|

Light sigaranın savunulacak bir tarafı yok!

Light sigara içerek kendimizi kandırıyoruz. Hafif yani light sigara içen biri yeterli nikotin almak için daha sık içer ve derin nefes çeker. Böylece karbonmonoksit alımı diğer sigaralardan hiçbir fark oluşturmaz

Mezin Tanrıseven
00:00 - 13/06/2008 Cuma
Güncelleme: 22:46 - 12/06/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Light sigaranın savunulacak bir tarafı yok!
Light sigaranın savunulacak bir tarafı yok!

Light sigara da zararlı. Light sigara içenler, normal sigara içenlerden daha fazla zehirleniyor... İçerisinde binlerce zehirli madde bulunan sigaranın light modelleri de insan sağlığı açısından ciddi tehditler oluşturuyor ve light sigaradan istediği nikotini almak için normalden fazla nefes çeken tiryakilerde akciğer dış bölümlerindeki kanser vakalarına sıkça rastlanıyor. Light sigaraların kanserli vaka sayısını azaltmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Metin Görgüner, "İçinde daha az nikotin olduğu bilinen light sigaraların kanserli sayısını azaltmadığı, aksine kişilerin bağımlı oldukları nikotini alabilmek için daha derin nefesler çekmesi nedeniyle akciğerin dış bölümlerindeki kanser vakalarına daha çok rastlandığı görülmüştür" dedi. Bu arada sigarayı bırakanların kafalarında çoğu defa yeniden başlamak yatar. Özellikle bir sıkıntıya girdiklerinde... İşte bu noktada iradesini koruyan, bu illetten sonsuza dek uzak kalmayı başarır. İşte kafalarında hâlâ sigarayı bırakmama düşüncesi olan ve bırakmış kişilerden gelen sorular ve yetkililerin verdikleri cevaplar:


Kendimize iyice yalancı olduk


  • Stres altındayım ve sigara beni rahatlatıyor.

    Vücudunuz nikotin bağımlısı olduğu için nikotin aldığınızda kendinizi rahatlamış olarak hissediyorsunuz. Nikotin bir uyarıcı olup, geçici olarak kalp hızı, nabız ve adrenalin salgısını artırmaktadır. Sigarayı bıraktıktan 1-2 hafta sonra birçok kişi kendini daha az sinirli hissetmekte. Sakinleşmenin en iyi yollarından biri gevşeme egzersizleridir.


  • Sigara beni uyararak, işimde daha verimli çalışmamı sağlıyor.Siz öyle sanın. Sigaranın bırakılmasını takiben konsantrasyon bozukluğu bir süre olabilir fakat bu kısa sürelidir. Zamanla kanınızda aşırı olarak bulunan karbonmonoksit, oksijenle yer değiştireceğinden vücut ve beyin fonksiyonlarınızın daha iyi çalıştığını göreceksiniz.

    Az nikotin diye birşey yok


  • Ben sadece zararsız olan düşük katran ve nikotin miktarı az sigara içiyorum.

    Düşük katran içeren sigaralar yine de zararlı maddeleri içinde barındırmaktadır. Birçok kişi yeterli nikotin seviyesi sağlamak için daha sık ve derin içe çekmeler şeklinde bu sigaraları kullanmakta. Sonunda bir şey değişmemekte. Karbonmonoksit alımı da bu tip sigaraya değiştikten sonra sıklıkla artmakta.


  • Sigarayı bırakmak iradesine sahip değilim.

    Bunlar sadece bahane. Bazıları için sigarayı bırakmanın gerçekten zor olduğunu biliyoruz. Ancak yine de her yıl çok sayıda tiryaki sigarayı bırakmaktadır. Bazen başarılı olmak için birden fazla girişim gerekebilir.

    Bırakırsam kilo almaktan korkuyorum.

    Herkes sigarayı bıraktığında kilo almamakta. Bu sırada diyet yapmayın, sigarayı tamamen bıraktıktan sonra bunun için yeterli zamanınız olacak.


    Öksürük geçici takılmayın


  • En iyisi birden bire mi veya azaltarak uzun bir zaman sürecinde mi bırakmaktır?

    Hiçbir zaman en iyisi yoktur. Fakat birçok tiryaki, sigarayı birden bire daha kolay bıraktıklarını söylemektedir.


  • Sigarayı bırakmama rağmen niye şimdi daha çok öksürüyorum?

    Yaklaşık olarak sigarayı bırakanların yüzde 20'si bıraktıktan sonra daha fazla öksürdüklerini belirtmektedir. Bu geçici olup, akciğerlerin balgamı temizleme kabiliyetindeki gelişmeyi göstermektedir.


  • Ben şimdi sigara içmi-yorum. Fakat bazen tek tük içebilir miyim?

    Aman sakın. Kesinlikle hayır. Birçoklarında nikotin bağımlılığı hızla tekrar geri gelmektedir. Kendinizi tekrar bağımlı hale getirmeyin.



    YARIN:
    TİRYAKİ KADINLAR MENOPOZA DAHA ERKEN GİRİYOR
  • 16 yıl önce
    default-profile-img