|

Kontenjanlar da bölümler de arttı

Birçok üniversite bu sene yeni programlarına öğrenci kabul edecek. Var olan bölümlerin kontenjanları da arttı. Kontenjanlara ayrılan rakam bu yıl 421 bin 768'e ulaştı. Kontenjanı en çok artan bölümler ise hemşirelik, tıp, hukuk ve ilahiyat.

Aybike Eroğlu
00:00 - 6/07/2013 Cumartesi
Güncelleme: 19:47 - 5/07/2013 Cuma
Yeni Şafak
Kontenjanlar da bölümler de arttı
Kontenjanlar da bölümler de arttı

Tercihlerin başlamasına sayılı günler kala gözler üniversitelerin kontenjanlarına çevrilmiş durumda. Üniversite adayları tercih sürecinde bazen mesleklerin isimlerine aldanıp tercih yapıyor, bazen de doktorluk, mühendislik gibi toplumun daha çok saygı duyduğu meslekleri seçiyor. Bazı adaylar da toplum baskısından kurtulmak için üniversite olsun da, hangisi olursa olsun düşüncesiyle tercih yapıyor. Bu aşamada yapacağınız en büyük hata, 'Neresi olursa olsun yerleşeyim!' düşüncesiyle hareket etmek. Bu sene pek çok üniversite farklı bölümlerde kontenjan açarak, öğrenci portföyünü geliştirmeyi hedefledi. Geçtiğimiz yıl genel tercihlerde 405 bin744 kontenjan açılmışken bu yıl bu rakam 421 bin 768'e ulaştı. Özellikle dört yıllık lisans programlarında toplam 16 bin 24 olurken, geçtiğimiz yıla oranla lisans programlarının kontenjanları yüzde 4 artmış oldu. Meslek Liselerindeki kontenjanlar da göz önüne alındığında yükseköğretimdeki toplam artışın yüzde 5'lere ulaştığı ifade ediliyor.

TIP VE HUKUKTA ARTIŞ VAR

2012 yılında 9 bin 565 kontenjana sahip Tıp Fakülteleri bu yıl 11 bin 859 kontenjanla öğrenci alacak. Yaklaşık 2 bin 294 öğrenci artışının yaşanacağı Tıp Fakültelerinde, bu artışın önemli nedeni yeni açılan Tıp Fakülteleri olarak gösteriliyor. Kontenjanı yükselen bir diğer bölüm ise hukuk fakülteleri. Hukuk fakültelerinin tercih edilmesinin en önemli sebeplerinden biri konuların güncel olması. Özellikle rekabetin yaşanması ve iş bulmanın zorlaşmasıyla beraber kendini geliştirmek isteyen öğrenciler hukuk fakültelerini tercih ediyorlar.

TIP MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİ ALIYOR

ÖSYM'nin internet sitesinden ulaşılabilecek yeni tercih kılavuzunda yeni açılan bölümler hakkında bilgi veren FEM Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç bu yıl Tıp Mühendisliği, Tarımsal Genetik Mühendisliği, Ulaştırma Mühendisliği gibi yeni bölümlere yer verildiğini söyledi. Bu sene ilk kez Karabük Üniversitesi'nin Tıp Mühendisliği bölümünü açtığını kaydeden Ardıç, tıp mühendisliğinin tıp malzemeleri konusunda eğitim vereceğini söyledi. Mühendislik içinde malzeme mühendisleri, makine mühendisleri, bilgisayar, elektrik-elektronik mühendisleri arasında birlikte çalışma bekleniyor. Ayrıca Tıp Mühendisliği bölümünü tercih edecek adaylar bir yıl İngilizce hazırlık olmak üzere dört yıl akademik eğitim alacaklar.

Açıköğretim Fakültelerinde ise kontenjan sınırlaması olmadığı için tüm tercih eden adaylar alınırken bu yıl AÖF kontenjanlarına gelen genel sınırlamayla düşüş yaşandı.

Endüstri Mühendisliği revaçta

2012 yılında tercih yapan aday sayısına göre hesaplanan oranları hatırlatan Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü M. Uğur Ağırgöl, geçtiğimiz yıl yüzde 6,46 oranıyla en çok endüstri mühendisliği alanında tercih yapıldığına işaret etti. Endüstri mühendisliğini yüzde 5,97 oranıyla TIP, yüzde 5,7 oranıyla Hukuk, yüzde 5,3 oranıyla İşletme ve yüzde 4,98 oranıyla Mimarlık takip etti. Alanlara göre yapılan tercih sıralamalarında sayısalcılar en çok endüstri mühendisliğini tercih etti. Geçtiğimiz yıl eşit ağırlıkçıların yüzde 5,7 oranıyla en çok Hukuk'u tercih ettiğini kaydeden Ağırgöl, hukuku, yüzde 5,3 oranıyla İşletme, yüzde 3,99 oranıyla ise Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkilerin takip ettiğini kaydetti. Sözelciler ise en çok Sinema-TV alanını tercih etti. Dolayısıyla bu yıl aynı meslek gruplarıyla yeni bölümlere ilgi gösterilmesi bekleniyor.

İlahiyat en çok açılan bölümlerden

Kontenjanların artmasının nedenlerinden biri de üniversitelerde açılan yeni bölümler oldu. Yeni açılan bölümlerden bazıları; Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ve Bayburt Üniversitesi'nde İlahiyat Fakültesi, Canik Başarı Üniversitesi'nde İngilizce Öğretmenliği, Bozok Üniversitesi'nde Fen Bilgisi, Okulöncesi, İlköğretim Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği ve Sınıf Öğretmenliği, Celâl Bayar Üniversitesi'nde İlahiyat Fakültesi ve İlköğretim Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nde Psikoloji, Tarih ve Türk Dili Ve Edebiyatı, Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nde İlahiyat Fakültesi ve Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, Giresun Üniversitesi'nde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği.

İTÜ ve Üsküdar'da yeni bölüm heyecanı

Üsküdar Üniversitesi, 2013 yılı içerisinde mevcut program sayısını 17'den 37'ye çıkararak 4 fakülte ve 1 Sağlık Meslek Yüksekokulu'ndaki bölümlerine yeni öğrencilerini alacak. Buna göre yeni kurulan İletişim Fakültesi'ne ek olarak, Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde Ergoterapi, İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü; Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu'nda da, Biyomedikal Cihaz Teknolojisi, Diyaliz, Fizyoterapi, İş Sağlığı ve Güvenliği, İlk ve Acil Yardım, Sosyal Hizmetler, Optisyenlik, Ortopedik Protez ve Ortez, Gıda Teknolojisi, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümleri bu yıl ilk öğrencilerini alacak. İstanbul Ticaret Üniversitesi yeni dönemde Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde sosyoloji bölümü açacak. Yeni açılacak bölümlerle ilgili açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Nazım Ekren; yeni dönemde Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde sosyoloji bölümüne öğrenci alacağını belirtti. Erken ayrıca, Türkiye'de alanında bir ilk olan ve bu yıl kurulan Uygulamalı Bilimler Fakültesi'nin Uluslararası Lojistik, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, Basım Yayın Üretim Teknolojileri bölümlerine ilk kez öğrenci alınacağını kaydetti.

Yeni bölümler yeni işler

Bu yıl göze çarpan diğer bölümler ise Tarımsal Genetik Mühendisliği ve Ulaştırma Mühendisliği olarak öne çıkıyor. Niğde Üniversitesi tarafından açılan tarımsal genetik mühendisliği ile tarımda bitkilerin besleyici değerlerini yükseltebilmek, verimlerini artırmak için, istenen genetik karakteristikleri bir türden bir başkasına aktarmak üzere yapılan çalışmaları hedefleniyor. Birçok biyoteknoloji şirketi, önümüzdeki yüzyılda daha çok tarımsal ürünü kapalı alanlara getirmek amacıyla, yeni doku kültürü için çalışıyor.

Geleceğin mesleği Ulaştırma mühendisliği

Karabük, Yalova ve Beyşehir Üniversitelerinde bulunan Ulaştırma Mühendisliği, ulaştırma planlaması ve modellemesi konusunda öğrenci yetiştirecek. Özellikle trafik mühendisliği ve karayolu güvenliği ile yol geotekniği ve üstyapısı, demiryolu mühendisliği gibi uzmanlaşma dalları olan bu meslek inşaat mühendisliğinin bir dalı. Yurt dışındaki üniversitelerde hava ve deniz ulaştırması dallarının da yaygın olduğu bilinirken, Türkiye'deki en yaygın alanı yol üstyapısı Öte yandan özellikle büyük şehirlerdeki trafik sorunlarını çözmek için, trafik ve ulaşım planlama dalında daha çok ulaştırma mühendisine ihtiyaç duyuluyor.

Üniversitenin konumu önemli

Yapacağınız tercihlerdeki ayrıntılar, size yeni ufuklar açabileceği gibi hiç beklemediğiniz bir ortamla da karşı karşıya bırakabilir. 'Üniversite olsun da, neresi olursa olsun!' düşüncesi yanlış adımların atılmasına neden olur. Kaybedilen yıllar, sevilemeyen meslekler, önünüze çıkan maddî sıkıntılar üniversite hayatınızın da sonu olur. Bu nedenle tercih yapmadan önce kendinize bazı sorular sormalı ve bunların cevaplarını vermelisiniz. Üniversite seçimi özellikle iş hayatının ilk yıllarında fazlasıyla gerekli olabilir. Ayrıca öğrenciler için diğer önemli olan konu ise barınma ve burs imkanları. Üniversitenin konumu, öğrencilerin ulaşım ve barınma konusunda avantaj sağlayabilir. Bu tür soruların cevabını öğrenmeye çalışıp ondan sonra tercihler şekillendirilmeli.

YARIN: Eğitim fakültelerinin durumu ne olacak?
11 yıl önce