|

Robotlar kesmeden ameliyat yapıyor

Robotik cerrahi, dört yıldır hastalara başarıyla uygulanıyor. Bu yöntemin klasik ameliyatlara göre avantajları da var. Örneğin, ameliyat göğüs kafesi açılmadan yapılıyor ve hasta hemen sonra ayağa kalkıp dolaşabiliyor

Mezin Tanrıseven
00:00 - 19/01/2008 Cumartesi
Güncelleme: 00:06 - 19/01/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Robotlar kesmeden ameliyat yapıyor
Robotlar kesmeden ameliyat yapıyor
Robotik cerrahi nedir?

Kalp ameliyatlarını robot yardımıyla yapan bir yöntem. En çok by-pass ameliyatlarında kullanıyoruz. Bunun dışında kapak tamirleri, kalp kulakçıkları arasındaki deliklerin kapatılması ve kalp ritim bozukluklarının tedavisinde yaygın olarak uygulanıyor. Minimal İnvazif ve özellikle de robotik cerrahiyi kalp ritim bozukluğu olan hastalarımızda 1 yıldır uygulamaya başladık. İlaç kullanımıyla ilgili sıkıntı yaşayan hastalarımızda robot yardımıyla tedavi yüzde 90 üzerinde bir başarıyla uygulanmaktadır.

Bu yöntemin özelliği nedir?

Açık kalp ameliyatlarında göğüs kafesi yaklaşık 20 santim açılır ve operasyon gerçekleştirilir. Oysa robotik cerrahide ameliyat, sadece üç santimlik ufak kesilerden yapılıyor. Temel farklılığı bu.

Avantajları neler?

En önemli avantajı, hastaların çok kısa sürede normal yaşamlarına dönebilmeleri. Çünkü, ameliyat göğüs kafesi açılmadan yapılıyor. Bu sayede hastalar, ameliyat bittikten hemen sonra ayağa kalkıp dolaşabiliyor. Robotik cerrahide kan naklinin çok az olması da bir diğer avantaj.


Sistem nasıl çalışıyor?

Robotik cerrahi sistemi iki bölümden oluşuyor. Bir tanesi kumanda (master), diğeri de köle (slave) ünitesi. Köle, hastanın yanı başında duran robotun 2-3 adet kolundan oluşuyor. Bu kollardan biri kamera taşır, diğerleri de cerrahın elleri vazifesini görür. Hastanın göğsüne iki ya da üç adet delik açtıktan sonra robotun kolları ellerinde pense ve makasla içeri girer. Ve ameliyat gerçekleştirilir. Bu yöntemin en önemli avantajlarından biri cihazın ekranının üç boyutlu olması. Çıplak gözle bir şeye başınızı eğip baktığınızdaki görüntü neyse üç boyutlu cerrahideki görüntü de böyledir.





16 yıl önce