|

Puan değil, sıra önemli!

Tercih döneminde her yıl bilinen yanlışların tekrarlandığını söyleyen rehberlik uzmanları adayları uyarıyor: Puanınız yetse bile tercihte yaptığınız sıralama yanlışlığı ya da alan seçimindeki hatalar, özel koşullara uymama yüzünden hiçbir üniversiteye giremeyebilirsiniz.

Orhan Turan
00:00 - 23/07/2011 Cumartesi
Güncelleme: 00:29 - 23/07/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Puan değil, sıra önemli!
Puan değil, sıra önemli!

Pazartesi günü başlayacak tercihler öncesi, rehberlik uzmanları da son uyarılarını yapıyor. Tercih yaparken puan türünüzü dikkate alın. Tablodaki özel koşulları ve açıklamaları dikkatli okuyun. Final Dergisi Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar, tercih sürecinde yapılmaması gereken basit maddi hataların, bölüm tercihlerini ciddi anlamda etkilediğini belirterek öğrencileri uyarıyor. Maddi hatalar nedeniyle mağdur olan öğrenci sayısının azımsanmayacak kadar çok olduğunu söyleyen Vardar, “Sadece önceki yıl Maltepe Üniversitesi'ni seçen 360 öğrenci sıralama hatası nedeniyle hiçbir bölüme yerleşemedi. Öğrenciler, özel koşullara uymama, sıralama yanlışı, alana uygun tercih yapıp yapmama gibi konulara dikkat etmelidir” dedi.

TERCİH YAPARKEN BUNLARA DİKKAT EDİN

İlgili puan türünde 180 alamayan adayların, diğer puanları 180'nin üzerinde olsa bile, o bölümü tercih edemeyeceğini unutmayın. Tercihlerde kullanılması gereken temel verinin başarı sırası olduğunu unutmayın! En önemlisi de alan dışı tercih yapmayın. Alan dışı tercih halinde Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı katkısı 0, 15 yerine 0,12 katsayısıyla çarpılacağı için puanınız da düşmüş oluyor. 5 Ağustos'a kadar sürecek tercihlerle ilgili uyaran uzmanlar adayların ücretsiz olarak verilen rehberlik hizmetlerinden faydalanmasının önemli olduğunu belirtiyor. Tercih edilen üniversite ve bölümle ilgili olarak tercih kılavuzundaki tabloda yer alan özel koşullar ve açıklamaları mutlaka okuyun. Bazı programlar özel şartlar istediğinden, kılavuzda belirtilen detayları dikkatle inceleyin. Dil puanında sadece bir dil sınavına girme şartı, belli okulların belli alanlarından mezun olma şartı, cinsiyet, yaş, boy, kilo şartı, engelli olup - olmama şartı, sağlık raporu şartı, mecburi hizmet şartı ya da bursluluk şartı gibi şartların olup olmadığına ve bu şartları taşıyıp taşımadığınıza dikkat edin.

PUANDAN ÇOK BAŞARI SIRANIZ ÖNEMLİ

ÖSS sonuç belgenizdeki puanınızdan çok Türkiye Başarı Sıranızı dikkate alın. En önemlisi mezun olduğunuz alana göre AOBP katsayınızın 0,15 veya ek puanla çarpılacağı ortak puan türlerindeki başarı sıranızdır. En çok okumak istediğiniz bölümü, başarı sıranızın yüzde 30 üstünde olsa bile birinci sıraya yazın. Eğer bölüm değil de en çok istediğiniz üniversiteyi seçmek istiyorsanız, başarı sıranıza göre yerleştiğinizde, yatay geçiş veya çiftanadal, yandal seçeneklerini araştırın. İlgili puan türünde 180 alamayan adayların, diğer puanları 180'nin üzerinde olsa bile, o bölümü tercih edemeyeceğini unutmayın. Açıköğretim fakültesindeki bazı bölümler dışında, tercih etmek istediğiniz bölümün istediği puan türüyle, aldığınız puanın bölüme ait puan türüyle aynı olup olmadığına dikkat edin.

TERCİHLERİ ÖNCELİK SIRASINA GÖRE YAPIN

Tercihleri, en çok okumak istediğiniz bölüm hangisiyse, onu en başa yazarak yapın. Aldığınız puan ve gelen başarı sıralamanızla örtüşecek bölümlere daha fazla yoğunlaşmayı unutmayın. Tercihlerde kullanılması gereken temel verinin başarı sırası olduğunu unutmayın. Tercih etmek istediğiniz bölümün alan tablosunda bulunup bulunmadığına bakmayı ihmal etmeyin. Tercih yaparken mutlaka seçeceğiniz bölümün AOBP'li puan türlerindeki (alan içi, alan dışı, ek puanlı) verilerini esas alın.

ÜNİVERSİTELERİ KARIŞTIRMAYIN

Özel ve vakıf üniversitelerinin puanlarının, devlet üniversitelerine göre düşük olması sizi yanıltmasın. Aldığınız puanın, bazı bölümler için rahat rahat yettiğini düşünerek tercih yapmayın. Sıralamaya koyduğunuz bölümün özel üniversiteye ait olup olmadığını kontrol edin.

SINAVSIZ GEÇİŞTE BUNLARA DİKKAT

Tablo 3A'da bulunan önlisans programlara öncelikle ilgili alandan mezun olan meslek liseliler (sınavsız geçişle) yerleştirilecek. Kontenjan artarsa diğer tercih edenler de ilgili puan türündeki puan durumlarına göre yerleştirilecek. Burada kullanılan puanların 0,12 AOBP'Lİ puanlar olduğuna dikkat edin. Sınavsız geçişte öncelikle yeni mezuniyet, ardından okul türü, ardından METEB durumu, ardından OBP, ardından yaş kıstasları etkili olacak. Tablo 3B'de bulunan bölümlere bütün öğrenciler yerleşmek istedikleri bölümün aradığı puan türündeki 0,12 AOBP'li puana göre yerleştirilecek.

YENİ BÖLÜMLERE DİKKAT

Geçen yıl (2010) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer almamasına rağmen bu yılki (2011) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda, 8 puan türünden 61 farklı bölüm yer aldı. Yeni bölümler arasında TS'de; Film Tasarımı, Görsel İletişim, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, İslam ve Din Bilimleri, İslami İlimler'in de aralarında olduğu bazı bölümler dikkat çekiyor. Yine TM alanında Bilim Tarihi, Girişimcilik, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği MF alanında ise Pilotaj, Genetik ve Biyoinformatik, Ergoterapi, Biyoteknoloji gibi bölümler göze çarpıyor.


Çocuğunuzu kıyaslamayın

F atih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Avcı, tercih sürecinde ailelerin öğrenciler üzerinde baskı kurmaması gerektiğini belirtiyor. Yrd. Doç. Dr. Ahmet Avcı ailelerin çocuklarını başka çocuklarla kıyaslamanın ciddi sorunlara neden olacağını söyledi. Avcı, “Aileler 'ben olamadım sen olacaksın', 'komşunun çocuğu oldu ama...', 'bak kardeşin...' gibi ifadeleri sarfetmemeli” önerisinde bulundu. “Bu ifadeler ömür boyu iz bırakacak etkilere neden olabilir” diyen Avcı, “Ailelerin tercih sürecinde öğrencilerin yeteneklerini keşfetmek ya da belirginleştirmek için çaba göstermeleri gerekir” diyen Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kişi ancak, imkan ve kabiliyetleriyle paralel, kendisinin severek ve isteyerek seçtiği bir meslekte başarı ve mutluluk elde edebilir. Aileler meslek seçiminde çocuklarına karşı rehberlik etmeli, yardımcı olmalı ancak zorlayıcı olmamalıdır. Son kararı aileler değil, çocuklar vermelidir. Öğrencilerin, bir başkasıyla sürekli kıyas edilmesinin de ciddi sorunlara yol açabilir.

ÇOCUKLARINIZI TEŞVİK EDİN

Ailelerin yargılamaktan çok teşvik etmeye dönük yaklaşım sergilemeleri ve her durumda öğrencinin başarılı olacağı alana yönlendirilmesi gerektiğini belirten Avcı, “Anne babalar, mümkün olduğunca çok teşvik edici sözleri kullanmaya çalışmalıdır. 'Çaba gösterdikçe başarılı olduğunu görüyorum', bu işi yapabileceğini biliyorum', 'yaptıklarını takdir ediyorum', 'eminim ki bu şekilde çalışmaya devam edersen başarılı olacaksın' gibi yapıcı yaklaşımlarda bulunmalıdır” önerisinde bulunuyor.


Uzman görüşü
Çekimser kaldığınız bölümü seçmeyin

Uğur Dershaneleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Polat adaylara okumak için çekimser kaldıkları ya da okumak istemedikleri bölümü tercih etmemelerini öneriyor. Polat, “Tercih yaptığınız halde bölümü okumadığınız takdirde kayıt yaptırmasanız bile ertesi yıl AOBP katkısının yarıya düşürüleceğini unutmayın. Kontenjansız açıköğretim programlarına ve sınavsız geçişle önlisans programlara yerleştirilecekseniz ertesi sene AOBP'sinde puan kırıma olmayacağı için bu bölümler tercih edilebilir” diyor.


Mutlaka bir uzmana başvurun

Sürat Yayın Grubu Rehberlik Yayın Yönetmeni Hakan Baykal tercih yapacak öğrencilerin, tercih sürecinde önce ailesine ve çevresine danışması gerektiğini belirterek, öğrencinin bu süreç sonrasında son kararını vermesi gerektiğini söylüyor. Birçok öğrencinin 'kolay' sandığı tercih sürecinin ciddi sorunlara yol açtığını da belirten Baykal, 'doğru tercih' için mutlaka bir uzmandan destek alınması gerektiğinin altını çiziyor. Baykal, “Gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra uzmanın yanına gidilmelidir. Tercihleri ve seçimleri uzman yapmamalıdır. Öğrenci ne okumak istiyorsa kararı kendisi vermelidir” diyo konuşuyor.


Aday rehberi

* SORU: Tercih yaparken, en fazla kaç bölüm tercihi yapabilirim?

* CEVAP: Tercih lis-tenizi oluştururken kriterlerinize uygun bölümleri en çok istediğinizden başlayarak sıralayın. Tercih listenizde en fazla 30 bölüme yer verebileceğinizi unutmadan, sıralamanızı Türkiye başarı sırasına göre en yüksekten en düşüğe göre oluşturun. Son 4 tercihinizde Türkiye başarı sıranızın en az % 30 oranında altta olan bölümlere yer veriniz.

* SORU: Farklı puan türlerinden tercih yaparsam ne olur?

* CEVAP: Puan türleri farklı ortak alanlardan tercih yaparken, lis-tenizi, her alandan en çok istediğiniz bölüme göre sıralayarak oluşturun. Örneğin MF'ciler aynı zamanda TM puanlarıyla da tercih yaparlar. İstedikleri bölümü MF-1,2,3,4 ve TM-1,2,3 puan türlerine karşılık gelen Türkiye başarı sıralarına göre karma olarak hazırlamalıdırlar. Türkiye Başarı Sıralarını dikkate alacağım derken, bir gurubu en üste, diğerleri alta yazmak gibi bir yanlışa düşmeyin. Tabii ki sizin için öncelik MF-1,2,3,4 bölümleri ise böyle bir sıralama da yapabilirsiniz.


Ücretsiz rehberlik hizmeti alın

* Eğer tercihinizi nasıl yapacağınız konusunda desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, dershane, belediye ve bazı üniversitelerin bu konuda sizlere sunduğu ücretsiz danışmanlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

* Atılım Üniversitesi 18 Temmuz - 5 Ağustos tarihleri arasında haftanın 7 günü saat 09.30-17.00 arasında bu hizmeti verecek. Üniversitenin Tercih Bürosu'nda akademisyenlerin vereceğin ücretsiz eğitim için www.hayataatilim.com ve www.atilim.edu.tr adreslerinden de bilgi alınabilir.

* Işık Üniversitesi'nin tüm öğrencilere ücretsiz olarak sunduğu rehberlik hizmeti de 31 Temmuz tarihine kadar sürecek. Öğrenciler konuyla ilgili detaylı bilgileri (0216) 528 70 43'ten üniversitenin kurumsal hizmetler bölümünden bilgi alabilecek.

* İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İSZÜ), üniversite sınavına giren öğrencilere ücretsiz olarak rehberlik desteği sağlamak ve üniversiteyi tanıtmak amacıyla tanıtım günleri düzenliyor. 23 Temmuz-5 Ağustos 2011 tarihleri arasında Halkalı Merkez Kampüsü'nde gerçekleştirilecek etkinlik için Sefaköy Metrobüs'ten servis de kaldırılacak. Ayrıntılı bilgi isteyenler 0212 693 82 28 ve www.iszu.edu.tr'den bilgi alabilirler.

* Okan Üniversitesi, adaylara tercih konusunda her türlü desteği sağlamak amacıyla 15 Temmuz ile 5 Ağustos tarihleri arasında “Tercih-Tanıtım Günleri” düzenliyor. Okan Üniversitesi'nin deneyimli tercih danışmanları, adaylara tercih konusunda ücretsiz olarak bilgiler verecek.

* İstanbul Ticaret Üniversitesi, 5 Ağustos akşamına kadar Tercih ve Tanıtım Günleri düzenleyecek rehberlik hocalarının da hazır bulunacağı programda adayların tüm sorularına cevap verilecek.


Kayıtlar 5-9 eylül'de

Sınav sonuçları açıklandı, şimdi sıra tercih heyecanında. Pazartesi günü başlayacak tercihler 5 Ağustos'a kadar sürecek. 15 Ağustos'ta açıklanması beklenen yerleştirme sonuçları ardından kayıtlar 5-9 Eylül arasında yapılacak. Ekim ayının ilk ya da ikinci haftasında yapılması beklenen Ek Yerleştirme işlemleriyle birlikte LYS 2011 takvimi sona ermiş olacak. ÖSYM'den yapılan açıklamada; sınav sonuç belgesi basılmayacağı ve adayların adreslerine gönderilmeyeceği, sonuç bilgilerinde 2011-LYS sonuçları ile birlikte 2011-YGS sonuçlarının da yer alacağı belirtildi.


İTİCÜ bölümleriyle iddialı

İlk defa 2001-2002 döneminde öğrenci alan İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin (İTİCÜ) özellikle iletişim, mühendislik, hukuk, finans ve bankacılık, dış ticaret ve tasarım alanlarındaki bölümleriyle dikkat çekiyor. 21 lisans, 11 önlisans bölümü bulunan İTİCÜ'de öne çıkan bölümler arasında; Uluslararası Ticaret, İstatistik, Matematik, Psikoloji, Hukuk, Medya ve İletişim Sistemleri, Havacılık Yer Hizmetleri Yönetimi, Mekatronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Moda ve Tekstil Tasarımı, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Hava Lojistik bulunuyor. Yeni açılan bölümler arasında bulunan Mücevherat Mühendisliği ilk kez bu yıl ek kontenjanla öğrenci alacak. Detayları www.iticu.edu.tr'den öğrenebilirsiniz.

LİSANS 13 BİN 500 TL

Fen Edebiyat, Ticari Bilimler, Hukuk, Mühendislik ve Tasarım, İletişim Fakülteleri bulunan İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde Meslek Yüksekokulu bünyesinde de bölümler bulunuyor. KDV hariç fiyatlarla Lisans Programları 13 Bin 500 TL, Meslek Yüksekokulu 8 Bin 200 TL, İngilizce Lisans Hazırlık 13 Bin 500 TL, İngilizce Önlisans Hazırlık 8 Bin 200 TL... Eğitim ücretlerinde Lisans öğrencileri 8, önlisans öğrencileri de 9 taksitte ödemelerini yapabiliyor.


İlk 10 bine kadar kurs

İstanbul Ticaret Üniversitesi geniş burs imkânlarıyla da dikkat çekiyor. İlk 100'e girenlere Bin 500, ilk 500'e girenlere Bin 200, ilk 1000'e girenlere Bin TL burs veren üniversite, ilk 2000'e girenlere 800, ilk 3000 600, ilk 5000'e girenlere de 400 TL burs veriyor. Ayrıca üniversitede ilk 10 bine girerek tercihte bulunan öğrencilere de sadece tam burs veriliyor.


Salı: Meslekler rehberi


13 yıl önce