|

Kasımpaşa''da Gezi hazırlığı

Futbolda 2013-2014 sezonu yarın başlıyor. Beşiktaş, İnönü Stadı''nın yıkılması nedeniyle bu sezon maçlarını Kasımpaşa''daki Recep Tayyip Erdoğan Stadı''nda oynayacak. Gezi Parkı eylemlerinde en ön safta yer alan taraftar grubu Çarşı''nın maç çıkışlarında ortalığı birbirine katacağı istihbaratı Emniyet''i alarma geçirdi

Aybike Eroğlu
00:00 - 15/08/2013 Perşembe
Güncelleme: 22:47 - 14/08/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Kasımpaşa''da Gezi hazırlığı
Kasımpaşa''da Gezi hazırlığı

Spor Toto Süper Lig yarın oynanacak Medicalpark Antalyaspor-Kayseri Erciyesspor maçıyla başlıyor. Gezi Parkı eylemleri sırasında alanlara inen taraftar gruplarının tekrar meydanlara ineceğine, tribünlerde protestolar yaşanacağına yönelik emniyet kaynaklarına ise ihbarlar yağıyor. İhbarlarda özellikle İnönü Stadı''nın yıkılmasının ardından Kasımpaşa Spor Kulübü''yle anlaşarak maçlarını Recep Tayyip Erdoğan Stadı''nda oynayacak Beşiktaş maçları için ek önlemler isteniyor. Gezi eylemleri sırasında Çarşı''nın alanlara inmesini fırsat bilen provokatörlerin, ligin başlamasıyla birlikte tekrar harekete geçeceğinin belirtildiği ihbarlarda taraftarların toplu halde sahaya giriş-çıkışları sırasında provoke edilebileceğine dikkat çekiliyor.

ÇOK SAYIDA İHBAR VAR

Gezi Parkı eylemlerinin sonlanması daha iki ayı bile bulmamışken, güvenlik güçleri maçların provoke edilerek taraftarlar arasında çıkabilecek olayların önlenmesi için düğmeye bastı. Gelen ihbar mektuplarında Gezi Parkı''nda toplanacak taraftar gruplarının Kasımpaşa Stadı''na yürüyüşe geçeceği ve bu sırada yaşanabilecek kaos ortamı nedeniyle olayların büyüyebileceği ifade ediliyor. Kasımpaşa Stadı''nın bulunduğu konum göz önüne alındığında yaşanacak kaos ortamından vatandaşların zarar göreceği aktarılırken, olayların çevre ilçelere de sıçratılacağı iddia ediliyor. İhbarları değerlendiren polis, kulüp yönetimleriyle de irtibata geçti. Özellikle Kasımpaşa''da oynanacak maçlardan sonra herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması ve olası bir yürüyüşün daha büyük olaylara neden olmaması için polisin gerekirse tribün liderleriyle de görüşme yapması bekleniyor.

YEMİNLİ TAAHHÜT YETECEK Mİ

Yeni sezonla birlikte tribünlerin şiddete bulaşmaması için kulüpler de çeşitli önlemler aldı. Beşiktaş, Kasımpaşa ile yaptığı anlaşma kapsamında siyasal içerikli sloganların maçlara taşınmaması için kısıtlamalar getirmişti. Ayrıca Beşiktaş, kombine bilet alan taraftarlara ''toplumsal olaylara sebebiyet verecek şekilde kişi ya da kurumlara hakaret edilmemesi'' için yeminli taahhütname imzalattı. Maç sırasında siyasal içerikli slogan atan taraftarların kombinesini tek taraflı feshedeceğini açıklayan Beşiktaş, hem Kasımpaşa''yla imzaladığı anlaşmanın gereğini yerine getirmiş oldu hem de adı Gezi olaylarıyla siyasallaşan taraftarlarını politik içerikten uzak tutmayı hedefledi. Fakat bunun ne derece başarılı olacağı sezonun açılışıyla birlikte netlik kazanacak.

Huzuru bozmak istiyorlar

Tribündeki fanatik seyircilere bilet veren ve onları koruyanlarla ilgili gereken önlemlerin yıllardır alınmadığına dikkat çeken Hasan Hilmi Öksüz, ''Siz kalkıp seyircilerinizi bu şekilde organize ederseniz, kendi yarattığınız canavar döner size zarar verir. Siz yaptığınız bir suçu inkar edip ''hayır ben yapmadım'' derseniz, ortalığın gerilmesine neden olursunuz'' dedi. Birilerinin tribünleri şiddet arenasına çevirmek istediğini kaydeden Öksüz, ''Herşey iyi giderken birileri gidişatı bozmak niyetinde. Bozanlar bizden değildir'' ifadelerini kullandı. Yeni sezonda Çarşı Grubu''nun taşkınlık yapma ihtimaline değinen Öksüz, ''Evimizi (Beşiktaş''a) kiraya verdik geri kalan durum misafire aittir. Sahamızı vatandaşlar balkonlardan izliyor. Kasımpaşalıların huzurunu bozmaya kimsenin hakkı yok'' diye konuştu.

Statlar siyaset yeri değil

Gezi Parkı eylemleri sırasında Çarşı grubunun meydanları birbirine katmasının ardından sahasını Beşiktaş''a açan Kasımpaşa Kulübü''nün Başkan Vekili Hasan Hilmi Öksüz, tribünlerin siyasallaşmasının doğru olmadığını ifade ederek, yeni sezon başladığında sahada olacak her türlü sıkıntıdan Beşiktaş''ın sorumlu olduğuna dikkat çekti. Beşiktaş''la imzaladıkları anlaşma çerçevesinde sahada siyasal içerikli slogan atılmaması yönünde tedbir aldıklarını anlatan Öksüz, ''Tribünler siyaset yapma yeri değil. İnsanlar bizim stadımıza aileleriyle birlikte geliyor. Semt kültürünün yaşatıldığı Kasımpaşa''da kimsenin sorun çıkarmasına izin vermeyiz'' şeklinde konuştu.

FİŞEKLEDİLER!

Şike sürecinden bu yana taraftarların ''fişeklendiğini'' kaydeden Öksüz, tribünlerin Gezi eylemleri sırasında da belirli çevreler tarafından tahrik edildiğine işaret etti. Medyanın da olayları körüklediğini belirten Öksüz, ''Beşiktaş Çarşı Grubu''nun imza attığı taşkınlıkların birilerinin inisiyatifiyle yapılmış olduğunu düşünüyorum'' ifadelerini kullandı.

Şiddeti körükleyen ayıklansın

Spor hukuku konusunda Türkiye''nin önde gelen hukukçularından Alpay Köse, tribünlerde meydana gelen şiddet eylemlerine en önemli sebep olarak ''yöneticileri'' gösterdi. ''Şiddetin en önemli sebebi yönetici durumunda olan kişilerdir, daha sonra medya, sporcular ve son olarak taraftar sorumludur. Şiddette taraftar sebep değil çoğu zaman sonuç kısmında yer alıyor'' diyen Köse, birçok kişinin popüler olma arzusuyla kulüp yöneticisi olmayı seçtiğine dikkat çekti. Köse, ''Futbol sayesinde önemli bir üne kavuşuyorlar. Yaptıkları açıklamalarla şiddeti körüklüyorlar. Nitekim bazen sonucu takımlar açısından hiç de önemli olmayan maçlar bu açıklamalar nedeniyle bir anda ölüm kalım mücadelesine dönüşüyor. Denilebilir ki yöneticinin açıklamasında yer alan 1 birim ağırlığındaki şiddet, taraftara ulaşana kadar medyanın da gazıyla 10 birime ulaşıyor. Bu nedenle özellikle TFF tarafından bu amaçta olan yöneticiler futbolun içinden ayıklanmalıdır'' açıklamasında bulundu.

Aynı suçu 40 kere işleyen var

Spor hukukçusu Alpay Köse, 6222 sayılı sporda şiddet yasasının tam olarak uygulanmaması nedeniyle olaylarda artış gözlendiğini dile getirdi. Cezaların tam uygulanmadığına dikkat çeken Köse, ''Ceza almış olmasına rağmen 40 kereden fazla aynı suçu işlemiş, kuralları ihlal etmiş kişiler var'' ifadelerini kullandı. Köse, kamera sistemlerinin ve stat girişlerindeki kontrollerinin sıklaştırılmasını istedi.


11 yıl önce