı'nın hasar görmesi halinde Haliç bölgesini su basacak. Ambarlı termik santrali hasar görerek, kullanılamaz hale gelecek. Kent nüfusunun yüzde 0.4'ü ölecek ve 1.6'sı yaralanacak."


İKİ DENİZ ARASINDA YENİ BİR BOĞAZ OLUŞACAK

Prof. Dr. Ahmet Ercan da, Karadeniz ile Ege Denizi arasında bir boğaz oluşacağını savundu. "Ulubat, Manyas, İznik Gölleri, ileride Karadeniz - Ege arasında oluşacak boğazın ilk evreleridir" diyen Ercan, "Dolayısıyla burada oluşacak depremler beklenmedik olaylar değildir" dedi. Ercan, depremde zeminin türü kadar salınım periyodu ve ivmeye (tokatlama) karşı durma davranışının da önemli olduğunu vurgulayarak, sert zeminde yüksek, gevşek zeminde alçak binaların daha uygun olduğunu, bu yüzden sert zeminde alçak binanın, yüksek katlı binalara göre daha riskli olduğunu ifade etti.

'Çekiçleme etkisi'ne de sık sık vurgu yapan Ercan, şu bilgiyi verdi: "Bir yerde binaların yükseklikleri farklı ise, bunların salınımları da farklı olacağı için depremden etkilenmeyen bir bina dimdik yerinde dururken, yanında farklı salınımdaki bina gelip ona çarparak yıkar. Buna 'çekiçleme etkisi' diyoruz. Gelişmiş ülkelerde bu yüzden bütün binalar cetvelle çizilmiş gibi aynı boydadır."


Sarsıntıya oldukça duyarlı yerler

Kartal Rahmanlar, Şevketpaşa, Rumelifeneri Burnu üzerindeki Rumelikavağı, Garipçe, Rumelifeneri, Demirciköy, Uskumruköy, Gümüşdere, Kısırkaya, Çiftealan, Kuruköy dolayları, yavaş salınan yerler. Rumelifeneri burnunda sarsıntı büyütmesi 1,5 ila 3 kat iken, Şevketpaşa'da 1,5-2'dir. Jeofizik haritalarında, anılan bu yerlerde depremcik odaklarının yoğun olması dikkati çekmektedir. Buralarda seyrek ve çok az katlı yapılaşma öneriliyor.


Sarsıntıya çok duyarlı yerler

Zekeriyaköy, Göktürk, Kemerburgaz, Odayeri, Ağaçlı, Yukarı-ağaç gibi Belgrad Ormanı bölgeleri, Zeytinburnu, Bayrampaşa, Ataköy ile Bahçelievler, Bakırköy, Büyükçekmece ve Mimar Sinan kıyı kuşağının bir kesimi. Bu kesimlerde genç ve orta yaşlı (10-15 milyon yıl) çökel kayaçlar yer alır. Toprak, yer yer gevşek ya da orta sıkıdır. Buralarda az katlı yapılaşmaya gidilmesi önerilir.


Sarsıntıya duyarlı yerler

Kılıçlı, İshaklı, Cumhuriyet, M. Şevketpaşa, Ayvalı, Paşamandıra, Ahibahadır, Riva, Yukarı Dudullu, Vaniköy, Beylerbeyi kıyıları, Kadıköy, Moda, Kalamış, Büyükada'nın çarşı içi ve kuzeyburnu,Sarıyer sırtı, Bahçeköy, Çayırbaşı, Hadımköy, Rami, Eyüp ve sırtları, Gaziosmanpaşa, Sultançiftliği, Beşyüzevler, Taşoluk, Arnavutköy, Avcılar'ın bir kesimi, Halkalı, Bağcılar, Bahçelievler, Güngören, Bakırköy'ün bir kesimi, Cankurtaran, Aksaray.


Sarsıntıya orta duyarlı yerler

Sırapınar, Koçullu, Göllü, Öyümce, Bezhane ile Beykoz-Paşabahçe, Kanlıca, Kadıköy, Üsküdar kıyı kuşağının bir kesimi, Kurbağalı Dere'nin dere içi, Bayrampaşa, Sarıyer çarşı içi, Emirgan kıyı kuşağı, Sirkeci, Eminönü kıyı kuşağının bir kesimi, Topkapı, Edirnekapı, Aksaray, Fatih ve Yenikapı'nın bir kesimi, Zeytinburnu kuzeyi, Esenler, Güngören, Avcılar, Küçükçekmece, Kanarya, Nakkaşdere içi, Kavaklı, Yakuplu, Gürpınar, Esenyurt.


Sarsıntıya az duyarlı yerler

Yapılaşmaya uygun yerlerdir. Poyraz, Kanarya, Polonez, Reşadiye, Alemdar, Paşaköy, Emili, Ballıca, Kurtdoğmuş, Kurtköy, Şeyhli, Kayalar, Kartal kuzeyi, Kısıklı, Maltepe, Sarıgazi, Ümraniye, Dudullu, Üsküdar, Bağlarbaşı, Çamlıca, Erenköy, Kozyatağı, Bostancı, Suadiye, Göztepe, Kızıltoprak, İçerenköy, Alemdağ, Pendik kuzeyi. Tarabya üstü, Hacıosman, Yeniköy, Emirgan, İstinye, Bebek, Ortaköy sırtları, Cihangir, Beyoğlu, Taksim.


Sarsıntıya çok az duyarlı yerler

Gökdelen gibi çok katlı yapılaşmaya uygun kesimlerdir. Samandıra, Yenidoğan, Çavuşbaşı, Elmalı, Dereseki, Akbaba'nın sırtları, Anadolu Feneri, Beykoz sırtları, Aydınlı ve Orhanlı sırtları, Baçık köyü dolayı,İkitelli, Maslak, Ayazağa, Şişl, Zincirlikuyu, Gayrettepe, Mecidiyeköy, Balmumcu, Osmanbey, Nişantaşı, Teşvikiye, Maçka, Valideçeşme, Vişnezade, Taşlık, Taksim'in bir kesimi, Dolapdere sırtları, Harbiye, Pangaltı.


17 yıl önce