|

Sert yasalar huzurlu insanlar

Singapur ilginç yasakları ve kurallarıyla dikkat çeken bir ülke. Çeşitli ırktan ve inanıştan insanın birarada yaşadığı ülkede ne diliniz, ne dininiz ne de renginiz fark etmiyor. Halk bu yasaklara harfiyen uyduğu için Singapur'da huzurlu insanların sayısı oldukça fazla

Aysel Yaşa
00:00 - 7/12/2010 Salı
Güncelleme: 23:58 - 6/12/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Sert yasalar huzurlu insanlar
Sert yasalar huzurlu insanlar

Filipinler'de geçen üç günün ardından bugün Singapur'dayız. Üç buçuk saat süren uçak yolculuğunun ardından dünyanın önemli havaalanları arasında sayılan Changi Havalimanı'ndayız. Saat 23.00… Singapur sokakları alabildiğine temiz. Hava da o nispette sıcak. Daha uçaktan iner inmez sizi karşılayan sıcak, yolculuk boyunca gece gündüz peşinizi bırakmıyor. Gökdelenleri, hızla büyüyen ekonomisi ve sıra dışı yasaklarıyla dikkat çeken Singapur tam bir turist ülkesi. Sir Stamford Raffles'ın keşfettiği Singapur adası keşiften sonra giderek kalabalıklaşmaya başlamış. Sokakta yürüdüğünüzde turistler haricinde Malezyalı, Bangladeşli ve Hintlilerle karşılaşabilirsiniz. Çünkü ülkede ucuz iş gücü sayılan bu insanlar en ağır işlerde, çok az paraya çalıştırılıyorlar. Ülkenin ruhu nasıl derseniz cevabımız olumsuz olacak.

TÜRK'LE EVLENMEK İSTEYENE TÜRKÇE KURSU

Tek şehirden oluşan ve küçük bir Güneydoğu Asla ülkesi olan ve Malezya'dan ayrılarak kurulan Singapur 40 küçük adadan oluşuyor. Zaten Singapur'u Singapur yapan da bu adaları. Singapur'un en yüksek noktası 160 metre rakımlı Faber Mountain. Dağ dediğimize bakmayın Türkiye'ye bakınca Faber olsa olsa minik bir tepedir. Singapur'da yaşayan Türkler de ara sıra bu tepeyle ilgili espri yapamadan duramıyor. Sıcaktan bunalan Türkler 'Faber Mountain'a gidelim de dağ havası alalım' diyorlar.

Singapur'da yaşayan Türklerin çoğu bir arada. Bu küçük ada ülkede 100'den fazla Türk vatandaşı yaşıyor. İçlerinde burada evlenip kalanlarda var. Hatta onların toplandığı bir çatı da var. Bölgede Türkleri koruyup kollayan ve Türkçe kursları düzenleyen Türk Kültür Merkezi başarılı işlere imza atıyor. Merkezin en önemli görevi ise çoğu karma ailelere yardımcı olmak. Karma ailede anne Singapurlu, baba Türk. Doğan çocuklar ve anneleri Türklüğe adaptasyon anlamında merkezde eğitim alıyor.

Ülkelerinden kilometrelerce uzakta doğan bu Türk çocuklar Türkçe'yi de İngilizce'yi de oldukça iyi konuşuyor. Merkezde Türkçe derslerini Neslihan Hanım veriyor. Daha çok Singapurluların Türkçe öğrenmek için başvurduğunu söyleyen Neslihan sözlerine şöyle devam ediyor: “Türk Kültür Merkezi'ne genelde Türklerle evlenmek isteyen Singapurlular başvuruyor. Bazen de annesi Singapurlu babası Türk çocuklar Türkçe'yi unutmasın diye derslerimize devam ediyorlar”.

YEMENLİ AMCADAN SELAM VAR

Singapur'da yemek konusunu sıkıntı edenlerin imdadına ise yine Türk restoranları yetişiyor. 1997 yılında İsmail Cem Çıtak tarafından açılan Anatolia Restaurant bunlardan biri. Türkiye'den kilometrelerce uzakta mercimek çorbası içip, döner yiyeceğiniz bu restoran Singapurlular tarafından da tercih ediliyor. Singapur kurallar ülkesi dedik. Bu nedenle trafik de oldukça güzel akıyor. Yolda arabasına bindiğimiz Cafer Amca'nın hikayesini dinliyoruz.

İstanbul'dan geldiğimizi duyan yaşlı adam hemen dedesinin Yemen'den geldiğini anlatmaya başlıyor. Bugüne dek İstanbul'a hiç gelmeyen Cafer Amca “Türkiye'de siz Müslümanların durumu nasıl bilemem ama biz burada çok rahat yaşıyor ve çalışıyoruz. Ama İstanbul'a gelip oradaki Müslümanları da görmek isterim. Onlara buradan, hatta Yemen'den çok çok selam götürün” diyor. Evet Singapur için dünyanın her yerinden insanın barış içinde ama birbirinden uzak yaşadığı bir ülke tanımlamasını yapmak mümkün. Örneğin havaalanında bir başörtülü kadın çalışabildiği gibi, devlet dairesinde Hintli bir Sih de inancı gereği giyinerek çalışabiliyor.


SAKIZ ÇİĞNEMEK YASAK

Orkidesi, siyah incileriyle tanınan Singapur'un en önemli özelliği kurallar ve yasaklar ülkesi olması. Ülkede sakız çiğnemek, yere çöp atmak, kırmızı ışıkta geçmek, yerlere tükürmek, sifonu çekmemek, suç sayılıyor ve cezaları 10 dolardan başlayıp, 1000 dolara ulaşabiliyor. Tabi en fazla dikkat çeken sakız çiğneme yasağı oluyor. Singapur'da bu yasakla bağlantılı olarak sakız da satılmıyor. Bu yasak şimdilerde biraz daha esnemiş durumda. Yere çöp attığınızda ise polisin birer temsilcisi olan halk hemen şikâyette bulunuyor. Yani halk da yasakları içselleştirmiş. Ülkede en ağır ceza ise uyuşturucu kullanımına veriliyor. Cezası idam olan bu suçu kim ilerse işlesin affı yok.


Ezan sesi özleyenler Sultan Camii'ne

Singapur'da Arap Street'te bulunan ve dışarıya ezan sesi verilen tek cami Sultan Camii. Yüzyıl önce, İngilizlerin sömürge döneminde yapılan cami bölgede yaşayan Müslümanlar için bir toplanma noktası. Cami de gezildikten sonra Singapur'dan sıkılanlar bir belediye otobüsüne atlayarak soluğu Malezya'da alabilir. Singapur'da yaşayan Türkler sadece simit yemek için bile otobüse atlayıp Malezya'ya gidebiliyor. Yol yaklaşık bir saat sürüyor.


Sentosa'nın kumsalı Maldivler'e benzer

Singapur'u gezmek için topu topu iki gün yetiyor. Sevimli, küçük ve kurallı bir ülke Singapur. Bu sevimli ülkeyi gezmeye Faber Tepesi'nden başlayabilirsiniz. Bu tepede Singapur'u oldukça yüksekten izleyebiliyorsunuz. Daha son rotanızı meşhur Sentosa Adası'na çevirebilirsiniz. Sentosa'ya teleferikle yada taksiyle ulaşılıyor. Faber'den kalkan teleferiklerin fiyatı Sentosa'ya yapılan kısa yolculuk için kişi başı 25 dolar. Yolculuğun ardından varılan Sentosa oldukça sıcak bir ada. Palmiye ağaçlarının gölgelediği bu hayal adasında Singapur'un simgesi Merlion Aslanı, göz alan kumsalı, gözlem kulesi ve dragon yürüyüş yolu bulunuyor. Bu turda tropikal meyve olan düryana benzetilerek yapılan binayı, Singapur'un simgesi aslan heykelini ve üzerinde taşıdığı gemiyle ilgi çeken oteli görebilirsiniz.


Mustafa Center 24 saat açık

Singapur'da alışveriş yapmak oldukça karlı bir iş. Tabi alışverişi nerede yapacağınız da önemli. Singapur'un simgesi, 24 saat açık Mustafa Center bunlardan biri. Kozmetik, gıda, hediyelik eşya, giyim, gözlük ve daha neler neler. Bunların hepsi Mustafa Center'da maliyet fiyatına satılıyor. İsmini Müslüman sahibinden alan merkez dört katlı. Mustafa Center, Hint mahallesine çok yakın olduğu için burada genelde Hintliler çalışıyor. Mustafa Center'ın en ilginç misafirleri ise teknolojiden kopamayan Budist rahipler. Turuncu kıyafetleriyle dolaşan rahipler iphonelarını da ellerinden düşürmüyorlar.


— B İ T T İ —


13 yıl önce