|

Kanaryayı bile vurdular

Minik Yusuf'un Gazze gönüllüsü Musa Cuhaş ile 'Bir yetime hediyem olsun' diyerek Filistin'e gönderdiği 'Gazze' adlı kanarya da İsrail teröründen nasibini aldı. Göğsündeki mermiyi unutan Çuhaş, Yusuf'un emanetini kaybetmenin acısını yaşıyor...

Murat Palavar
00:00 - 6/06/2010 Pazar
Güncelleme: 01:37 - 6/06/2010 Pazar
Yeni Şafak
Kanaryayı  bile vurdular
Kanaryayı bile vurdular

Gazze yolunda kana bulanan yardım gemisinin belki de en özel misafiri 6 yaşındaki minik çocuğun “Bir yetime hediyem olsun” diye gönüllülerden birine teslim ettiği kanaryaydı. İzmirli Yusuf Mervan Ekici, Filistin'deki özgürlük mücadelesini anlatan “Kanarya” filminden etkilenmiş, Gazze'deki yaşıtlarına kendince 'özgürlük' hediye etmek istemişti. Kanaryasını gönüllülerden Musa Çuhaş'a teslim etti. Mavi Marmara gemisine renk katan o kanarya da 9 insanı şehit eden İsrail komandolarının vahşetinden nasibini aldı. Minik Yusuf'unn kanaryası, İsrail kurşunlarıyla can verdi.

BEYAZ GÖMLEĞİ KANIYLA KIRMIZIYA DÖNDÜ

Yusuf'un 'Gazze' adını verdiği özgürlük kanaryasını Filistinli bir çocuğa tellim etmek üzere emanet alan gönüllü Musa Çuhaş, baskın anında İsrail askerlerinin ortasında kalmıştı. Silahlı komandolara savunmasız haliyle direniyordu. Katliam başladı bir anda. Gazze gönüllüsü Çuhaş'ın vurulduğunu gördüm. Göğsüne İsrail kurşunu saplanan Çuhaş, sedyeyle güverteden aşağı indiriliyordu. Onu taşıyanlar yaralı Çuhaş'tan sürekli Kelime-i Tevhid getirmesini istiyordu. Durumu o kadar ağırdı ki, dehşet sonrası konuşabildiğimiz Çuhaş, sedyeyle taşındığı anda kendisi için söylenen “Bir şehidimiz daha var” sözlerini hatırladığını ifade ediyor.

KANARYANIN ACISI KURŞUN YARASINI UNUTTURDU

Güvertede yerde kanlar içinde yatan Çuhaş'ın sedye ile geminin iç kısmına taşınacağı sırada bomba patladı. Çuhaş'ın başındaki herkes etrafa dağıldı. O anda “Kaldırın o adamı” diye bağırdım. Dağılan gönüllüler tekrar toplandı. Beyaz gömleği kanıyla kırmızıya boyanan Çuhaş'ı yaralıların olduğu bölüme götürdüler. İsrail komandoları gemiyi teslim aldığında esirler olarak geminin arka kısmında toplandık. Orda Çuhaş'ı gördüm. Yerde yatıyordu. En önemlisi de yaşıyordu. Çok sevindim. Yanına gittim. Zor da olsa konuştu. Ağzından dökülen ilk sözler minik Yusuf'un özgürlük kanaryasıyla ilgili oldu. Yerde yatarken kanaryayı sormuş etrafındakilere. “İsrail askeri kanaryayı kurşunladı” cevabını almış. Yarasını unutmuş gibiydi. Emaneti yerine sağ salim ulaştıramadığına üzülüyordu.


Yaşatmak için gemi seferber oldu

Kafilede özel ilgi gören kanarya için özel örtüsü ve özel yemleri aksatılmadan verilmişti. Arabayla İzmir'den gelen Kanarya için özel güvenlik önlemleri de alınmış, yaşaması için herşey yapılmıştı. Soğuk ve sıcağa karşı korunması için Filistin bayraklı örtüsü de bulunan kanaryanın ismini yine yolculuk yaptığı Gazze'den almıştı.


Sabaha kadar ağladı

Kanaryasını Gazze'ye göndermek isteyen Yusuf'un babası Raşit Ekici, oğlunun kanlı baskının yaşandığı gece sabaha kadar uyuyamadığını ve hiç durmadan ağladığını söyledi. Baba Ekici, minik Yusuf'un durumunu anlatırken “Onlara göstereceğim, diyerek bağırıyor. Psikolojisi bozuldu. Okulda da ağlamış” dedi.

KUŞUNU SORAMADI

Minik Yusuf babasıyla birlikte kanaryasını teslim ettiği Musa Çuhaş'ı karşılamak için havaalanına da gitti. Yusuf, yaralı Çuhaş'a kanaryasının ne durumda olduğunu sormadı. Baba Raşit Ekici "Doğrusu ben de merak ediyorum kuşa ne olduğunu ama emaneti koruyamamanın üzüntüsü içerisinde olduğunu biliyorum. Bundan dolayı kendisine kuşu soramadık" dedi.

Hanzala hayranı Filistin dostu Yusuf Küçük Yusuf İsrail'in füze saldırısında ölen ünlü Filistinli karikatürist Hanzala'nın da hayranı. Hanzala karikatürlerinde sürekli sırtı dönük bir çocuğu resmediyor. Hanzala eserlerinde bu çocuğun ancak Filistin özgür olunca sırtının döneceğini anlatıyor. Minik Yusuf, Hanzala figürlü tişörtleri ile Filistin dayanışma gecelerinde boy gösteriyor.


YARIN: İsrail'in 'alçak tuzağı'na Gaziosmanpaşa dersi




14 yıl önce