|

Somali''ye sağlığı Türkler getirecek

Somali halkı, yıllardır profesyonel sağlık hizmeti alamıyor. Basit enfeksiyonların ölüm nedeni olduğu ülkede, Türkiye''nin inşa ettiği modern hastaneler bu sorunları çözmeyi amaçlanıyor.

BEHLÜL ÇETİNKAYA - KÜLLERİNDEN DOĞAN ÜLKE SOMALİ (2)
00:00 - 8/05/2013 Çarşamba
Güncelleme: 23:47 - 7/05/2013 Salı
Yeni Şafak
Somali''ye sağlığı Türkler getirecek
Somali''ye sağlığı Türkler getirecek

Somali, Afrika''nın diğer yoksullukla mücadele eden ülkeleri gibi sağlık problemlerini uzun yıllardır çözemeyen ülkelerden. Düzgün bir sağlık sistemi bulunmayan ülkede her yüz bebekten 22''si ölüyor. Bu dünyanın en yüksek oranlarından biri. Ülkede yaşanan bu sıkıntıların önüne geçmek için Türk STK ve kuruluşlar canla başla mücadele ediyor. Ülkenin ve doğu Afrika''nın en büyük kadın ve çocuk hastanesi, Mogadişu''nun Hint Okyanusu kıyılarında yükseliyor. Yine Doğu Afrika''nın en teknolojik hastanesi ise Mogadişu''nun en yüksek tepesinde Sağlık Bakanlığı tarafından yaptırılıyor. Sağlık Bakanlığı''nın yaptırdığı hastanenin inşaatı bitti, Yardımeli Derneği''nin yaptırdığı kadın ve çocuk hastanesi ise yıl sonunda faaliyete geçecek.

EN MODERN HASTANE

Türk STK''ları ve Türkiye hükümeti, Somali''deki projelerini geliştirerek devam ettiriyor. Albayrak İnşaat ve Siyah Kalem İnşaat''ın ortaklaşa inşa ettiği Sağlık Bakanlığı''nca yapılan hastane ise 200 yatak kapasiteli olacak ve Somali''de en büyük sıkıntı olan ortopedi, göz, çocuk hastalıkları ve kadın hastalıklarının tedavi edildiği bir hastane olacak.

Kadın olduğumuzu unuttuk

Sağlık Bakanlığı''nın Somali''de bir hastahanesi bulunuyor. Yeni yapılan hastahanenin karşısında bulunan hastahanede Somalili hastalar ile bölgedeki Türklere şifa dağıtan hastahane, yaklaşık 15 gündür güvenlik nedeniyle hasta kabul etmese de kurulduğu günden bu yana birçok hastaya şifa oldu, birçok çocuğu ölümden kurtardı. 20 kişilik ekipte 5 kadın çalışan bulunuyor. Hepsi ailesini bırakıp buraya gönüllü görevlendirilmiş kadınlar, Somali''de yaşadıkları zorlukları ''Kadın olduğumuzu unuttuk'' sözleriyle anlatıyor. Türkiye''nin çeşitli bölgelerinden gelen 5 kadın, 45 gün kalacakları Somali''de zorluklara ve sıkıntıya karşı kenetlenip, Somalilere şifa dağıtmanın derdine düşmüş.

ŞÜKRETMEMİZ GEREKİYOR

Aylin Özlem Yıldız''ın koordinatörü olduğu grupta bulunan Gönül Görgülü, Ebru Kaçmaz, Ayla Yardım ve Eda Korkmaz, büyük beklentilerle gelmedikleri Somali''de sahip oldukları birçok şeyin değerini yeniden fark ettiklerini belirtti. ''Sokağa rahat rahat çıkmak, rahat giyinmek en özlediğimiz ve en çok şükretmemiz gereken şeylermiş. Burada neredeyse sokağa çıkamamak alışkanlık haline gelmiş, hasta olmak, derman bulamamak, ölmek normal hale gelmiş'' diyen Ayla Yardım''a Eda Korkmaz da ''Çocuklarımızın ve ailemizin değerini anladık. Sağlığımızın ve Türkiye''de sahip olduğumuz imkanların değerini anladık. En önemlisi şükretmemiz gereken şeyler varmış, şükretmenin gerektiğini anladık'' sözleriyle destek veriyor. Ebru Kaçmaz ise ''Türkiye gibi özgür bir ülkede kadın olmaktan dolayı şükrediyorum. Burada kadının adı yok, önemi yok'' diyor.

KEDİ DEĞİL İKİZ BEBEKMİŞ

Hizmet veren hemşireler, Türkiye''ye döndüklerinde farklı bir insan olacaklarını ancak akıllarının bir tarafının sürekli Somali''de kalacağını söylüyor. Hastalar arasında çok önemli ancak önemsenmeyen birçok hastalık olduğunu ifade eden Aylin Özlem Yıldız, en etkilendiği olayı ise şu sözlerle anlatıyor: ''Çocuk hastalıkları bölümünde bir kadın oturuyordu. Kucağındaki örtünün altından 4 tane ayak gördüm. Kedisini neden hastahaneye getirir acaba diye düşünürken öğrendim ki onlar bir aylık ikiz bebeklermiş. Açlık ve susuzluktan ateşleri çıkmış 1 kiloya düşmüşler. Düşünün bir bebek 3 kilo civarında doğuyor ama bu bebekler 1 aylıkken 1 kiloya düşmüş. O bebekleri sağlıklarına kavuşturduk ve evine gönderdik. O kadın o kadar sevindi ki gözyaşlarını tutamadı çocukları hayata döndüğü için. Hala bizi ziyarete gelip ''sister'' diyerek bize sarılıyor.''

Hem şifa dağıtacak hem turist çekecek

Albayrak İnşaat ve Siyah Kalem İnşaat''ın ortaklaşa inşa ettiği Sağlık Bakanlığı''nca yaptırılan hastanenin Proje Müdürü Serkan Nadir, Somali''nin büyük bir ihtiyacını giderecek hastanenin 7 ayda biterek ihale şartnamesinde yer aldığı gibi tamamlandığını ancak Türkiye''de olması gereken bu durumun Somali''de şaşkınlığa sebep olduğunu ifade ediyor. ''Bu inşaat Somali''de sıfırdan başlayıp tam zamanında bitirilen tek inşaat. İnşaat boyunca birçok Somaliliye de iş verdik. Sayemizde Somali''de olmayan inşaat araçlarını ve tekniklerini de öğrendiler'' diyen Nadir, Doğu Afrika ülkeleri vatandaşlarının şifa bulmak için bu hastahaneye gelip Somali ekonomisine de katkıda bulunacağını söyledi.

A KALİTE HİZMET

''Hastahanede bir tanesi A kalite olmak üzere 4 ameliyathane bulunuyor. Sağlıksız şartlarda ameliyatlar yapılıyordu. Ayrıca Türkiye''de eğitim gören ya da tıp eğitimi alan Somalili doktorlar, hemşireler ve laborantlar da burada Türk doktorlar gözetiminde uzmanlığa geçiş yapacak'' diyen Serkan Nadir, 43 bin metrekarelik hastahane kampüsünde hastahane dışında Yankı İnşaat tarafından hemşirelik okulu ve cami yapıldığını da sözlerine ekledi.

ÖLÜM NORMAL OLMAYACAK

Arazide bulunan İtalyanların yaptığı eski hastahaneyi de yıktıklarını anlatan Nadir ''Yıkıma üzülenler daha iyi bir hastahane vereceğime inanamadılar. Çünkü güvenlik anlayışı yok olmuş. Biz insanlara güvenlik anlayışını da öğreteceğiz. Ölümün normal olduğu bir yer olmaktan çıkacak burası'' şeklinde konuştu.

Her şey Türkiye standartlarında

Ülkede en büyük sağlık problemini çocuklar ve kadınlar yaşıyor. Çok basit enfeksiyonlardan çocuklar ölüyor, kadınlar doğum sırasında veya sonrasında hastalıklara yakalanıyor. Hatta Türkiye''de unutulan bazı hastalıklar burada kadınların ve çocukların ölümüne sebep oluyor. Bu hastalıkların önüne geçmek için Yardımeli Derneği, Doğu Afrika''nın en kapsamlı ve en büyük kadın ve çocuk hastalıkları hastahanesini kuruyor. 2013 sonunda hizmete girmesi beklenen hastahane 100 yatak kapasiteli olacak ve Somali çocuklarının dünyasını karartan göz hastalıklarına da çare olacak.

DOKTOR İÇİN SABAHI BEKLİYORLAR

Mehmet Çitil, Yardımeli Derneği''nin Somali koordinatörü. Hastahane inşaatı ve bu ülkede yürütülen çalışmaların başında duran Çitil, Türkiye''deki deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilen hastahanenin yine Türkiye''deki hastahane standartlarında olacağını söylüyor. ''Ülkede hiçbir sağlık sistemi yok. Gece dışarı çıkmak da tehlikeli olduğu için hasta sabaha kadar bekliyor'' diyen Çitil, hastahanenin kadın doğum, ameliyathane, yeni doğan, çocuk hastalıkları ve göz hastalıkları bölümünden oluşacağını ifade ediyor. 12 kişilik Somalili ekibi sağlık alanında eğitmek amacıyla Türkiye''ye de gönderdiklerini kaydeden Çitil, eğitim ve araştırma hastahanesi modeliyle çalışacak merkezin doktor ve hemşireleri eğiteceğini, civardaki ülkelerden hastaların da geleceğini söylüyor.

Bu benim kendi sınavım

45 günlük dönemler halinde yeni ekiplerin geldiği hastahanenin 14. ekibi olan hemşireler, kendilerinden sonra gelecek ekibe de önerilerde bulunuyor. ''Sabrı ve tahammül etmeyi öğrensinler, büyük beklentilerle gelmesinler ve mutlaka buranın insanına karşı sinirlenmemeye gayret etsinler. Bize anormal gelen birçok şey burada normal ya da bizim için normal olanlar burada anormal. Ne olursa olsun ekip olsunlar ve birbirlerini idare ederek sinirlerini Somali halkına yansıtmasın'' diyen sağlık görevlilerinden Ayla Yardım ise bir daha böyle bir görev çıksa yine seve seve gideceğinden söz ediyor. ''Manevi bir doyum bu. İnsanlara yardım etmek, onları mutlu etmek… Benim için ise kendi sınavım gibiydi. Kendimi gördüm, ne kadar sabredebileceğimi gördüm, ne kadar dayanıklı olduğumu gördüm.''

YARIN: KIZILAY''IN TÜRKÇE BİLEN SOMALİLİ GÖNÜLLÜLERİ
11 yıl önce