|

Şans kapını tercih yaparken çalabilir

İstediğiniz bölüme belki ilk tercihinizde giremediniz ama üzülmeyin. Okulların kesin kayıtlardan sonra açtığı ek kontenjanla herşey değişebilir. Ek kontenjan fırsatını ve yetenekle öğrenci alan bölümleri iyi takip edin.

ÖSS tercih rehberi - 4 / Orhan Turan
00:00 - 17/07/2008 Perşembe
Güncelleme: 01:47 - 17/07/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Şans kapını tercih yaparken çalabilir
Şans kapını tercih yaparken çalabilir

Tercih yaparken ikinci bir fırsata her zaman kapınız açık olsun. İstediğiniz bölüme ilk tercihinizde giremezseniz, bilin ki açılan kontenjanlarla o bölüme girme şansınız daha da yükselecektir. Öte yandan yetenek ve becerileriniz sayesinde çok düşük puanlarla en ünlü üniversitelerin lisans programlarında okuyabileceğinizi de aklınızdan çıkarmayın. 145 ya da 165 puan alarak güzel sanatlar, spor akedemileri gibi prestijli bölümlere de kayıt yaptırabilirsiniz.

Özel yetenek gerektiren programların sınavları ile seçme ve yerleştirme işlemleri, yüksek öğretim programlarının kendileri tarafından yapılıyor. Özel yetenek sınavlarına başvurular, sınav ve değerlendirme işlemleri doğrudan yükseköğretim programının bağlı bulunduğu kurum tarafından yürütülüyor.

Bu programlara, kurum tarafından yapılan sınav puanları ile ağırlıklı orta öğretim başarı puanlarının birinden oluşacak ağırlıklı puanlar göz önünde tutularak yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirme ile herhangi bir yüksek öğretim programına yerleştirilen adaylarda isterlerse özel yetenek sınavlarıyla öğrenci alan yüksek öğretim programlarına başvurabilirler.

BAŞVURU YAPIN

Bu yıl da (2008) üniversite kayıtlarının tamamlanması ardından boş kontenjanlar ilan edilerek ek yerleştirmeler yapılacak. ÖSYM tarafından yapılacak genel yerleştirmede (birinci) yerleştirilemeyen (açıköğretimin kontenjansız programlarına yerleşenler dahil) adaylar ek yerleştirmede tercih yapabilecekler. Ek yerleştirme başvuruları 4 - 5 gün gibi kısa bir sürede alındığı için adayların tercih dönemi öncesi bir programa yerleşme isteğini hızlı bir şekilde gözden geçirmesi ve belirtilen tarihlerde toplam 8'i geçmemek üzere tercih yapmaları gerekir.

TERCİHLERİN ÖNEMLİ

Öncelikle adayın ek yerleştirmelere başvurabilmesi için bulunduğu öğretim yılının (2008 ÖSS) Öğrenci Seçme Sınavı'na başvurması gerekir. Merkezi yerleştirme de sınavsız geçiş dahil herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş aday, kayıt yaptırmamış dahi olsa ek yerleştirmelere müracaat edemez; fakat birinci yerleştirmede açıköğretimin kontenjansız programlarına yerleştirilmiş adaylar ek yerleştirmelere müracaat edebilir.

Bu durumda açıköğretimin kontenjansız programlarından birinde eğitimine devam eden öğrenci ikinci üniversitesine de devam edebilir ancak birinci tercihte açıköğretim dışında bir programa yerleşen aday ek yerleştirmeye başvurmadan ikinci üniversite (açıköğretim programları) başvurusunu belirlenen tarihte açıköğretim bürolarına yapabilir.Ek yerleştirmedeki önemli hususlardan biri de birinci yerleştirmede özel yetenek sınavıyla bir yüksek öğretim programına yerleştirilmiş adayların, ek yerleştirme için tercih yapabilecek olmasıdır.


Özel şartları gözardı etme
  • Ek yerleştirmelerde, merkezi genel yerleştirmeler sonucu yükseköğretim programlarının yeni oluşan minimum (taban) puanlarına göre tercih yapılır. Birinci yerleştirmelerden sonra yeni açılan yükseköğretim programlarının ve kontenjanı dolmayan programların minimum (taban) puanları oluşmadığı için, bu tür yükseköğretim programlarına ilgili puan türünde puanı hesaplanmış bütün adaylar tercih yapabilirler.
  • Merkezi yerleştirmelerde tercih edilmediği ya da kontenjanı dolan fakat kayıt yaptırmayan adaylardan dolayı boş kontenjanı oluşan lisans programları (Tablo4) ve Tablo3B”de yer alan önlisans (2 yıllık ortak programlar) programlarını tercih edebilmek için, adayın ilgili türdeki puanı programın yeni oluşan taban puanına eşit yada daha yüksek olmalıdır.Yerleşme önceliği programın alanı ile ilgili meslek liselerinden mezun olan adaylara ait Tablo3A”daki önlisans (2 yıllık) programları tercihlerinde ise bu koşul aranmaz. Yani adaylar (genel ya da meslek lisesi mezunu fark etmez) Tablo3A”daki önlisans programlarını, puanları programın merkezi yerleştirme sonrası yeni oluşan taban puanından düşük olsa da tercih edebilirler.
  • Puanı 160-184.999 arasında olan adaylar -2 yıllık önlisans ve açıköğretim lisans programlarını, Puanı 184,999'un üzerinde olan adaylar da 2 ve 4 yıllık önlisans programlarını tercih edebilirler.
  • Adaylar mutlaka tercih yapma haklarının bulunduğu tablodaki programların özel koşullarını incelemelidir. Koşulları kendilerine uymayan bir programı tercih ettiklerinde yerleşseler bile kayıtları yapılamayacak ve gelecek yıl puan kaybına uğrayacaklar.
  • Adaylar tercih yapmak istedikleri programın sunduğu kariyer, iş bulma, istihdam olanaklarının kendine uygunluğunu araştırmalı.
  • Vakıf üniversitelerinin koşulları (eğitim durumu, ücreti, sunduğu olanaklar) iyice araştırılmalı.
  • En çok yerleştirilmek istedikleri programları, tercihlerin en üst sıralarına yazmalılar. Çünkü adaylar yerleşebileceği en üst tercihlerine yerleştirilirler.
  • Adaylar birinci yerleştirmede olduğu gibi ek yerleştirmede de yerleştirdiklerinde, orta öğretim başarı puanları yüzde 50 kayba uğrayacak.

    Boş kontenjandan faydalanma yolları

    ÖSYM tarafından yapılan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) merkezi yerleştirmeleri sonunda boş kalan kontenjanlar, ÖSYS merkezi yerleştirmelerinde, yerleşerek kayıt hakkı kazanmış olmasına rağmen bu hakkını kullanmayan adayların oluşturduğu boş kontenjanlar, ÖSYS Yüksek Öğretim Programları ve Kontenjanları kılavuzu basıldıktan sonra açılan ve bu yüzden merkezi yerleştirme işlemine girmemiş olan yeni yüksek öğrenim programlarının kontenjanlarından oluşur.

    30 BİN EK KONTENJAN

    Her yıl merkezi yerleştirme sonrasında istediği önlisans ve lisans programına yerleşemeyen adaylar 25-30 bin civarında boş kontenjan oluşturmaktadır.Ancak yerleştirilen adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan ve kılavuz yayınlandıktan sonra açılan yüksek öğretim programlarının da etkisiyle ek yerleştirme öncesi 60-70 binlere varan boş kontenjanlarla karşılaşıyoruz. Ek yerleştirme öncesi kontenjanlar artmış gibi gözükse de yerleştirme sonrasında üniversitelerdeki boş kontenjanların sayısında bir değişiklik yaşanmadığı gözleniyor. Yani ikinci yerleştirmede istediği programa yerleşemeyen, kayıt yaptırmayan, tercih sonrası programın gerektirdiği taban puanı alamayan öğrenciler yine 25-30 bin civarında boş kontenjan yaratıyor ; ancak küçük bir kitle mutlu olabiliyor.


    Vakıf üniversitelerine ilgi az

    Öğrenci eğilimleri anketine göre tercihlerde vakıf üniversitelerindeki programlara yer verilmesine ilişkin düşünceleri öğrencilere sorulduğunda öğrencilerin yüzde 51,1'i hayır, yüzde 25,1'i evet cevabını veriyor. Ankete göre ÖSS'de devlet üniversitesi programlarının tercih payı oldukça yüksek oluyor. Vakıf üniversitelerindeki programların tercih oranı ise oldukça düşük kalıyor.



    Kontenjan takvimini iyi takip et

    Ek yerleştirme tercih başvuruları ekimin ilk haftası 4-5 gün gibi kısa bir sürede internet üzerinden yapılıyor. Adaylar basın ilanı veya ÖSYM'nin internet sayfasında belirtilen tarihler arasında ÖSYS Yüksek Öğretim Programları Ek Yerleştirme Kılavuzu'nu ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliklerinden satın alabilecekler ve ÖSYM'nin internet sayfasında da görebilecekler. Adaylar tercihlerini başvuru merkezi aracılığıyla yaptıklarında tercih hizmeti ücretini de yatıracaklar.


    Dershaneler tercihleri yapıyor

    Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) tarafından yapılan “TÖDER 2. ÖSS Deneme Sınavı” anketinde, tercihlerle ilgili ilginç sonuçlar çıktı. Ankette öğrencilerin yüzde 73'ü dershanelerde, yüzde 13'ü de tek başına tercih yapacağını belirtirken, ÖSS'nin mevcut halinin değiştirilmesi ve yerine her yılın sonunda sınav yapılması fikrine de yüzde 35,2'si evet cevabını verdi. TÖDER Akademik Direktörü Prof. Dr. Adil Çağlar'ın yaptırdığı ankete katılan öğrencilerin 13 bini devlet okullarında eğitim görürken 11 bini de özel okul öğrencilerinden oluşuyor.



    - BİTTİ -








  • 16 yıl önce