|

Seçtiğin meslekle geleceğini kurtar

Tercih listesi oluşturan adaylar aynı zamanda ilerde yapacağı mesleği de seçmiş olacak. Bu yüzden 'Keşke' dememek için meslek seçerken dikkatli davranmak gerekiyor.

Önder Deligöz
00:00 - 21/07/2010 Wednesday
Güncelleme: 00:13 - 21/07/2010 Wednesday
Yeni Şafak
Seçtiğin meslekle geleceğini kurtar
Seçtiğin meslekle geleceğini kurtar

Tercih formlarını dolduran gençler sevdikleri ve ilgi duydukları mesleklerin yanında geleceği parlak ve iş imkanı olan alanlara yönelmeleri gerekiyor. Uzmanlar da bu konuda üniversite adaylarını uyarıyor ve değişen dünya düzeninde yeni iş alanları hakkında bilgi veriyor. İşte uzmanların gözüyle son yılların en gözde meslekleri:

YÖNETİM BİLİŞİM: Bu alanı tercih öden öğrenciler üniversitede bilgisayar programlama, sistem tasarımı, veri iletişimi, organizasyon, finans gibi konularda eğitim alıyor. Mezunlar, kuruluşların insan kaynakları, işletme, bilgisayar, organizasyon, pazarlama ve finans bölümlerinde yönetici pozisyonunda çalışabiliyor.

AB UZMANLIĞI: Türkiye'nin Avrupa Birliğine (AB) girme çabalarının ardından yıldızı parlayan bir alan. Müzakere dönemi ve ikili ilişkilerin gelişmesi, özellikle özel sektör ve KOBİ'lerde AB uzmanı ihtiyacını doğurdu. Türkiye'nin AB'ye girmesi durumunda bu alanda eğitim almış eleman ihtiyacı daha da artacak. Bu nedenle AB uzmanlığı 'önümüzdeki 10 yılın en gözde alanı' olarak görülüyor. Mezuniyet sonrası devlet kurumlarının yanı sıra özel sektörde iş bulma imkanı yüksek.

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ: Endüstri Mühendisleri sanayide rekabet sistemlerinin oluşturulmasında önemli görevler üstlenir. Ürün geliştirme, ürün tasarım zinciri, proje yönetimi, deney tasarımı, model geliştirme, bilgisayar destekli tasarım ve imalat, verimlilik mühendisliği, toplam üretken bakım, satış sonrası teknik destek ve insan kaynakları yönetimi gibi birçok alanda iş bulma imkanı sunuyor.

ERGONOMİ MÜHENDİSLİĞİ: Ergonomi mühendisleri, çalışanların verimini arttırmak için çalışma ortamını uyumlu halde dizayn eder. İyi bir ergonomi mühendisinin sorunlara pratik çözümler üretebilmesi, yaratıcı, dinamik olması ve insan ilişkilerinde başarılı olması gerekiyor. Bölümün mezunları finans kurumları ve endüstri kuruluşlarında çalışabilirler.

ENFORMATİK: Bu alanda çalışanlar işletme içinde bilgi akışının düzenlenmesi, işlenmesi ve yönetime yararlı hale getirilmesi için gerekli yazılım ve donanımla ilgilenirler. Mezunlar, işletmelerde, bilgisayarın kullanıldığı tüm birimlerde, muhasebe, finans, bütçe pazarlama bölümlerinde bilgi akışının düzenlenmesi gibi alanlarda çalışabilir.

ULUSLARARASI FİNANS: Mezunları, uluslararası finans piyasalarından kaynak sağlayıp bunu en verimli ve en etkin şekilde yatırıma dönüştürmek için çalışır. Banka, sigorta ve borsa şirketlerinde yönetici olarak çalışabilirler. Türkiye'de faaliyet gösteren uluslarası şirketlerde finansal analist, strateji planlama yöneticisi ve borsa uzmanı olarak da iş bulunabilir.

FİZİK TEDAVİ UZMANLIĞI: Hayatı daha kaliteli ve uzun kılmak için önemli alanlardan biri. İnsanların bu konulara ilgisi her geçen gün artıyor. Bu da eleman ihtiyacına yansıyor.

GIDA MÜHENDİSİ: Tüketicilerin standartlara uygun ürünleri talep etmesi gıda mühendislerine olan ihtiyacı her geçen gün artırıyor. Yağ, meyve-sebze, hububat, süt ve et teknolojisinin yanı sıra gıda maddelerinin ambalajlanması, duyusal analiz, temel işlemler, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji alanlarında eğitim alan öğrenciler gıda labaratuarlarında, gıda üretim tesislerinde kolaylıkla iş bulabilir.

ELEKTRONİK HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ: Bu alanda eğitim alanlar, ietişim sistemlerinin ve her türlü elektronik aletin tasarımı, üretim teknolojisi, çalışma ilkeleri, yapımı ve işletilmesi ile ilgili alanlarda çalışabilir. Elektronik ve haberleşme mühendisleri, radyo-tv yayını ve internet hizmeti ile ilgili kuruluşlarda, bilişim-teknoloji şirketlerinde, sağlık sektöründe iş bulabilir.

MEKATRORİK MÜHENDİSLİĞİ: Mekatronik mühendisi, mekanik, elektrik, elektronik, bilgisayar ve bilgi teknolojilerinin bir arada kullanılarak endüstriyel ürünlerin tasarımı ve üretimini planlıyor. Mezunlar çeşitli ürünlerin tasarımında ve imalatında yardımcı eleman olarak çalışabiliyorlar.

MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK: Genel çalışma alanı biyolojik olayların molekül yapısı ve hücre işlevlerinin araştırılması. Tarım Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı kuruluşların yanı sıra Adli Tıp ve kriminoloji laboratuarlarında iş imkanı sağlıyor. Özel sektörde sağlık ve biyoteknolojik çalışma yapan kurumların çeşitli üretim aşamalarında moleküler biyoloji ve genetik uzmanı olarak iş bulunabilir.

SERMAYE PİYASASI UZMANLIĞI: Sermaye piyasalarının gelişmesiyle öne çıkan bu meslek gelecekte çok önemli olacak. Sermaye piyasası uzmanları, ülkedeki menkul kıymetleri yabancı yatırımcılara pazarlarlar. Ülkeye finansman sağlarlar. İktisat ve işletmeyle birlikte muhasebe, finans, pazarlama ve diğer sosyal bilgiler dallarındaki yetenekleri, meslekleri açısından önemlidir.

GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI: Yaratıcılığın teknolojiyle buluştuğu bu alan görsellikle ilgili bir çok yerde iş sahasına sahip. Jenerik çekmekten, paket tasarımı yapmaya kadar geniş bir çalışma alanı sağlıyor. Tasarımcılar, iletişim medya ve reklamcılık alanlarının yanı sıra bilgisayar destekli grafik tasarımı ile de ilgilenebiliyor. Mezun olmadan iş teklifi alma imkanı sunuyor.

ULUSLARARASI İLİŞKİLER: Türkiye'nin özellikle son yıllarda dış dünyayla ilişkilerini artırması, uluslar arası ilişkiler alanının yıldızını iyice parlattı. Bu alanda uzman ihtiyacı da arttı. Bölümün mezunları devlet kurumlarında ve özel sektörde iş bulabiliyor.

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ: Bu alandaki kişiler bankacılık, telekomünikasyon, otomotiv gibi birçok alanda kullanılan bilgisayar sistemlerinin, yazılımını hazırlarlar. Tasarıma dayalı bir iş olduğu için yazılım mühendislerinin kendi işlerini kurma olanakları da mevcuttur.

TIBBIN YILDIZI SÖNMEDİ: Gelecekte tıp ve tıbbi bilimlerin yıldızı parlamaya devam edecek. Nöroşirurji (beyin cerrahisi) geleceğin ilgi gören mesleklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bunun gerekçesi ise stres, depresyon, melankoli gibi rahatsızlıkların kaynağının beyinden kaynaklı olmasıdır. Aynı zamanda kanserin nedenini araştıracak olan onkologlar, hastalıkların kaynağını araştıracak olan genetikçiler gelecekte aranan meslek gruplarından olacaktır. Zorlaşan hayat şartları altında ezilen insanlar için psikiyatrisiler aranan meslek insanları olacaktır.


Parası iyi ve iş imkanı parlak meslekler

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonrası tercih telaşına düşen öğrenciler, eğitim görecekleri üniversite ve bölümleri formlarına sıralarken mezuniyet sonrası yapacakları mesleği de belirlemiş olacak. Bedensel özelliklerden psikolojik ve sosyal yapıya kadar kişinin karakterini belirleyen unsurlar, meslek seçiminde en temel kriteri oluşturuyor. Üniversite sonrası mutlu bir hayata adım atabilmek için bu özelliklerin yanında 'geleceğin mesleği' ya da 'gözde meslek' kavramlarını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Çünkü teknolojinin ilerlemesi, uluslararası ilişkilerin farklı boyutlar kazanması, iletişim ve tüketim tarzının değişmesi gibi gelişmeler birçok sektörde yıldızı parlayan pozisyonlar üretti. İşte uzmanlar bu gözde meslekleri araştırarak tercih yapacak öğrencilere yol gösteriyor.


Sektörler yönetici arıyor

İnsan kaynakları sitesi yenibiris.com'un, "2010'da Yıldızı Parlayacak Meslekler" başlıklı araştırmasına göre, bütün sektörlerin satış, pazarlama ve mali işlerde çalışan yönetici arayacağını ortaya koydu. Araştırmaya göre, geçen yılın son çeyreğinde, ilan sayılarında ciddi oranda artış görülen sektörler, sağlık-tıp, mağazacılık, yapı-inşaat ve bilişim oldu. Sağlık-tıp sektöründe en fazla hemşire, yoğun bakım hemşiresi, dahiliye uzmanı, radyoloji teknikeri, anestezi teknikeri, hasta danışmanı ve acil tıp teknikeri aranıyor. Yapı-inşaat sektörü ise mimar, inşaat mühendisi, teknik ofis uzmanı, ihale uzmanı, şantiye şefi, saha mühendisi, işçi sağlığı ve iş güvenliği uzmanı pozisyonlarına eleman aranıyor.


Bilişimde iş alanı çok

Bilişim sektörü ise bu yıl daha çok veritabanı yöneticisi, yazılım geliştirme uzmanı, sistem ve ağ uzmanı, java uygulamaları uzmanı, iş analisti, web master, ABAP uygulama geliştirme uzmanı ve flash animasyon uzmanı arıyor. Alışveriş merkezlerinin artmasıyla hızlı gelişme gösteren mağazacılık sektörünün ise kasiyer, satış danışmanı ve mağaza müdürüne ihtiyaç duyduğu belirlendi. Son zamanlarda görsel düzenleme pozisyonu ilanlarında da artış gözlendiği vurgulandı.


İŞLETME VE MÜHENDİSLİK ALANLARI AVANTAJLI

Uğur Dersanesi Sınav Koordinatörü Turgay Polat: “Geçmişin gözde meslekleri ile geleceğin gözbebeği olan meslekler bir arada yaşayacak ve onların da ortak paydasında uzmanlaşma olacak. Yeni mesleklerin ortaya çıkmasında gelişmiş olan ülkeler önemli rol oynamaktadır. Mesela ABD'nin yaptığı yatırımlar, mühendisliliğin birçok farklı alanda öne çıkacağı sinyalini veriyor. Yatırımları gözönüne alarak gözde meslek alanlarını şöyle sıralamak mümkün:Malzeme sentezi ve üretimi, taşımacılık, bilişim ve iletişim, bioteknoloji, mekatronik, hukuk, enerji sistemleri ve üretimi. Yine önümüzdeki yıllarda makine, bilgisayar, malzeme, endüstri, çevre ve kimya gibi mühendislik alanların ön planda olacak. Ayrıca işletme, fiyatlandırma uzmanlığı, kalite mühendisleri, marka araştırmacıları aranan mesleklerden olmaya adaydır. Teknolojik değişiminin meslekler üzerinde etkisi büyük. Bir de çağımız meslekleri birçok eğitimin birleşiminden artık geçıyor. Bu da öğrencilerin üniversite eğitimini akademik gelişim, düşünce yapısında değişim ve küresel bakış kazanmasını zorunlu hale getiriyor.”

YARIN: HANGİ KURUM VE KURULUŞLAR KİME BURS VERİYOR

14 years ago