|

Kendimi etüde aldım mesleğimi seçiyorum

LYS derdi sona erdi. Şimdi sıra mesleği belirleme zamanı. Uzmanlar, adayların öncelikle hayattan beklentilerini çok iyi etüt edip ortaya koymalarını tavsiye ediyor. Soru şu: “Benim için en önemlisi ne?” Statü mü, para mı, çalışma koşullarındaki rahatlık; yoksa çalışma ortamı mı? Manevi tatmin veya iş bulmada kolaylık unsuru mu? Bunun için atılacak en önemli adım, bedensel-zihinsel artı ve eksilerinizi tespit etmek!

Önder Deligöz
00:00 - 17/07/2010 Cumartesi
Güncelleme: 23:45 - 16/07/2010 Cuma
Yeni Şafak
Kendimi etüde aldım  mesleğimi seçiyorum
Kendimi etüde aldım mesleğimi seçiyorum

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte geleceğini yuvarlak boşluklara yumuşak uçlu kalemlerle kodlayan yüzbinlerce üniversite adayı için yeni bir sınav dönemi başladı. Öğrenciler, hayalini kurdukları üniversiteye yerleşebilmek için tercih dönemini bilinçli adımlarla aşmak zorunda. Bu kritik dönemde, dershane ve okul arasında geçen yorucu yılların maddi-manevi karşılığını almanın en önemli şartı 'gerçekçi' olmak. Üniversite adayı, gelecekte pişmanlık yaşamamak için ulaşılması imkânsız hayalleri, anlık kararları bir kenara bırakmak zorunda.

İNCE ELEYİP SIK DOKUYUN

Yanlış bir bölüm seçip hoşlanmayacağınız, maddi ve manevi açıdan sizi tatmin etmeyecek bir mesleğe ömür boyu mahkûm olmamak için araştırarak karar vermelisiniz. Seçme arifesinde olduğunuz bölüm, gerçekten sizin karakterinize, ilgilerinize, yeteneklerinize uygun mu? Sizin için meslek sahibi olmaktaki amaç nedir? Acaba seçtiğiniz bölümde göreceğiniz dersler, hoşlanacağınız ve başarılı olabileceğiniz dersler mi? Çalışma ortamı sizin isteklerinize uygun mu? Meslekte ilerleme olanağı var mı? Yerleşeceğiniz üniversitenin bulunduğu şehrin şartlarına uyum sağlayabilecek misiniz? Bunun gibi onlarca soruyu kendinize sormadan, kulaktan dolma bilgilerle veya yakın çevrenizin zorlamasıyla tercih yaptığınızda hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. O nedenle ince eleyip sık dokumak zorundasınız.

DOĞRU KARAR İÇİN 12 GÜN

YGS ve LYS Sonuç Belgesi, 19 Temmuz'dan itibaren adayların adreslerine postalanmaya başlanacak. Temmuz ayı sonuna kadar sonuç belgelerinin tüm adayların adresine ulaşması bekleniyor. Tercih işlemleri 26 Temmuz-6 Ağustos tarihleri arasında yapılacak ve adaylar bu yıl önceki dönemlerden farklı olarak en çok 30 tercih yapabilecek. Tercihler, Başvuru Merkezleri aracılığıyla ya da bireysel olarak internet üzerinden ÖSYM'ye gönderilebilecek. Bankaya tercih için herhangi bir ücret yatırılmayacak.


Kılavuz bugün internette

2010-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'na bugünden itibaren ÖSYM'nin internet sitesinden ulaşabileceksiniz. Basımı süren kılavuzun dağıtımına uzak illerden başlanacak. Dağıtım işlemi 22 Temmuz'a kadar tamamlanmış olacak. Tercih işlemlerinin başlayacağı 26 Temmuz'dan birkaç gün önce kılavuz tüm başvuru merkezlerine ulaşmış olacak. Kılavuzu başvuru merkezlerinden 3 TL karşılığında alabileceksiniz.


Süreç 6 Ağustos'a kadar işliyor

* 26 Temmuz 2010 tarihinde başlayacak olan tercih işlemleri, 6 Ağustos 2010 tarihinde sona erecek.

* 12 günlük bu sürenin çok iyi kullanılması gerekiyor. Çünkü bu yıl tercihleri gönderme süresi uzatılmayacak.

* Bu nedenle; sonuç belgesinin gelmesini beklemeden puanınızı öğrenin ve tercih edeceğiniz yükseköğretim programını önceden belirleyin.

* Eğer tercihlerinizi başvuru merkezi aracılığıyla gönderecekseniz randevuyu mutlaka zamanında alın.

* Tercihlerinizi internet üzerinden bireysel olarak gönderecekseniz, 'Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir' uyarısını mutlaka görün ve yazıcıdan tercih listenizin bir çıktısını alın.


Tercih yaparken bunlara dikkat!

* 2010-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nu inceleyin.

* Tercih ettiğiniz bölüm ve üniversiteyle ilgili özel koşulları dikkatlice okuyun.

* Seçtiğiniz üniversitenin vakıf ya da devlet üniversitesi olup olmadığına dikkat edin.

* İstediğiniz bölümün hangi puan türünde öğrenci aldığına bakın. Yerleşmek istediğiniz bölümün verileriyle sınav sonuç belgenizdeki verileri kıyaslarken bölümün puan türünü esas alın. Örneğin, Kimya Öğretmenliği'ni istiyorsanız YGS-2 puanınızla ilgili, Kimya bölümüne girmek istiyorsanız MF-2 puanınızla ilgili verileri kıyaslamalısınız.

* Sınavsız geçişle kontenjanını dolduramamış (Tablo 3A'daki bölümlerden) veya sadece YGS puanı ile öğrenci alan (Tablo 3B'deki bölümler) önlisans programlarını tercih ettiğinizde ilgili puan türündeki alan dışı puanınız esas alınacak.

* Tablo 3A'daki bölümlerde öncelik, meslek lisesinin ilgili bölümlerinden mezun olanlara ait. Kontenjan artarsa tercih edenler arasındaki diğer mezunlarla ilgili YGS puanına göre yerleştirilecek.

* Okumayı düşünmediğiniz bölümleri tercih listenize yazmayın. Bu bölüme kayıt yaptırsanız da yaptırmasanız da bir sonraki sene üniversite sınavına girmeniz durumunda AOBP'nizden gelecek puan yarı yarıya düşecektir. Meslek liselilerden sınavsız geçişle yerleşenlerin bir sonraki sene için puan kaybı olmuyor.

* Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'ne bağlı olan kontenjansız bölümlere yerleşebilmek için YGS-1, 2, 3, 4, 5, 6 puanlarından birinden 140 almak yeterli.


UZMAN GÖRÜŞÜ

Sürat Yayın Grubu Rehberlik Yayın Yönetmeni Hakan Baykal
"Bir mesleği seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Belki de seçeceğiniz mesleği belirlemede en can alıcı soru bu. Meslekten ne gibi beklentileriniz var? Sizin ilgileriniz, bedensel ve zihinsel yapınız seçeceğiniz meslekle ne derece örtüşüyor? Meslekler hakkında en doğru bilgiyi nasıl elde edebilirsiniz? İşte bütün bu sorulara vereceğiniz doğru yanıtlar, doğru mesleği seçmenizde başrolü oynayacaktır."
BEKLENTİLERİNİZE CEVAP ARAYIN

"İlk başta bir meslek sahibi olmaktan beklentilerinizin neler olduğunu ortaya koymanız gerekiyor. Sizin için önemli olan statü mü, elde edeceğiniz maddi gelir mi, çalışma koşullarındaki rahatlık mı, çalışma ortamının uygunluğu mu, manevi açıdan tatmin etmesi mi, iş bulmada yaşayacağınız kolaylık mı? Bütün bu soruları göz önünde tutarak kendinizi çok iyi etüt edip, meslekler hakkında en doğru bilgilere ulaşarak bir kesişme noktası bulmalısınız. Bunun için atılacak en önemli adım ilgilerinizi, yeteneklerinizi, kişiliğinizi, bedensel-zihinsel artı ve eksilerinizi ortaya çıkarmaktır."

KENDİNİZİ NASIL TANIRSINIZ?

"Peki, bir insan kendini nasıl tanıyabilir? Bu konuda 4 farklı insan grubunun düşüncelerini ölçü olarak kabul etmek en doğru yol olacaktır: Siz, aileniz, arkadaşlarınız ve öğretmenleriniz. Özellikle de öğretmenlerinizin sizin hakkınızdaki düşüncelerine çok önem verin. Bunların değerlendirmesi sonucunda ortaya çıkan kesişim, yetenekleriniz, ilgileriniz, kişiliğiniz hakkında genel bir şablon ortaya koyacaktır. İşte bu şablonla paralellik gösteren meslek, sizin için en ideal meslektir denebilir."

BİLİNÇLİ ADIM ATIN

"Şunu önemle vurgulamak istiyorum ki, bu sınav başarıya giden yollardan sadece biri. Bu yol, bu yıl için kapalı olsa da, daha sonraki senelerde bu yolu tekrar deneme şansına sahipsiniz. O nedenle illa ki kazanayım düşüncesiyle okumayacağınız bölümlere tercihlerinizde yer vermemeye çalışın. Şunu hiçbir zaman unutmayın ki, yanlış bir bölümü tercih edip o mesleğe mahkûm olma ileride mutsuzluğunuza sebep olacaktır. Eğer imkânınız ve sabrınız varsa, bir sonraki sene tekrar hazırlanmayı göze alabiliyorsanız, sırf üniversiteli olma amacıyla tercih yapmayın. Çünkü şu an uygulanan sistemde açıköğretim fakültesinin kontenjansız programları haricinde bir bölümü kazandığınızda (kayıt yaptırıp yaptırmamanız önemli değil), bir sonraki sene ağırlıklı ortaöğretim başarı puanınızın (AOBP) katkısı yarı yarıya azalacaktır. Bundan dolayı bir sonraki sene, istediğiniz bölümü kazanma şansınız düşecektir. Şunu da hatırlatayım; sınavsız geçişle yerleştirilmede de bir sonraki sene için puan kesintisi olmuyor."



Kontenjanlar yüzde 10 arttı

Üniversite kontenjanları bu yıl da artış gösterdi. Böylece geçtiğimiz yıllara göre daha fazla aday, üniversiteye yerleşebilecek. Bu yıl lisans programlarının kontenjanı yüzde 17 oranında artırılırken, önlisans programlarının kontenjanı yüzde 3.2 seviyesinde yükseliş gösterdi. Böylece merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan programların genel kontenjanı yüzde 10.3 oranında artmış oldu.




14 yıl önce