|

Sosyal medya uzmanlığı

Üniversite adaylarının geleceklerini şekillendirme sürecinde hangi mesleği seçerek yaşamlarını sürdürecekleri önemli. Uzmanlar, dijitalleşen dünyada bilişim ve bilim alanındaki mesleklerin önem kazandığına işaret etti.

Aybike Eroğlu
00:00 - 12/07/2013 Cuma
Güncelleme: 23:02 - 11/07/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Sosyal medya uzmanlığı
Sosyal medya uzmanlığı

Üniversite adayları tercihleriyle geleceği şekillendirirken, seçilen mesleklerin vaat ettiği imkanlar da önem kazanıyor. Özellikle dijitalleşen dünyada popülerleşen meslek gruplarının da vizyonu değişti. Yapılan son araştırmalar sosyal medya uzmanlığının en çok tercih edilen meslek grubu olduğunu ortaya koyarken, gençlerin sosyal medya uzmanlığına yöneldiği de biliniyor. SecretCV.com'un 22 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında iş bulmanın kolay yolu konulu anket çalışması iş imkanları noktasında ipuçları veriyor. 27 bin 300 kişiyle yapılan anket sonuçlarına göre geleceğin mesleği yüzde 17'lik oranla Sosyal Medya Uzmanlığı. Bu sırayı yüzde 15'lik oranla İş Sağlığı ve Güvenliği takip ederken, üçüncü sırada yüzde 14 ile Nanoteknoloji Mühendisliği yer alıyor.

SOSYAL MEDYADA 7/24 MESAİ ŞART

Markaların konumlanması ve rakipleriyle rekabet edebilmesi için dinamik, aktif ve verimli bir şekilde sosyal medyayı kullanması ihtiyaç haline geldi. Bu ihtiyacın ortaya çıkmasıyla birlikte sosyal medya uzmanlığı pozisyonu şirketlerde yerini almaya başladı. Bir sosyal medya uzmanının özgün, meraklı ve üretken olmasının yanı sıra iyi iletişim kurabilmesi gerekiyor. Başta Twitter olmak üzere Facebook, Friendfeed, sözlük, blog, forum gibi sosyal ağları etkin kullanabilen sosyal medya uzmanlarının aynı zamanda içerik oluşturarak kriz anında strateji geliştirmesi bekleniyor. Üniversiteler henüz Sosyal

Medya Uzmanlığını çok yaygınlaştırmasa da yeni akım medya, lisans ve lisansüstü programlarıyla ilerleyen dönemlerin yükselen trendi olmaya aday. Fakat unutulmaması gereken en önemli nokta, bir sosyal medya uzmanının işinin hakkını verebilmesi için 7/24 çalışması gerekliliği.

YENİ DÜZENLEMELERLE ÖNÜ AÇILDI

Anket sonuçlarına göre ikinci en popüler meslek grubu olan İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı, yapılan yeni düzenlemeyle üniversite adaylarının tercih kapsamına girdi. Bu yıl yapılan yeni düzenlemelerle her firma İş Güvenliği ve Sağlığı Uzmanı çalıştırmak zorunda. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı olabilmek için; mühendis, mimar, teknik öğretmen olmak ya da üniversitelerin Fen veya Kimya bölümleri mezun olmak gerekiyor. Üniversitelerin ve Meslek Yüksekokulları'nın İş Sağlığı ve Güvenliği programlarından mezun olan gençler de bu mesleği yapabiliyorlar. Ancak öncelikle Bakanlıkça yetkilendirilen eğitim kurumlarında 180 saat teorik ve 40 saat uygulamalı eğitim almak şart.

Bilişim alanında eleman açığı var

Son zamanlarda bilişim, yapı-inşaat, gayrimenkul, eğitim, üretim-imalat, turizm-otelcilik, perakendecilik, enerji ve lojistik sektörlerinin gençlere en çok iş fırsatı sunan sektörler olduğunu belirten Yenibiris.com Genel Koordinatörü Burçak Pakyılmaz, 'Bilişim alanında nitelikli eleman açığının hızla arttığı sektörlerin başında geliyor' dedi. Yazılım uzmanı, web tasarım uzmanı, sistem ve ağ teknolojileri uzmanı, proje yöneticisi, veritabanı uzmanı ve yöneticisi ile kurumsal satış temsilcisi gibi alanların gözde meslekler arasında olduğuna dikkat çeken Pakyılmaz, ayrıca sosyal medya ve interaktif pazarlama uzmanlığının da geleceğin popüler meslekleri arasında yer alacağını ifade ediyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı ne iş yapar?

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı, iş yerinde sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının oluşturulması ve geliştirilmesi amacı ile verilecek eğitimleri belirler ve uygular. Riskleri ortadan kaldırıcı uygulamaları geliştirir. İş yerindeki tehlike ve riskleri değerlendirir İş güvenliği uygulamalarının verimli kullanılmasını sağlar. İş güvenliği raporlarını hazırlar İSG mevzuat takibini yapar, kurum içinde uygular ve denetler. Günlük, aylık ve yıllık olarak iş kazalarını değerlendirir.

Nanoteknoloji mühendisi ne iş yapar?

Metal, yarı iletken seramik, polimer, biyomalzemeler ve kompozit malzemelerin üretimi ve karakterizasyonunu yapar.Nano boyutta malzemelerin üretimi, özellikleri ve yöntemlerini geliştirir.Bilim ve teknolojiyi harmanlayarak inovasyon çalışmaları yapar.Diğer popüler mesleklere baktığımızda sırasıyla; Yazılım Mühendisliği, Psikoloji, Finans Danışmanlığı, Moleküler Biyoloji, Uzay Mühendisliği, Hemşirelik ve Sağlık Memurluğu, Bilgisayar Sistem Analistliği gibi mesleklerin ön plana çıktığını görüyoruz.

Hayatımız kolaylaşacak

Kullandığımız ürünleri daha dayanıklı ve kaliteli hale getiren nanoteknoloji, enerjiden inşaata, tekstilden savunma sanayine pek çok alanın vazgeçilmezi olacak. Nanoteknoloji Mühendisliği de hayata geçmiş birçok nanoteknolojik ürünün yenisini üretmek için ideal meslek grubu. Dünya nüfusunun artması ile birlikte nanoteknolojik ürünlere daha fazla ihtiyaç duyulacak. Fizikçiler, kimyagerler, biyologlar, elektrik-elektronik mühendisleri ve makine mühendisleri de bu konuda yüksek lisans yaparak uzmanlaşabiliyorlar.

Karar aşamasında part-time çalışın

Üniversite adaylarının meslek seçiminde 'mutlu olmak' ön koşul. Kişilerin kendilerini tanıyarak, hangi iş kolunda çalışmak istediklerine karar vermeleri gerekiyor. Karar aşamasında özellikle part-time işler önem kazanıyor. Örneğin; sosyal medya bölümünde çalışmak isteyen bir öğrenci part-time olarak istediği bölümde çalışırken, o bölümün dinamiklerinin ve gerekliliklerinin kendisine uygun olmadığını anlıyor. Böylece mezun olduktan sonra daha bilinçli hareket ederek kişiliğine ve yetkinliklerine uygun iş alanlarına yönelebilme fırsatı yakalıyor.

Diğer popüler meslek grupları
Yazılım Mühendisliği:
Müşterilerden gelen talebe göre analiz ve tasarım yapar. Program yazar ve test eder. Yazılım sorunsuz şekilde yapıldıktan sonra, yönergesini hazırlayarak kullanıcıların eğitilmesini sağlar.
Psikoloji:
Üniversitelerin Edebiyat Fakültelerine bağlı olan Psikoloji bölümünden mezun olan kişiler Psikolog unvanını alır. Fakat lisans eğitiminden sonra uzmanlaşmak için klinik psikoloji, aile terapisti gibi konularda yüksek lisans yapmaları gerekiyor.
Finans Danışmanlığı:
Sigortacılık, Bankacılık, Borsa ve Finans, İşletme, Maliye, Muhasebe, Satış Yönetimi, Para ve Sermaye Yönetimi bölümlerinden mezun olan adaylar emeklilik şirketlerinde, sigorta acentelerinde ve bankalarda görev alabilirler. Satış odaklı, ikna kabiliyeti yüksek ve dinamik kişilik yapısına sahip adayların rahatlıkla yapabileceği bir meslek.
Moleküler Biyoloji:
Üniversitelerin Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerinden mezun adaylar genetik hastalıkların erken tanısı ve tedavisi, gen aktarımı, biyoteknoloji konularında uzmanlaşarak yurtdışında ya da yurtiçinde iş imkanları bulabilmekteler. Kanser tedavileri konusunda da önemli araştırmalar yapan ilaç firmaları Moleküler Biyoloji ve Genetik konusunda uzmanlaşmış adayları değerlendiriyorlar. Araştırma kurumlarında danışmanlık ya da bilimsel kariyer de yapabilirsiniz.
Uzay Mühendisliği:
Türkiye'de sadece sayılı birkaç üniversitede olan bu bölüm havada ve uzayda hareket eden araçların tasarımına yönelik bir mühendislik dalıdır. Uçak, helikopter, roket, füze, uydu, hava-uzay robotiği gibi hava ve uzay araçlarında yapılacak bilimsel ve teknolojik amaçlı deneylerin gerçekleştirilmesinde görev alırlar.
Aydın'da 21 yeni bölüm açılıyor

117 Önlisans, 54 Lisans, 36 Yüksek Lisans, 6 Doktora, 3 Uzaktan Eğitim programı bulunan İstanbul Aydın Üniversitesi bu yıl 9 bin 800 öğrenci alacak. Türkiye'nin uygulamalı eğitim yapan ilk üniversitesi olma özelliği taşıyan İstanbul Aydın Üniversitesi'nin 350'den fazla dünya üniversitesi ile yaptığı eğitim işbirlikleriyle dünya üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini anlatan Rektör: Prof. Dr. Yadigâr İzmirli, '2013-2014 akademik yılında Sosyoloji, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, Çizgi Film ve Animasyon, Reklamcılık, TV Haberciliği ve Programcılığı, Arapça Öğretmenliği, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Peyzaj Mimarlığı ve Kentsel Tasarım, Beslenme ve Siyetetik, Çocuk Gelişimi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik, Odyoloji, Sağlık Kurumları Yöneticiliği, Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri, Uçak Teknolojisi, Yapı Denetimi, İlk ve Acil Yardım, Odyometri, Optisyenlik, Ortopedik Protez ve Ortez Bölümü yeni öğrencilerine kapılarını açacak' şeklinde konuştu.

Yaşar'dan İzmir'e eğitim yatırımları

Yaşar Üniversitesi İzmir'in denizcilik ve yenilenebilir enerji değerleriyle örtüşen eğitim yatırımlarını hayata geçirdi. Son yılların yükselen alanı Animasyon Bölümü de yeni açılan bölümler arasında yerini aldı. İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi'nin sektörel ihtiyaçlarını göz önüne alan Yaşar Üniversitesi 2013-2014 akademik yılına 2 yeni program ve 1 bölümle başlayacak. Meslek Yüksekokulu'na bağlı olarak Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı ile Marina İşletme Programı; Sanat ve Tasarım Fakültesi'ne bağlı olarak da Animasyon Bölümü yeni akademik yılda ilk öğrencileriyle buluşacak.

Kampüse gelene dünya turu

Havacılık ve Uzay alanında Türkiye'nin ilk ve tek ihtisas üniversitesi olan Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nde isteyen aday öğrencilere uçakla Ankara şehir turu, isteyene paraşüt kulesinden atlayış, ya da simülasyon merkezinde gerçek bir uçuş keyfi yaşatılacak. Geleceğin mesleklerinin başında havacılık ve uzayın geldiğini anlatan Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ünsal Ban, 'Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nde tüm aday öğrencilerimiz uçakla ücretsiz şehir turu yapabilecekler, isterlerse paraşüt kulesinden atlayabilecekler. Hatta isterlerse simülasyonla dünya turuna bile çıkabilirler. ' diye konuştu.Türk Hava Kurumu Üniversitesi 2-18 Temmuz 2013 tarihleri arasında Türkkuşu Kampüsü'nde dev çadırlarda ve dj eşliğinde tanıtım günleri düzenliyor. ,Tanıtım Günleri için kampüse gelen herkese simülasyonla 5 dakikada dünya turu yaptırılacak.

YARIN : Tıp üniversiteleri ne vaat ediyor?
11 yıl önce