|

Öğrencilerin bursu Prof. maaşını geçti

'Özel Paket Bursu', 'Tercih Sırası Bursları', 'DGS Bursları' derken ilk kez bir devlet üniversitesi 'piyango gibi' burs vereceğini açıkladı. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, kendisini tercih edecek 3 başarılı öğrenciye 3 bin 750 TL maaş, tatil köyünde özel konut, makam aracı ve şoför tahsis edecek. Ücretsiz yemek de verilecek öğrencilerin maaşı profesör maaşlarına endekslenecek.

Orhan Turan
00:00 - 28/07/2011 Perşembe
Güncelleme: 22:54 - 27/07/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Öğrencilerin bursu Prof. maaşını geçti
Öğrencilerin bursu Prof. maaşını geçti

Bu yıl eğitim ve öğretime başlayacak 11 yeni üniversitesiyle birlikte sayıları 62'ye yükselen vakıf üniversitelerinin fiyatları yıllık 8 bin 500 TL ile 40 bin TL arasında değişiyor. Yıllık eğitim ücretlerinde yaptıkları indirimlerle yetinmeyen üniversiteler, kendilerini tercih eden öğrencilere cazip teklifler de sunuyor. Aylık 750 TL'den başlayan burs fiyatları 2 bin TL'ye kadar çıkıyor. Bazı üniversiteler öğrencilere yurt dışı eğitim olanağı sağlarken, bazıları da iş imkânı sunuyor. Eğitim ücretlerini 12 eşit takside bölen üniversiteler, paket kampanyalar bile düzenliyor. Rekabet sadece vakıf üniversitelerinde değil, devlet üniversitelerinde de yaşanıyor. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, sınavda ilk 100'e girerek Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne yerleşecek öğrencilerden 3'üne profesör maaşı verecek. 3 bin 750 TL'lik maaşın yanısıra bu öğrencilere tatil köyünde kalacak konut, okula gidip gelmesi için makam şoförlü özel araç ve ücretsiz yemek verilecek.

ÖNEMLİ OLAN ÜCRETSE BUNLARA DİKKAT

Vakıf üniversitelerinin yıllık eğitim ücretleri lisans ve ön lisans programlarına göre farklılık gösteriyor. Lisans programları arasında, bölümlere ve fakültelere göre de farklı ücretler alınıyor. Özellikle yeni açılan vakıf üniversiteleri, bölüm ve program ayrımı olmaksızın tek fiyatla öğrenci kabul ederken, 3-7 yıldır akademik eğitimini sürdüren üniversitelerde fiyatların yüksekliği dikkatlerden kaçmıyor. Peşin ödemelerde yüzde 5 ile yüzde 10 arasında indirim yapan üniversiteler, kardeş indirimi, tercih indirimi, başarı indirimi adıyla çeşitli indirimler de yapıyor. Yeni açılan Vakıf üniversitelerinden biri olan Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesi'nde, yıllık eğitim ücreti 8 bin TL'den başlarken, taksite bölünen ücretler aylık 660 TL'lik dilimler halinde ödenebiliyor.


YENİ ÜNİVERSİTELERİN AVANTAJLARINI İNCELEYİN

Yeni açılan üniversiteler, özellikle fiyatlarıyla avantajlı. Fiyat avantajının yanı sıra rekabetini arttırmak isteyen bazı vakıf üniversiteleri de kendilerini tercih edecek öğrencilere çok cazip teklifler sunarak rekabette yerini almak istiyor. Uzmanlar, tercih yapacak öğrencilere, özellikle bu fırsatları çok iyi inceleyerek tercih yapmalarını öneriyor. Fem Dershanesi Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç, bilinen bir üniversitede vasat bir eğitim almak yerine, yeni açılan bazı vakıf üniversitelerinde çok daha nitelikli eğitim alınabileceğini söyleyerek, “Yeni açılan bazı üniversiteler, kendilerini tercih eden öğrencilere, ücretsiz dil eğitimi, sertifikasyon programları ve yurt dışı eğitim imkânları sunabiliyor. Öğrencilerin bu durumu dikkate alarak tercih yapmaları önemlidir” dedi.

İLK BİN'E GİRENE BEDAVA EĞİTİM

FATİH SULTAN MEHMET VAKFI ÜNİVERSİTESİ: Geçen yıl eğitim vermeye başlamasına rağmen burs imkânlarıyla dikkat çekiyor. Üniversite sınavlarında ilk bine giren öğrencilere, Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesi'ni tercih etmeleri halinde yüzde yüz burs sağlanacak. Hazırlık sınıfında başarılı öğrenciler, yaz tatilinde ABD Georgia Üniversitesi'nde tüm masrafları karşılanarak dil eğitimi alma hakkı kazanıyor. Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesi'nde yıllık eğitim ücretleri 8 bin TL ile 16 bin TL arasında değişiyor. Türk Dili ve Edebiyatı 13 bin TL, Tarih ve Psikoloji bölümleri 13 bin TL olan üniversitede Mimarlık ve Mühendislik Fakülteleri bölümleri 16 bin, Geleneksel Türk Sanatları 15 bin, Siyasi ilimler 8 bin TL olarak ücretlendiriliyor.


Mezun olana iş garantisi verdik

Bir devlet Üniversitesi olmasına rağmen, burs oranıyla vakıf üniversitelerine fark atan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, “Kaliteli bir eğitim amacıyla Çanakkale'de yaptığımız güçbirliği örnektir” dedi.

ÖĞRENCİMİZİN YANINDA OLACAĞIZ

Ticaret ve Sanayi Odası, vakıflar ve bazı şirketlerin yanısıra hayırseverlerin bir araya gelerek üniversiteye burs olanağı sağladığını söyleyen Laçiner, başarılı öğrencilerini sadece okurken değil, mezuniyet sonrasında da yalnız bırakmayacaklarını belirtti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, öğrencilere mezun olduklarında iş garantisi verdiklerini belirterek, “İlk 100'e girerek bizi tercih eden öğrencilerimizden 3'ü Türkiye'nin en önemli ihracatçı şirketlerinden İÇDAŞ'ta çalışma imkânına kavuşacak. Bursları profesör maaşına endekslenecek. profesör maaşlarında yaşanacak yıllık artışları öğrenci bursuna da aynı şekilde yansıtacak” dedi.

AMACIMIZ EN İYİ OLMAK

Konuyla ilgili olarak konuşan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, kamu üniversitesi olmalarına rağmen öğrenci çekmede yarışın içinde kendilerinin de bulunduğunu belirterek “Öğrenciye önem veren bir üniversiteyiz. Üniversite demek iyi bilim insanları ve nitelikli öğrenciler demektir. Gerisi detaydır. Bu nedenle bir yandan en iyi öğretim üyelerini Çanakkale'ye çekmeye çalışıyoruz, diğer taraftan da en iyi öğrencileri Üniversitemizde görmek istiyoruz” dedi.


Kampus rehberi
Dereceye girenler yaşadı

İSTANBUL SEBAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ: ilk 100'e girerek üniversiteyi tercih eden ve kesin kayıt yaptıran öğrencilere her yıl 9 ay süreyle 2 bin 500 TL nakit olarak burs verilecek. Yine sıralamada, 101 ile 500 arasında yer alan öğrencilere 9 ay süreyle ayda aylık 2 bin TL, sıralamada, 501 ile 1000 arasında yer alan öğrencilere 9 ay süreyle Bin 500 TL nakit burs verilecek. Tercih önceliğine göre dereceye girerek üniversiteyi tercih eden öğrencilerin eğitim ücretlerinde yüzde 100 indirim uygulanıyor. Üniversitede ücretli lisans bölümleri tercih ettiği halde sıralamada 1001 ile 2000 arasında yer alan öğrenciler, yüzde 50 indirim ve her yıl 9 ay süreyle Bin TL nakit burs veriyor. Eğitim ücreti olarak tek fiyat uygulayan üniversite bölümler ve hazırlık sınıfları için yıllık 13 bin TL (KDV hariç) eğitim ücreti alıyor


İki öğrenciden birine burs

İZMİR ÜNİVERSİTESİ: 2010-2011 akademik yılında her üç öğrencisinden birine burslu eğitim olanağı sağlayan İzmir Üniversitesi'nde yüzde 50 ve yüzde 100 bursun yanı sıra yüzde 25 burs olanağı da sunuyor. Öte yandan tüm Meslek Yüksekokulu ve Mühendislik Fakültesi bölümlerine de 2011-2012 eğitim-öğretim yılında çeşitli oranlarda sadece burslu öğrenciler alınacak. Böylece, 2011-2012 akademik yılında alınması hedeflenen 1001 öğrencinin 560 tanesine burslu eğitim olanağı sağlanacak ve İzmir Üniversitesi'nde eğitime başlayan her iki öğrenciden biri burslu eğitim alacaktır. Üniversite, spor ve sanat dalında başarı gösteren öğrencilerine de özel burs burs olanağı sağlayacak. Yine bu yıl 5 engelli öğrenciye de burs sağlanacak.


Uzman görüşü
Tercihiniz devlet üniversitesiyse bunlara dikkat

Kültür Üniversitesi Rehberlik Uzmanı ve Eğitim Danışmanı Burak Kılanç:

“Tercihiniz devlet üniversitesi olacaksa ilk dikkat edeceğiniz konu, seçtiğiniz üniversitenin hangi şehirde olduğudur. Daha da önemlisi, tercih edeceğiniz bölümün, seçtiğiniz üniversitenin hangi yerleşkesinde olduğunu mutlaka kontrol edin. Şehir merkezinde okumakla, ilçede okumak arasındaki ciddi farkları hesap edin. Tercihinizi şehir merkezlerinden yana kullanarak, sosyal ve ekonomik açıdan rahat bir öğrencilik geçirebilirsiniz. Olabildiğince ailenize yakın bir üniversite tercihi yapın. Tatillerde ya da hafta sonlarında ailenizin yanına sorunsuz bir seyahat için bunun önemli olduğunu unutmayın. Bunun yanında üniversitenin vereceği diplomanın uluslararası geçerliliği, istediğiniz bölümle ilgili hazırlık sınıfı olup olmadığı da tercihlerinizde önem teşkil etmeli... Bu soruların cevaplarını üniversitelerin öğrenci işlerine telefon açarak öğrenebilirsiniz”


Tercihiniz vakıf üniversitesi olacaksa...

Uğur Dershaneleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Polat:

“Tercihlerinizde göz önünde bulundurmanız gereken ilk konu diploma durumudur. Diplomasında YÖK denkliği olup olmadığı, uluslararası geçerliliğe sahip olup olmadığı tercihinizi etkileyecek ilk unsur olmalı. Bunun dışında seçtiğiniz bölümün hazırlık sınıfının olup olmadığı, verilen ücretlere, yurt, yeme-içme, ulaşım ücretlerinin dâhil olup olmadığını mutlaka sorun. Bazı yeni açılan vakıf üniversitelerinin sunduğu imkânların, diğerlerine göre çok daha iyi olduğunu dikkate alın. Nitelikli eğitim, fiyat ve yaşam koşullarına göre en iyi dengeyi kurarak tercih yapmalısınız. Yandal, ikinci diploma, yatay geçiş, burs olanakları, taksit imkânları, ayrıca verilecek sertifikasyon programlarını dikkate alın. Çok fazla imkan sunmayan ve yıllık eğitim ücreti 25-30 bin TL olan bir vakıf üniversitesini seçmek yerine, her şey dahil yıllık 15 Bin TL'ye eğitim veren yurt dışındaki üniversiteyi tercih etmek hem daha kaliteli bir eğitime hem de daha iyi bir deneyime kapı açacaktır”





İsteyene indirim isteyene taksit

Vakıf Üniversiteleri, sıralamada ilk 5 bine kadar derece yapan öğrencilere cazip fırsatlar sunarken, dereceye giremeyen öğrencilere de 'yıllık eğitim ücretinde indirim', '12 taksit' seçeneği ve 'kardeş indirimi' gibi çeşitli kolaylıklar da sağlıyor.


TAKSİT TAKSİT ÖDEYİN FATİH ÜNİVERSİTESİ:

Yıllık eğitim ücretlerinde peşin ödemelerde Bin TL ile 2 Bin 500 TL arasında indirimlerin yapıldığı Fatih Üniversitesi'nde 12 taksit imkânı sunuluyor. Küsuratsız olarak yıllık peşin ücretlere bakıldığında Tıp Fakültesi 21 bin, Mühendislik, iktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 15 bin, Hukuk Fakültesi 17 bin, Fen-Edebiyat Fakültesi 13 bin, Eğitim Fakültesi 12 bin, İlahiyat Fakültesi 15 bin TL olarak ücretlendiriliyor. Hemşirelik Yüksekokulu yıllık ücretlerinin de 11 bin TL olduğu Fatih Üniversitesi'nde, Adalet Meslek Yüksekokulu 7 bin TL, Lisans ve ön lisans bölümlerinin hazırlık sınıfları 14 bin, Meslek Yüksekokulları 8 bin ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon 12 bin TL... İngilizce eğitim veren bölümlerde ise yıllık eğitim ücretleri 2 - 4 Bin TL arasında farkediyor.

ÜCRETSİZ LİSANS AYDIN ÜNİVERSİTESİ:

Onur Bursu çerçevesinde ilk üçe girerek tercihi içinde okula yer veren 500 adaya ücretsiz Lisans eğitimi, üniversitenin belirleyeceği yurt dışı üniversitelerde ücretsiz yüksek lisans ve doktora eğitimi ve aylık 500 TL burs desteği veriliyor. Üniversite ayrıca, 501 ile 1000 arasındaki adaylara; Ücretsiz Lisans eğitimi, Üniversitenin belirleyeceği yurt dışı üniversitelerde ücretsiz yüksek lisans ve İstanbul Aydın Üniversitesinde doktora eğitimi ile aylık 500 TL burs desteği de sunuyor. Yine 1001 ile 5000 arasındaki adaylara; İstanbul Aydın Üniversitesinde ücretsiz lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi veriliyor. Diğer derecelerde de de burs imkanı sunuluyor.

ÜCRETSİZ KONAKLAMA VE BİLGİSAYAR İSTANBUL KEMERBURGAZ:

İlk 2 bin arasında yer alan öğrencilerine her yıl dokuz ay süreyle aylık Bin TL ve bir adet dizüstü bilgisayar veriliyor. Öte yandan üniversite yurdunda ücret ödemeden konaklamaları sağlanacak. Akademik Başarı Bursu'yla birinci yılını not ortalaması 3.50 ve üzerinde kapatan öğrencilere de belli oranlarda burs verilecek. Bu bursların yanısıra Çalışma Bursu, Destek Bursu, Öğrenim Kredisi ve yüzde 15 kardeş indirimi gibi imkânlar da üniversitenin destekleme çalışmaları kapsamında yer alıyor. Ayrıca istisnasız her öğrenciye özel sağlık sigortası, ücretsiz İngilizce Hazırlık Yaz Okulu, Ücretsiz Güzel Sanatlara Giriş Kursu ile yurtiçi ve yurtdışında, kısa ve uzun süreli staj olanakları da öğrencilere sağlanan avantajlar arasında yer alacak.

PEŞİNE YÜZDE 9 İNDİRİM İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ:

İstanbul Aydın Üniversitesi'nde Diş Hekimliği Fakültesi 25 Bin TL, Eğitim, İktisadi- İdari Bilimler Fakültesi, Fen Edebiyat ve İletişim Fakültesi 17 Bin 850 TL, Hukuk Fakültesi 19 Bin 950 TL, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi 18 Bin TL, Güzel Sanatlar Fakültesi 15 Bin 650 TL, Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu tüm programlar 8 Bin TL... Adalet Meslek Yüksekokulu 10 Bin TL. KDV hariç fiyatlar da peşin ödemelerde yüzde 9 indirim yapılıyor. Ayrıca ücretler 10 taksit olarak ödenebiliyor.

14 BİN TL'YE MÜHENDİSLİK MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ:

Melikşah Üniversitesi'nde yıllık eğitim ücretleri 13,500 TL ile 16 bin TL arasında değişiyor. Konuyla ilgili bilgi veren Melikşah Üniversitesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Mustafa Kübeli, Fen Edebiyat ve İngilizce Hazırlık bölümlerinde eğitim ücretlerinin 13 500 TL olduğunu belirterek “Mimarlık ve Mühendislik Fakülteleri bölümleri ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 14 bin 500 TL, Hukuk Fakültesi ise 16 bin TL olarak ücretlendiriliyor” dedi. Öğrencilere çeşitli kolaylıklar da sağlandığını söyleyen Küpeli, “Derslerde yüzde 30 oranında İngilizce eğitim veriliyor. Böylece öğrenci yabancı dil seviyesini her zaman arttırmış oluyor. Hazırlık bölümünün zorunlu olmasıyla da ikinci yabancı dil öğrenme imkânı sunuluyor” dedi.


13 yıl önce