|

Mesleğini seçerken geleceğini iyi düşün

Öğretmen, mühendis, doktor üçlemesi artık revaçta değil. Yeni mezun bir öğretmen 1060 YTL aylıkla çalışırken, bir biyoteknoloji uzmanı 10 bin YTL maaş alabiliyor. Öyleyse uzmanlık gerektiren yeni meslekleri tanımak gerekiyor.

ÖSS tercih rehberi - 3 / Orhan Turan
00:00 - 16/07/2008 Çarşamba
Güncelleme: 01:23 - 16/07/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Mesleğini seçerken geleceğini iyi düşün
Mesleğini seçerken geleceğini iyi düşün

Meslek seçiminde doğru karar vermek ya da vermemenin ötesinde seçilen mesleğin seçim yapılan ülkedeki arz-talep dengesi de önem taşıyor. Mesleğinizi seçerken, kişilik yapınız ve seçmek istediğiniz meslek ilişkisi yanında mesleğin arz talep dengesini de iyi kontrol etmeniz büyük önem taşıyor. Dünyada ve özelde Türkiye'de varolan teknolojik ekonomik ve sosyal değişimler daha önce alt meslek olan ilgi alanlarını başlı başına ayrı bir uzmanlık haline getirirken, bazı alanlarda da yeni meslekler oluştu. Bu bölümde dünya genelinde ilgi gören ve istihdam oranı yüksek meslek alanlarını, Türkiye'de yüksek kapasiteli meslek alanlarını ve geleceğin gözde mesleklerini aktarıyoruz.Geleceğin gözde meslekleri size hem iş imkanı sağlayacak hem de çok daha iyi para kazanmanız mümkün olacaktır. Bu yüzden meslek seçerken artık öğretmenlik ya da mühendislik gibi meslekler yerine yerine uzmanlık gerektiren yeni meslekleri seçmek gerekir. Böylece mesleğiniz sayesinde hem daha çok para kazanabileceksiniz hem de iş arama konusunda sıkıntı yaşamayacaksınız. Yeni mezun bir öğretmen 1060 YTL alırken bir biyoteknoloji uzmanı 10 bin YTL maaş alabiliyor. Öyleyse uzmanlık gerektiren yeni meslekleri iyi tanımak gerekiyor.


BUGÜNÜN GÖZDE MESLEKLERİ
MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK

Çalışma alanı biyolojik olayların molekül yapısı ve hücre işlevlerinin araştırılması. Tarım Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı kuruluşlarla adli tıp ve kriminoloji labaratuvarı iş imkânı sağlıyor.

BİLİŞİM MÜHENDİSLİĞİ

Bilgi toplumunun vazgeçilmezi bilgisayarlar, artık hayatın her alanına yön veriyor. Bu alanlarda tam donanımlı, iyi yetişmiş insan kaynağına olan gereksinim de artıracak.

ENERJİ MÜHENDİSLİĞİ

Alternatif enerji kaynakları konusunda sürekli bir arayış içinde bulunan bilim dünyasına adım atmak isteyen genç enerji mühendisi adaylarında sistemli çalışma alışkanlığı, akademik yetenek gibi özellikler aranıyor.

PSİKOLOJİ

Türkiye'de hızla gelişen bir disiplin olan psikoloji bölümünden mezun olanlar, ilgi alanlarına göre insan kaynakları uzmanlığı, kamuoyu ve pazar araştırma şirketleri ve diğer kurumlarda araştırmacı olarak çalışabilecekleri gibi yuva psikologu gibi görevler de üstlenebiliyorlar. .

BANKACILIK VE FİNANS

Finans başlı başına ayrı bir uzmanlık alanıdır. İşletmelerin ve finansal kurumların uluslararası finans alanındaki gereksinimlerini karşılamak üzere uluslararası düzeyde başarılı olabilecek, sektördeki hızlı değişim ve gelişimi takip edebilecek insan gücüne olan ihtiyaç daha da artmaktadır.

BESLENME VE DİYABETİK

Dünyada aşırı kilolu insanın çokluğu göz önüne alındığında, bu alanda uzman kişilere duyulacak ihtiyaç giderek artacak.

TURİZM İŞLETMECİLİĞİ

Turizm Otel yöneticileri, işletme yöneticileri, yiyecek-içecek işletme yöneticileri, pazar ve ürün geliştirme yöneticilerine olan ihtiyaç giderek artacak.


TERCİHİNİZ PARA KAZANDIRSIN
TEKSTİL VE MODA

Dünyada rekabetin en yoğun olduğu sektörlerin başında tekstil gelmektedir. Dünyanın önde gelen firmaları pazar paylarını artırabilmek, bu sektörde varlıklarını duyurabilmek isteyen yeni firmalar ise öncelikle marka oluşturabilmek için yoğun uğraş vermektedirler.

WEB TASARIMCISI

İnternet üzerinde kendine ait bir sitesi olmayan şirketler artık müşteri-ler tarafından yeterince ciddiye alınmıyor. O yüzden her şirketin, her organizasyonun kendine ait bir sitesi olması gerekiyor. Bu da web tasarımcılarının gittikçe daha büyük bir öneme sahip olmasını sağlıyor.

GENETİK MÜHENDİSLİĞİ

Canlıların kalıtsal özelliklerinin değiştirilerek onlara yeni işlevler kazandırılmasına yönelik araştırmalar yapan genetik mühendisleri, hastalıklara tedavi yöntemleri üretmeyi hedefler.

UZAY VE HAVACILIK MÜHENDİSLİĞİ

Geleceğin meslekleri arasında önemli bir yer tutacağı düşünülen uzay ve havacılık konularına ilgi duyanların, havada seyreden her çeşit aracın tasarlanması, inşa edilmesi, uzaya gönderilmesi, astronomiye oldukça meraklı, fizik, kimya, matematik gibi konularda iyi eğitimli olmaları gerekiyor.


GELECEĞİN GÖZDE MESLEKLERİ
DENEYİM TASARIMCISI

Perakende sektöründe çalışan bu yetenekli kişiler özellikle mağazalara gelen müşterilerin etkilenmesi üzerine odaklanıyor. Bunun içine çekici duvar boyalarının kullanılması, pencerelerin doğru yerlere açılması giriyor. Mağazada belli bir atmosfer yaratılarak, satılmak istenen eşyanın müşteri gözünde çekici olması sağlanmaya çalışılıyor.

SANAT YÖNETMENLERİ

Görsellikle ilgili izleyiciyi etkileyebilecek kişiler için cazip bir meslektir. Işık, boya, kamera... Tüm bunları yönetebilen. Hem sanatçı bir kişilik hem de popüler kültüre eğilim gerektiriyor.

HABER ANALİSTİ

İnternet üzerinde yeni tartışma alanları ve haber merkezleri kurulmasına neden olan yepyeni bir meslek.

ERGONOMİ MÜHENDİSLİĞİ

Modern ergonomi bilimi çalışanların verimini ve kapasitesini arttırmayı amaçlayan çağdaş bir bilim dalı. Ergonomi mühendisleri, çalışanların verimini arttırmak için ergonomik ortamlar geliştirir. Finans kurumları ve endüstri kuruluşları ergonomi mühendislerinin çalışabileceği önemli alanlar.

ENFORMASYON MÜHENDİSLİĞİ

Modern çağda gelişmiş toplumlar bilgiyi üreten ve buna sahip olan toplumlar olacak. Enformasyon mühendisleri de uzmanları bir araya getirerek en doğru bilgiyi topluma ulaştıracak.

TASARIM MÜHENDİSLİĞİ

Uluslararası rekabette artık kalitesiz ürünün yerinin olmadığı ortada. Bu noktada devreye giren tasarım mühendisleri çalıştıkları firmaların ürünlerini dış veya iç pazar ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak yeniden tasarlama noktasında önemli bir rol üstleniyor


YARIN: Ek kontenjan fırsatını iyi değerlendirin





16 yıl önce