|

Siyaset tribünde yapılmaz

Galatasaray Kulübü Basın Sözcüsü Şükrü Ergün, gerilen tribünler için alınacak polisiye tedbirlerin bir süre sonra ters tepebileceği uyarısı yaptı: 'Olaylara şiddetle değil suhuletle yaklaşılmalı. Zira şiddet şiddeti doğrur. Seyirci eğitilerek disipline edilmeli'

Aybike Eroğlu
Aybike Eroğlu
00:00 - 18/08/2013 Pazar
Güncelleme: 21:32 - 17/08/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Siyaset  tribünde  yapılmaz
Siyaset tribünde yapılmaz

Türkiye'de siyasetin 24 saatte değişkenlik gösterdiğini hatırlatarak ligin başlamasıyla tribünlerde siyasi eylemlerin başlayacağına yönelik öngörüde bulunmanın zor olduğunu ifade eden Galatasaray Spor Kulübü Basın Sözcüsü Şükrü Ergün, Galatasaray taraftarının yapısının da Türkiye'nin yapısına benzerlik gösterdiğini belirtti. Ergün, 'Türkiye ne ise tribünlerimiz de o. Burada her görüşe yakın insanlar olabilir. Bu noktada Galatasaray milyonların üst kimliğidir.

YAPTIRIM ÇÖZÜM DEĞİL

Şimdiden bir öngörüde bulunmak zor ancak bu tarz eylemler yaşanması halinde siyasi eylemlere şiddetle değil suhuletle yaklaşmak gerekir. Zira şiddet, şiddeti doğurur' şeklinde konuştu.

Galatasaray taraftarının özellikle yeni stadyuma taşınmalarıyla kulübü zarara uğratacak olayları yaşatmadığına dikkat çeken ve 3 yıldır hiçbir saha kapatma cezası almadıklarını söyleyen Ergün, 'Şiddeti azaltmak yolunda yapılması gereken daha fazla yaptırım uygulamak değil daha fazla eğitmek olmalıdır. Disipline edici çalışmalar faydalı olacaktır. Aksi taktirde gençler yaptırımların ve kısıtlamaların üzerine daha da gidebilirler' ifadelerini kullandı.

e-BİLET YARARLI OLUR

Taraftar için planlanan e-Bilet uygulamasının şiddetin azalması yönünde faydalı olacağına inanan Ergün, bunun için temel şartın 'kişilik hakları, özel hayatın gizliliği ve şahsi bilgilerin mahremiyetine halel getirilmemesi' olduğunu dile getirdi. Saha içindeki ve dışındaki huzur ortamının sağlanmasında en önemli görevin Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) düştüğünü söyleyen Şükrü Ergün, adil yönetim sergilemesi gereken TFF'nin tribünlerin tepkilerinin merkezinde olduğuna değindi.

ŞEFFAFLIK ŞART

'Şu anda tribünlerde yaşanan olayların birçoğunun arkasında TFF'nin meşruiyeti, adilaneliği ve hatta hukukiliği tartışılan kararları vardır. TFF çok daha şeffaf yönetilmeli, hesap verebilir olmalı, hukuka uygun davranmalı ve aksi davranışları ile taraftarları provoke etmekten imtina etmelidir' diyen Ergün, benzer şekilde kulüp yöneticileri de söylemlerine çok dikkat etmeleri gerektiğini, taraftarları birbirlerine karşı provoke etmekten kaçınmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Amacımız maçları izlemek

Futboldaki İstanbul takımları hegemonyasını kıran Anadolu'nun iki devinden biri olan Bursaspor'un taraftar grubu Teksas'ın tribün lideri Selim Kurtulan, şiddetin sebepleri arasında yöneticiler ve siyasilerin olduğunu söylüyor. Tribünleri şiddete yönlendirenlerin de ceza alması gerektiğine işaret eden Kurtulan, 'Hangi yönetici sahaya altı ay girememiş? Hangi futbolcu sahadan men cezası almış? Cezayı hep taraftar çekiyor maalesef' ifadelerini kullandı. Tribünde her görüşten insan olduğunu hatırlatan Kurtulan, 'Bursa taraftarı arasında siyasi slogan atan bir kitle yok. Varsa da 15-20 kişidir. Bizim tek derdimiz ve amacımız maç izlemek' şeklinde konuştu. Bursaspor Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Aktar da

şiddetin tribünlerden uzak tutulması gerektiğini ve bunun için yöneticilerle siyasilere görevler düştüğünü kaydetti.

Taraftarı kullanma gayreti var

Galatasaray Kulübü'nün taraftarlarının ve ultrAslan grubunun kulüpten hiçbir talepte bulunmadığını iddia eden Ergün, ancak her kulübün ve taraftar grubunun böyle bir anlayış içerisinde olmadığını kaydederek şunları söyledi: 'Bazı kulüplerde yönetimlerin taraftar gruplarını kontrol etmeye çalışmaları söz konusu. Şahsi görüşüm bunun hatalı bir tavır olduğudur. Taraftar grupları sivil toplum örgütleri gibi düşünülmeli ve ona göre onların özerk alanlarına kulüp yönetimleri tarafından müdahale edilmemelidir. Buna mukabil taraftar grupları da bu hisle ve bilinçle davranıp yönetimlerle aralarındaki ilişkinin bir bağlılık ilişkisine dönüşmemesine dikkat etmelidirler.'

Siyaset yeri sandıktır, statlar değil

Bu sene Kasımpaşa'daki Recep Tayyip Erdoğan Stadyumu'nu Beşiktaş kulübüyle paylaşacak olan Kasımpaşaspor'da endişeli bekleyiş sürüyor. Gezi Parkı eylemleri sırasında en ön safta yer alan Çarşı grubunun politik mesaj kaygısını Kasımpaşa tribünlerine de taşıyacağı endişesi ilçedekileri telaşlandırdı. Kasımpaşaspor'un taraftar grubu '1453'ün lideri Tayfun Taşkıran, giderek politikleşmesiyle ön plana çıkan Çarşı'nın siyasi pankart eylemleri ve atacağı sloganlarla iki kulüp taraftarı arasında gerginliğe neden olacağını düşünüyor. 'Milli iradenin seçtiği bir partiyi tribünü kullanarak eleştirmek doğru olmaz. Siyaset yeri sandıktır, statlar değil' diyen Taşkıran küfür ve siyasi eylemlere karşı önlemler aldıklarını ve ailelerin statlara girmesi için çalıştıklarını ancak Çarşı'nın stada gelmesiyle bu yapının bozulacağını belirtti. Taşkıran, 'Çarşı'nın gelip burada maç izleyecek olmasından endişeliyiz. Biliyoruz ki yine hakaret edecekler, yine küfürler olacak. Başbakan'a da Kasımpaşa'ya da küfür edecekler. Hiçbir gruba karşı husumetimiz yok ama bu sene sıkıntı olursa sorumluluk Beşiktaş ve Çarşı grubunundur' diye konuştu.

11 yıl önce
default-profile-img