|

Özeller kalitede iddialı

Vakıf üniversiteleri sundukları imkanlar sayesinde öğrencilerin tercih yelpazesini genişletiyor ve eğitim kalitesiyle dikkat çekiyor. Bu yıl pekçok yeni bölümle öğrencilerini bekleyen üniversiteleri tanımaya devam ediyoruz.

Aybike Eroğlu
00:00 - 9/07/2013 Salı
Güncelleme: 23:06 - 8/07/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Özeller kalitede iddialı
Özeller kalitede iddialı

Üniversite adaylarının zorlu tercih maratonunda mevcut üniversitelerin sunduğu imkanlardan haberdar olmaları önem taşıyor. Vakıf üniversitelerinin sunduğu pek çok yeni bölüm imkanı adaylara rehberlik ederken, geleceğin şekillenmesinde de önemli rol oynuyor. Öğrencileri sosyal kulüpler gibi etkinlikler sayesinde kampusle barıştıran üniversiteler, sundukları eğitim imkanlarıyla da göz dolduruyor. Üniversitelerin yeni bölümleri ve tercih edilmesi noktasında dikkate değer kısımlarını sizler için irdelemeye devam ettik.

AGÜ'de bilgi değere dönüşecek

2013-2014 eğitim-öğretim döneminde eğitime başlayacak Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ), üçüncü nesil bir üniversite olarak, vakıf üniversitelerinin olanaklarını devlet üniversitesi bünyesinde öğrencilerine sunmayı hedefliyor. Öğrenen odaklı yaklaşımıyla geleceği şekillendirecek bireyler yetiştirmeyi hedefleyen AGÜ, teknolojiyi etkili bir şekilde kullanarak eğitimin sınıf dışında da sürdüğü yeni nesil öğrenme modelini geliştirdi. Bu model sayesinde öğrencilerini iş hayatına daha donanımlı hazırlayacak olan AGÜ, başarılı öğrencilerini 'Gelişim Desteği' ve 'Kariyer Desteği' başlıkları altında iki aşamalı burs fırsatlarıyla da destekliyor. AGÜ, ayrıca belirli kriterleri karşılayan başarılı öğrencilerinin, ABD'de yapacakları yüksek lisans ve doktora masraflarının da tamamını karşılayacak.

Sosyal kulüplerle İstanbul'u kuşattılar

'Sadece eğitim değil, değer de veriyoruz' sloganıyla yola çıkan, 5 yerleşkesiyle İstanbul'u kuşatan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, İstanbul'un 5 ayrı ilçesindeki yerleşkeleriyle öne çıkıyor. Vakıf mantığıyla öğrencilerin ulaşım imkanlarının göz önünde bulundurulan üniversite, öğrencilere pek çok sosyal imkan da sunuyor. Üniversite bünyesinde bulunan İslam Dünyası İletişim Kulübü, Dünya Gençlik Kulübü, Hür Tefekkür Kulübü başta olmak üzere Söz Eylem Kulübü gibi öğrenci kulüpleri dikkat çekiyor. FSM Vakıf Üniversitesi, Sosyal Bilimler, Mühendislik- Mimarlık ve Sanat Dalları ile ilgili bölümlerin tümünde sürdürdüğü iddiasının yanısıra enstitüleriyle de bilime büyük katkı sağlıyor. Üniversite bünyesinde bulunan Güzel Sanatlar Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitüsü öğrencilerin araştırma yeteneğini perçinliyor.

ÇOMÜ'de Japonca ve Arapça eğitim

Japonca eğitiminde oldukça iddialı olan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tüm Avrupa, Afrika ve Ortadoğu bölgesinde ilk ve tek Japonca öğretmeni yetiştiren Japonca bölümüyle öne çıkıyor. ÇOMÜ Yabancı Diller Yüksekokulu, öğrencilerine en üst düzeyde yabancı dil öğretimini sağlamayı hedeflerken, bu bağlamda, Yabancı Diller Yüksekokulunda İsteğe Bağlı ve Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Eğitimi verildiğine dikkat çekiliyor. Öğrenciler hazırlık eğitimi boyunca kayıtlı oldukları bölümlere göre İngilizce, Almanca, Japonca ve Arapça eğitimi alıyor. Üniversite bünyesinde, çağdaş öğretim yöntem ve tekniklerinde önemli bir yer tutan Bilgisayar Destekli Dil Laboratuvarları bulunuyor. Türklere İngilizce, yabancılara Türkçe öğretmek ÇOMÜ'nün en önemli hedefleri arasında. 44 ülkeden 300 civarında öğrencinin ve 20 ülkeden 30 öğretim üyesinin bulunduğu ÇOMÜ'de hedef 3,000 uluslararası öğrenci ile 350 farklı ülkeden akademisyen.

Üsküdar Üniversitesi'nde hayat kurtarın

Sağlık alanında tematik eğitim anlayışıyla öne çıkan Üsküdar Üniversitesi bu yıl İlk ve Acil Yardım Önlisans Programı'na öğrenci kabul edecek. Yaşam kurtarıcı ve sakat kalmayı önleyici tıbbi müdahale olanakları sağlamasından dolayı yetişmiş elemana her dönem ihtiyaç duyulan İlk ve Acil Yardım Ön Lisans Programı mezunları, İlk ve Acil Yardım programını bitiren öğrenciler, sağlık sektöründe hizmet veren tüm kamu ve özel kuruluşlarında iş imkânı bulabiliyor. Bu programdan mezun olan öğrencileri 'Paramedik' ünvanlı ön lisans diploması alıyorlar.

Farklı ülkelerde mezuniyet fırsatı

İstanbul'un ardından Newyork, Londra ve Dubai'de de kampüslerini açmaya hazırlanan Nişantaşı Üniversitesi her yıl bir ülkede okuma imkânı sunuyor. 4 ülkede 4 farklı kampüsü ile hem dünyadan Türkiye'ye hem de Türkiye'den dünyaya öğrenci taşımayı hedefleyen Nişantaşı Üniversitesi yüksek maliyetler nedeniyle en çok yarım dönem ya da bir dönem yurtdışında kalabilen üniversite öğrencilerinin daha fazla süre ile yurtdışında eğitim almalarını sağlayacak. Öğrencilerin eğitimlerine İstanbul'da başladıklarını ve sırasıyla Newyork, Londra ve Dubai'de kampüs açmaya devam edeceklerini belirten Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Levent Uysal, iyi bir İngilizce ve teknoloji altyapısı ile öğrencilerinin dünyanın her yerinde çalışabilecek seviyede olacağını söyledi. Dünyaya insan kaynağı yetiştirmeyi hedeflediklerini anlatan Uysal, çoğunluğu uluslararası olmak üzere 250 şirket ile partnerlik anlaşması imzaladıklarını aktardı.

Uzman görüşü:
Yeni trend: Az bölüm çok ilgi

Sayıları hızla artan vakıf üniversiteleri bu yıl da öğrencilere cazip fırsatlar sunuyor. Geleneksel tarzdan uzak biçimde sadece belli alanlara yoğunlaşan üniversiteler arasında en çok kabul gören yöntemlerden biriyse, az bölüm açıp öğrenci ile daha fazla ilgilenmek. İçinde tüm fakültelerin olduğu ve on binlerce öğrenci barındıran devlet üniversitelerine karşılık vakıf üniversiteleri, daha az bölüme odaklanmayı ve öğrencilerle daha fazla ilgilenmeyi tercih ediyor. Bire-bir ilginin üniversite döneminde de bir ihtiyaç olduğunu dile getiren Süleyman Şah Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörü Serdar Gecü, öğrencilere hem eğitim sürecinde yardımcı olma hem de geleceğe dönük olarak kariyer planlamalarını hazırlama noktasında destek veren üniversitelerin daha fazla tercih edilir duruma geldiğini söyledi.

BİLİNÇLİ TERCİH ŞART

Her yıl 400 bin öğrencinin daha önce yanlış tercih yapmaları nedeniyle bölümünden memnun olmadığını ve bu nedenle tekrar sınava girdiğini belirten Plato Meslek Yüksekokulu Kurumsal Gelişim ve İletişim Müdürü Nur Erdem Özeren, üniversite tercih döneminde öğrencilerin hatalar sebebiyle tekrar sınava hazırlandığını yada istemediği bölümü okumak zorunda kaldığını anlattı. Eğitimde öğrencilerin bilinçli tercih yapmaları konusunda çalıştıklarını aktaran Özeren, 'Plato Meslek Yüksekokulu, İstanbul'da yıl boyunca eğitimler verdiği okullar dışında, Olgunlaşma Enstitüleri işbirliği ile Meslek Yüksekokulu eğitimi verdiği 13 ilden de Rehber Öğretmenleri ağırladı.' şeklinde konuştu.

İDEALLER ÖNEMLİDİR

Tercih sürecinde aday ve ailelerin tek bir mesleğe odaklanmaması gerektiğini anlatan Anafen Okulları PDR Zümre Başkanı Atilla Altun, tercihler yaparken ideallerin önemli olduğunu söyledi. Altun şöyle konuştu: 'Kişinin kendi gerçekliği ve hayatın gerçekleri de önemlidir. Tercih yaparken öğrenci arkadaşlar idealleri ile kendi gerçekliklerini ve hayatın gerçekliklerini ne kadar çok örtüştürebilirseler o kadar doğru tercih yapmış olurlar. İdeallere göre tercih yapmada beklediği puanı alamayan arkadaşların işleri biraz daha zordur. İstedikleri okullara veya bölümlere puanları yetmiyorsa biraz fazlaca düşünmeleri gerekiyor. Bu durumdaki ilk kez sınava giren öğrenciler aileleri ile görüşüp bir kez daha deneyebilirler. Sınava ikinci veya üçüncü girişleri olan arkadaşların bir şekilde tercih yapma zamanları gelmiş demektir.'

YARIN: ÜNİVERSİTELERİN BURS İMKANLARI
11 yıl önce