|

Matematik-fen'in gözdeleri

Üniversiteye geçen yıl matematik-fen puanıyla giren öğrencilerin gözde meslekleri, tıp, fizik tedavi, bilgisayar, mekatronik ve makine mühendisliği bölümleri öne çıkıyor. Matematik-fen alanında sınavda başarı gösteren 125 bin öğrencinin yarıdan fazlası bu bölümleri tercih etti

Ali Kuş
00:00 - 26/07/2012 Perşembe
Güncelleme: 23:58 - 25/07/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Matematik-fen'in  gözdeleri
Matematik-fen'in gözdeleri

2011 yılında matematik-fen dalında en çok tercih edilen bölümler tıp, fizik tedavi, bilgisayar mühendisliği, mekatronik mühendisliği, makine mühendisliği olarak sıralandı.

Matematik-fen alanındaki 125 bin tercihin yarıdan fazlası bu bölümler için yapıldı. Tıp fakültesinde insanların sağlığını koruma ve geliştirme, hastalıkları iyileştirme alanında çalışacak hekimleri yetiştirme ile ilgili eğitim ve araştırma yapılır. Tıp fakültesi diploması alan bir kimse pratisyen hekim unvanını taşır. Bir pratisyen hekim, uzmanlık sınavında başarılı olduğu takdirde farklı alanlardan birinde uzmanlaşabilir. Tıp programında eğitim süresi 6 yıldır. Bu fakültelerde öğretim "Tıp Doktorluğu" ve "Temel Tıp Bilimlerinde Lisans Eğitimi" olmak üzere iki düzeyde yapılır. Tıp doktorluğu için öngörülen temel tıp bilimleri önlisans, klinik bilimleri yüksek lisans ve onları takip eden aile hekimliği kademelerini başarı ile tamamlayanlara "Tıp Doktorluğu Diploması" verilir.

İNSAN SEVGİSİ GÜÇLÜ OLMALI

Tıp programında okumak ve doktor olmak isteyen kimselerin çok üstün bir akademik yeteneğe, kuvvetli dikkat ve belleğe; operatör olmak isteyenlerin ayrıca el-parmak becerisine sahip olmaları gerekir. Uzun ve yorucu eğitimi içeren bu alanı tercih edecek kişinin bilim, biyoloji, fizik, kimya, anatomi ve fizyolojiye ilgi duyması, insan sevgisi ve yardım isteği güçlü olması gerekir.

Fizik tedavi bölümünde doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle sakatlanan ve hekim tarafından teşhisi konup tedavisi belirlenen hastalara, gerekli fizik tedavi rehabilitasyon programını planlayıp uygulayacak sağlık personelinin yetiştirilmesi alanında eğitim ve araştırma yapılır. Hastanelerin fizik tedavi, otopedi, nöroloji,yanık kardiyoloji, pediadri, kadın-doğum kliniklerinde rehabilitasyon merkezlerinde çalışılabilir. Bu programını bitirenlere "Fizyoterapist" denir.

HAYATIN HER ALANINDA BİLGİSAYAR

Bilgisayar mühendisliğinde bilgisayar sistemlerinin yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve bu sistemlerin kullanımları konularında eğitim ve araştırma yapılır. Bilgisayar mühendisliği bölümünde eğitim süresi 4 yıl. Bilgisayar mühendisliği için genel akademik yeteneğe, üstün sayısal düşünme gücüne ve sağlam bir mantığa sahip, dikkatli, sabırlı ve yaratıcı kişiler olmaları gerekir. Bilgisayar kullanımının hayatın her alanına girdiği şu dönemde, bilgisayar mühendislerinin çalışma alanları da geniş. Yönetim, eğitim, endüstri, ticaret ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren kamu ile özel kuruluşlarda, bankalarda, üniversitelerde, bilgisayar donanım ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda çalışma olanakları var.


Geniş çalışma alanı

Makine mühendisliği bölümünde her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüşüm sistemlerinin tasarımı geliştirilmesi ve üretiminin planlanması konularında eğitim ve araştırma yapılıyor. Geniş bir çalışma alanına sahip olan makine mühendisliğinde özel sektörde ve kamu sektörüne ait fabrika veya işyerlerinde her türlü mekanik sistemlerin, gaz ve buhar tirbünlerinin, pistonlu kompresörlerin, nükleer reaktörlerin, içten yanmalı motorların, soğutma, havalandırma, ısıtma sistemlerinin tasarımında çalışılabileceği gibi, serbest çalışma imkanı da bulunuyor. Programının ilk yılında matematik, fizik, kimya, geometri, teknik resim gibi temel dersler okutuluyor. Daha sonraki yıllarda, termodinamik, ısı transferi, akışkanlar mekaniği, mekanik, makine elemanları, makine tasarımı, nükleer enerji ve enerji dönüştürüm sistemleri konularında dersler, kuramsal ve uygulamalı olarak veriliyor. Makine mühendisliği alanında çalışacak kişinin üstün bir akademik yeteneğe, hayal gücüne ve yaratıcılığa, uzay ilişkileri yeteneğine ve el becerisine sahip; matematik, fizik, teknik resim ve tasarı geometri ile ilgili ve bu alanlarda başarılı bir kimse olması gereklidir.


Geleceğin mesleği MEKATRONİK

Mekatronik Mühendisliği, makine mühendisliği ve elektrik mühendisliği gibi iki yerleşik mühendislik dalı ile bilgisayar ve özellikle yazılım mühendisliğinin kaynaştırılmasına dayanan yeni bir mühendislik tasarımı olarak öne çıkıyor. Fotoğraf, video, fotokopi ve çamaşır makineleri ile CD'ler gibi 'akıllı ürün'lerin tümü, bilgisayar kontrol ve aktüatör mekanizmaları mekatronik sistem örnekleri arasında yer alıyor. Algılayabilen, akıl yürüten, karar veren ve bu karar yönünde hareket eden otomatik makineler yani mekatronik sistemler, tıptan tarıma, bankacılıktan sanayiye birçok alanda kullanılıyor. 4 yıllık lisans programı boyunca; bilgisayarlara giriş, elektronik devreler, termodinamik, mekanik, yazılım tasarımı, robot bilimine giriş, ısı ve kütle transferi, mekanik titreşimler gibi fizik ve matematik alt yapısına dayalı dersler okutuluyor. Bölüm mezunlarının bilgisayarların bütünleştirdiği üretim sistemleriyle iş gören yüksek teknolojili firmalarda çalışma imkânı bulunuyor.


Başarının anahtarı sevebildiğin iştedir
Tercih yapacak öğrencinin kendisini tanımasının çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Recep Varçın, "Aday arkadaşlar önce sevdiği 10 şeyi yazsın, sonra da tercihlerini yapsınlar" dedi

Üniversite ve bölüm tercihinde 'ne yapmak istediği' ile 'ne olmak istediği' arasında karar vermekte zorlanan öğrenciler için uzmanlar sevilen işte başarılı olunacağı noktasında hemfikir.

Kariyer Danışmanlığı ve İnsan Kaynakları Derneği Başkanı Prof. Dr. Recep Varçın da adayların kendilerini tanımalarının önemine işaret ediyor. 'Kişinin kendisini tanımasına yönelik envanterler var ama tercih yaparken o kadar da uzağa gitmeye gerek yok' diyen Varçın, şunları söyledi: 'Aday arkadaşlarım 'Yapmaktan hoşlandığım 10 şey' diye bir çizelge hazırlayıp bunları alt alta sıralayabilirler. Böylesine küçük bir egzersiz, gençlerimizin mesleki değerlerinin ne olduğunu tespit etmede önem arz eder. Mesela bazı insanlar paraya, bazıları bağımsız çalışmaya, bazıları yaratıcılığa ve

yeniliğe, bazıları prestije, bazıları aile-iş dengesine önem verirler. İşte bölüm tercihi yaparken bu değerlere hitap edecek, kişinin kendisini gerçekleştirebileceği, mutlu ve başarılı olabilecekleri alanları tercih etmelerini öneririm.'

NELERİ YAPMAKTAN HOŞLANIYORSUN

Klasik anlamda mesleklerin günümüzde yok olduğuna işaret eden Prof. Varçın, 'Biz yeni dönemde kariyer danışmanlığı hizmetlerinde 'Ne olmak istiyorsun?' sorusu yerine 'Neleri yapmaktan hoşlanıyorsun?' sorusunu yöneltiyoruz. Bu soruya kişinin vereceği cevap o kişinin hem okumak istediği alanı seçmesinde hem de kendisini işgücü piyasasına hazırlamasında önemli' diyor. Varçın, yükseköğrenim sisteminin bugünkü koşullarda işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılamaktan son derece uzak olduğunu belirtti.


Şehir'de yeni bir hayat

İstanbul Şehir Üniversitesi, köklü bir eğitim ve akademik faaliyet geleneğine sahip Bilim ve Sanat Vakfı tarafından 2008 yılında kuruldu.

2010-2011 akademik yılında ilk öğrencilerini kabul eden üniversitede 6 fakülte çatısı altında 14 bölüm bulunuyor. İstanbul Şehir Üniversitesi, akademik faaliyetlerini Doğu ve Batı Altunizade kampüslerinde devam ettiriyor. 2012-2013 akademik yılında yerleştirilen öğrenciler için öğretim ücreti KDV dâhil 24 bin lira ve İngilizce Hazırlık Programı'nda ise 20 bin lira. İstanbul Şehir Üniversitesi'nde burslar ve burs kapsamında aylık nakit ödenen destek bursları 'karşılıksız' olarak veriliyor. Burslar öğrenciler öğrenimine ve derslerine devam ettiği sürece başarı koşulu aranmaksızın devam ediyor. İstanbul Şehir Üniversitesi'ne tam burslu kayıt yaptıranlara, öğretim ücretinin tamamından muafiyet,

9 ay süreyle yemek bursu, kitap-kırtasiye giderlerinde kullanılmak üzere dönem başına 500 lira ve üniversite konukevinde ücret ödemeden kalma imkânı tanınıyor.


Akıllı kampüslü Fatih Üniversitesi

Vakıf üniversiteleri arasında önemli bir marka değerine sahip Fatih Üniversitesi, 1996 yılında başladığı eğitim hayatına büyüyerek devam ediyor.

Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfı tarafından kurulan üniversitenin İstanbul Büyükçekmece, Ankara Ostim ve Gimat kampüslerinde İngilizce ağırlıklı eğitim veriliyor. Üniversitede 14 bin 560 öğrenci öğrenim görüyor. Serbest çalışma yapılabilecek alanlarda kablosuz internet hattı oluşturularak 'Akıllı Kampüs' projesi devreye sokuldu. Üniversitenin modern tesisleri, sosyal, kültürel ve sportif ihtiyaçları karşılayacak niteliktedir. Kütüphane altyapısı için oluşturulan yazılım sistemi ile üniversite öğrenci ve personeli, kampüs dışından da kütüphaneye erişebiliyor. Üniversitede öğrenim ücretleri bölümlere göre farklılık gösteriyor. Tıp fakültesi için 15 bin dolar, hukuk fakültesi için 10 bin dolar ve fen-edebiyat fakültesi için 5 bin dolar yıllık ücret talep ediliyor. Fatih Üniversitesi, başarılı öğrencilere değişik oranlarda burs imkânı sunuyor. Öğrenim bursu, akademik başarı bursu, özel burs ve kitap bursunun yanı sıra tiyatro ve müzik dallarındaki sınavlarda başarılı olan öğrenciler için yetenek bursu veriliyor.





12 yıl önce