|

Sınava kadar her sabah tatbikat

Okul ve dershane arasında geçen yoğun maratonun son etabına ulaşan üniversite adaylarının başarıya nasıl ulaşabileceklerini 2011 LYS şampiyonu Serhat Ercümen'e sorduk. Ercümen, üniversite hayali kuran gençlere gerçek bir 'tatbikat' önerdi: “Her sabah gerçek sınav oluyormuş gibi, sınav saatinde, sınav süresi kadar, sınav salonunda olduğu gibi tuvalete bile kalkmadan deneme sınavı yapın”

Orhan Turan
00:00 - 8/06/2012 Cuma
Güncelleme: 22:09 - 7/06/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Sınava kadar her sabah tatbikat
Sınava kadar her sabah tatbikat

Üniversite adaylarının sınavda başarı adına son hamlelerini yaptığı günleri yaşıyoruz. Konu tekrarı, denemeler derken farklı çalışma tarzlarıyla son günleri değerlendirmeye çalışan öğrencilerimize, geçtiğimiz yılın şampiyonundan önemli bir taktik uyarısı geldi. 2011 Lisans Yerleştirme Sınavı'nı (LYS) Y-TS-1, Y-TS-2 puan türünde zirvede tamamlayan Serhat Ercümen, üniversite hayali kuran gençlere 16 Haziran'da başlayacak LYS için gerçek bir tatbikat tavsiyesinde bulundu.

ODAYI SINAV SALONU YAPIN

2011 LYS Türkiye Birincisi Serhat Ercümen, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi hazırlık sınıfında okuyor. Şu sıralar hazırlık sınıfı finallerine çalıştığını söyleyen Ercümen, okulunu bitirdiğinde ise Galasaray Üniversitesi'nde akademik kariyer yapmak istiyor. Birincilik sırrını sorduğumuz Ercümen, sınav psikolojisine adapte olmanın ve başarının yolunu şu taktikle çiziyor: “Her sabah gerçek sınav oluyormuş gibi, sınav saatinde, sınav süresi kadar, sınav salonunda olduğu gibi tuvalete bile kalkmadan deneme sınavı yapın.” Ercümen, “Gerçek anlamda bir tatbikat yapmalarını öneriyorum. Odanın birini sınav salonuna çevirsinler. Su, kalem ve silgi hazır olsun. Her gün sınavın başladığı saatte, sınav süresi kadar deneme sınavı yapsınlar. Yerinizden kalkmadan, tuvalete gitmeden 90 dakika sınavda kalsınlar” diyor.

SINAV STRESİ BUHAR OLUR

Kendisinin LYS'ye hazırlanırken, çok sayıda deneme sınavı çözdüğünü söyleyen Ercümen, son sınava birkaç gün kala yeni bilgileri öğrenmenin güç ve konsantrasyon dağıtıcı etki yapabileceğini belirterek “Bu zamana kadar sınava hazırlanan öğrencilerin en önemli eksikliği sınav kaygısı ve hız sorunu olabilir” ifadelerini kullanıyor. Sınav tatbikatı ile bu iki sorunun da aşılacağını kaydeden Ercümen, kendisinin de benzer bir yol izlediğini anlatıyor. Ercümen, “Sınava hiç hazırlanmamış bir öğrenci için elbette yapılacak bir şey yok. Önceden sınava hazırlanan bir öğrencinin en büyük kâbusu, sınav anında olup bitenlerdir. Sınav tatbikatı ile hem sınav kaygısı tamamen yok oluyor, hem de 'hatasız ve hızlı soru çözme yeteneği' elde ediliyor” şeklinde konuşuyor.


Düşük enerji yüksek kaygı

LYS şampiyonu Serhat Ercümen'in tatbikat yöntemini değerlendiren Tüm Özel Eğitim Kurumları Derneği (TÖDER) Rehberlik Uzmanı Turgay Polat, bu yıl sınava girecek kendi çocuğu için de aynı yöntemi deneğini ifade ederek, “Şimdi kaygı seviyesi yükseliyor. Özellikle her akşam dışarı çıkıyoruz ki o kaygı ortadan kalksın. Sosyal faaliyetlerle bu kaygı azaltılabilir. Düşük enerji yüksek kaygıyı getirir. Sınav 10.00'da başlayacağı için, deneme sınavlarının tamamını saat 10.00'da çözmek önemli. Aynı şartlarda deneme sınavlarına ağırlık verilmelidir” dedi.


Sınavı 30 dakika önceden bitirin

  • Yabancı Dil sınavı dışında tüm LYS'ler saat 10.00'da başlayacak. Ancak aday, sınav sabahı sınav salonuna yetişmek için en az 2 saat erken kalkmış olmalı.
  • Sınava bir hafta kala yapılacak 'sınav tatbikatı' süresince, son güne kadar bu saat düzenine göre erken kalkın.
  • Sabah 7'de kahvaltıyla güne başlayan adayın saat 10.00'da deneme sınavına başlayın.
  • Gerçek sınavla aynı şartlarda olması için 'sınav tatbikatı' sırasında masa üzerinde gereksiz hiçbir eşya bulundurmayın.
  • Boş bir odada, masanızı duvara bakacak şekilde ko-numlandırın.
  • Saatinizi 120 dakikaya ayarlayarak, bu süre içinde yerinizden kalkmadan, tuvalete dahi gitmeden sınavınızı tamamlayın.
  • Sınavda, gerçek LYS'de çıkan soru sayısı kadar soru çözün.
  • Eğer yapabilirseniz, normal sınav saatinden 30-45 dakika önce sınavınızı tamamlamaya çalışın. Burada arttıracağınız süre, gerçek sınavda kaygıdan dolayı oluşacak zaman kaybını telafi edecektir

  • Belgeler ÖSYM'nin sitesinde

    LYS giriş belgeleri, ÖSYM'nin internet sitesinde yayımlandı. ÖSYM'den alınan bilgiye göre, 16-17 ve 23-24 Haziran 2012 tarihlerinde yapılacak LYS'ye başvuran adayların, sınavlara girecekleri bina ve salonlara atanma işlemleri tamamlandı. Adaylar sınava girecekleri yer bilgisini gösteren sınava giriş belgelerini başvuru yaptıkları her LYS için ayrı ayrı, TC Kimlik Numarası ve şifreleriyle ÖSYM'nin 'http://ais.osym.gov.tr' internet adresinden edinebilecek. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileriyle adayın fotoğrafı bulunuyor. İlgili LYS'ye ait sınava giriş belgesi yanında olmayan adaylar sınava alınmayacak. Sınava giriş belgesi sadece üzerinde belirtilen LYS için geçerli olacak. Bir LYS için düzenlenen belge, diğer LYS'ler için kullanılamayacak.


    Emanet kitapla şampiyon

    Menekşe Okyay 2011 LYS Türkçe-Sözel-2 Türkiye Birincisi: Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde imkânsızlıklar içinde büyük bir başarıya imza atarak emanet kitaplarla lisans yerleştirme sınavı (LYS) Türkçe-Sözel-2'de (TS-2'de) 579.815 puanla Türkiye Birinciliğini kazanan Menekşe Okyay (19), bu yıl Balıkesir'de okuyor. Balıkesirli şampiyon başarısının arkasında iyi imkânlar ya da rahatlığın değil, azim ve kararlılığın olduğunu belirtiyor. Ekonomik yetersizlikler nedeniyle soru kitapçıkları ve deneme sınavı testleri alamayan Okay, çevresinden temin ettiği 'emanet kitaplarla' sınavlara hazırlanarak büyük bir başarıya imza atmıştı.


    Çadırdan birinciliğe

    Tuğçe Gizem Çelik - 2011 Y-TM-2 ve Y-TM-3 Türkiye Birincisi: Kütahya'nın Simav İlçesinde oturan Tuğçe Gizem Çelik, Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) 19 Mayıs 2011'de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem sebebiyle kurulan çadırlarda oluşturulan Etüt Merkezi'nde hazırlanmıştı. Tüm zorlu şartlara rağmen sistematik çalışmayı elde bırakmayan Çelik, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)'de Y-TM-2 ve Y-TM-3 puan türlerinde Türkiye Birincisi oldu.


    Deneme sınavları nitelikli olsun

    İnternette ve basılı yayınlarda çok sayıda deneme sınavı ve testleri mevcut. Ancak burada dikkat edilmesi gereken soru, testlerin zorluk düzeyidir. Zira çok kolay sorular, ya da çok zor sorular, doğru ölçümlendirmeden uzak kalacaktır. Atılabilecek ilk adım, basın yayın kuruluşlarının verdiği deneme sınavları olabilir. Soruların zorluk düzeyiyle paralellik göstermeyen birçok deneme sınavı kitabı faydadan çok zarar getirebilir. Bu çerçevede piyasada güvenilirliği olan yayınlardan yararlanmak en iyi yol olacaktır. Deneme sınavları yapılırken geçmiş yıllara ait sorular göz ardı edilmemelidir. Ayrıca LYS içindeki derslere ait sorular, farklı yılların sorularıyla harmanlanarak ders sınavları da oluşturulup uygulanabilir.


    Korkmayın, bu sıkıntılar normal

    Sınav öncesi bazı belirtiler son derece normal. Şiddetli huzursuzluk, ders çalışırken dikkati toplayamama, bilgileri hatırlayamama, kalp atışlarının hızlanması, zamanın hızlı geçtiğine inanma ve panikleme, diğer öğrencilerin sınava daha iyi hazırlandığını, kendisinin iyi hazırlanmadığını düşünme ve heyecanlanma gibi belirtiler sizi korkutmasın. Uzmanlara göre kaygı önemsemenin bir ölçüsü... Eksik konuları tekrar, sınavdan uzaklaştırıcı bazı egzersizler (hava alma v.b) ve bu sınavın 'hayatın sonu olmadığını' bilmek bu kaygılarla mücadelede önemli rol oynuyor.


    YARIN: LYS'DE BANKO SORULAR
    12 yıl önce