|

Tercihte yelpazeyi geniş tutun

Öğretmen yetiştiren eğitim fakülteleri bu yıl öğrenci almayacak. Lise öğretmenleri Fen Edebiyat fakültelerinde yetiştirilecek. Uzmanlar ''Tercih yelpazenizi geniş tutun. Yoksa açıkta kalabilirsiniz'' dedi.

Aybike Eroğlu
00:00 - 7/07/2013 Pazar
Güncelleme: 19:23 - 6/07/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Tercihte yelpazeyi  geniş tutun
Tercihte yelpazeyi geniş tutun

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), eğitim fakültelerin yeniden yapılandırılması ve ihtiyaca göre öğretmen branşlarının belirlenmesine bağlı olarak biyoloji, fizik, matematik, kimya, tarih, coğrafya, felsefe grubu ile Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerine öğretmen yetiştiren eğitim fakültelerine 2013-Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer vermedi. Söz konusu öğretmenlik bölümleri bu yıl öğrenci almayacak.

KONTENJANLAR AZALMIŞTI

Eğitim fakültesini tercih etmek isteyen adayların bu konuda dikkatli olması gerektiğine dikkat çeken FEM Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, bu bölümleri tercih edecek olan adayların tercih yelpazelerini geniş tutmalarını öneriyor. Son 2 yıldır fen edebiyat fakültelerinin kontenjanlarının azaltıldığına dikkat çeken Ardıç, bu sene matematik, fizik, kimya, biyoloji Türkçe, coğrafya ve tarih gibi bölümlerin puanlarının artabileceğini kaydetti. 2013 öğretim yılında öğrenci almayacak olan eğitim fakültesinde 113 programda toplam 3452 kontenjanı vardı.

İSTİFADE EDİLMELİYDİ

Eğitim fakültelerinin liselere öğretmen yetiştiren bölümlerinin kapatılmasıyla ilgili olarak konuşan Ardıç, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Lise eğitimine branş öğretmeni yetiştirme pozisyonunda olan eğitim fakültelerinin özellikle pedagojik formasyon birikiminden istifade edilmeliydi. Liselerde ihtiyaç olan öğretmen sayıları göz önünde bulundurularak bazı bölümlerin eğitim fakültesi bünyesinde devam etmesi sağlanabilirdi.'

HEMEN GİRERİM MANTIĞI YANLIŞ

Matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi bölümlerin kontenjanlarının yarı yarıya düştüğüne dikkat çeken Sürat Yayınları Rehberlik Uzmanı Hakan Baykal, 'Geçtiğimiz sene matematik bölümünün 10 bin civarında kontenjanı vardı. Bu sene 5 binlere çekildi. Kimya da 2 binlere, biyolojiyi de binlere düşürdüler. Bölümlerin kontenjanlarının düşürülmesi, geçen seneye göre yüksek puanlardan öğrenci almasına yol açar' diye konuştu.

DİKKAT EDİLMELİ

Geçtiğimiz yıl 80 bin ila 100 bin sıralamalarında öğrenci alan programların daha ön sıralamalardan öğrenci alacaklarını anlatan Kültür Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Salim Ünsal, 'Çünkü adaylar geçtiğimiz yıl öğretmenlik yapamayacaklarını düşündükleri için bu bölüme tercihlerinde yer vermemişlerdi. Kaldırılan öğretmenliklerin önemli çoğunluğu sosyal türündeydi. Öğrencilerin tercih yaparken özellikle şu anki kılavuz bilgilerine dayanarak, o sıralardan tercih yaptıkları takdirde açıkta kalabilirler' şeklinde uyardı.

Uzman görüşü
Gençler gerçekçi kararlar vermeli

İnsan ve toplum bilimleri konusunda önemli çalışma ve yayınları bulunan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan tercihler öncesinde önemli hatırlatmalarda bulundu. Tercih yaparken ideal ile gerçek hayat koşullarının uyuşması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu süreçteki hataların öğrencilerin hayatına mal olacağını vurguladı. Tarhan özellikle şu konulara dikkat çekti: 'Çocuk verdiği kararın gerçekçi olup olmadığını bilmeli. O bölümü çevre mi yoksa kendi mi istiyor? Gerçekten sevdiği ve istediği için mi o bölümü tercih ediyor? Eğer bir meslek grubuyla ilgili hissedilen duygu nefret ise, o mesleği adayların kesinlikle tercih etmemesi gerekir. '

Tercihlerde daha çok sıralama hatalarının yapıldığının altını çizen Nevzat Tarhan puan sıralaması konusunda kişi önceliklerini iyi belirlemeli dedi ve şöyle devam etti 'İsteklerin aklın önüne geçtiğine şahit oluyoruz çoğu zaman. İdealle, gerçekler örtüşmeli. Bu iki gerçeklik birbirine ne kadar yakın olursa başarı ve doğru tercih o kadar yakın olur.'

İhtiyaç yok denilebilir

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Naci Cangül, de YÖK'ün bu konuda henüz bir açıklama yapmadığını kaydetti. Eğitim Fakültelerinin ortaöğretim programlarının öğrenci alımının durdurulmasıyla eğitimi veren bölümlerin öğrencilerinin önünün açıldığını anlattı. Son 4'ün eğitim fakülteleri tarafından yetiştirileceğini düşündüğünü kaydeden Cangül, ortaöğretimde öğretmen eksiğimiz yok denilerek hiçbir girişimde de bulunulmayabileceğini söyledi, 'Uludağ Üniversitesi olarak bin 200 olan kontenjanımız bine indi böylelikle yüzde 30 gibi bir azalma yaşadık.' dedi.

Eğitim fakülteleri misyonuna ulaştı

Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumu arasında yapılan görüşmeler sonucunda, Fen ve Edebiyat Fakültesi öğrencilerine öğretmen olabilmeleri için pedagojik formasyon hakkı verildiğini anlatan Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, 'Eğitim Fakülteleri, Orta Öğretim alan öğretmenleri yetiştirmeyecektir. Bu programların dışında İlköğretim Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği, Yabancı Dil Öğretmenliği gibi pek çok alanda öğretmen yetiştirmeye devam edecektir. Bu düzenleme sonucunda Eğitim Fakülteleri misyonuna ulaşmış durumdadır. Eğitim Fakültelerinin geleceği hususunda kuşku ve endişe bulunmamakta' şeklinde anlattı.

Formasyon alanlar hak kazanacak

Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Onganer 'Tarih, Kimya, Fizik, Biyoloji öğretmenliği bu gibi bölümlere öğrenci alınmadığı doğrudur. Eğer bu durum devam ederse pedagojik formasyon almış mezunlar hak kazanmış olacak' dedi. Hali hazırda böyle bu kararın tam anlamıyla bulunmadığını da aktaran Onganer, 'Pedagojik formasyonu başarıyla tamamlayanlar buna hak kazandı. Geçen yıl formasyon kalkmış olsa da bu yıl öğrenciler mezun olduktan sonra formasyon alacaklar' diye anlattı.

Kontenjan verilmemesini hoş karşılamadık

İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Dekanı Selahattin Dilidüzgün, 'Aslında aynı üniversitenin kurumları olsak da eğitim fakülteleri olarak, öğretmenlik mesleğinin kaynağının eğitim fakülteleri olması gerektiğine inanıyoruz' dedi. Ortaöğretim dallarının Türkiye'de 16 üniversitede bulunduğunu belirten Dilidüzgün, 'Öğretmenlik; alan bilgisi, formasyon ve genel kültür alanlarıyla bir bütün olur. Bir alanı okuyup formasyon almak, yapıştırma olur, tutmaz. Tek başına alan bilgisi kazandırılarak öğretmen olunmaz. Çünkü bilmek ve öğretmek farklı şeylerdir' diye anlattı. Ortaöğretim kontenjanlarına bu yıl kontenjan verilmediğini anlatan Dilidüzgün, bu durumu hoş karşılamadıklarını söyledi.

Sürekli takipçisiyiz

Eğitim fakültelerinin ortaöğretim bölümlerinin kapatılması ile ilgili olarak Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Özey, YÖK Eğitim fakültelerine öğrenci alımının durdurulması kararının bir yıla mahsus olarak alınmış bir karar olduğunu, seneye verileceğini buna rağmen konu ile ilgili olarak ek kontenjan talebinde bulunduklarını belirtti. Konunun üzerinde hassasiyetle durduklarını kaydeden Özey, 'Eğitim fakültelerinin kapanmaması, öğrenci almaya devam etmesi ve durdurulan öğrenci alımlarının tekrar aktif hale getirilmesi gerektiğini için konunun sürekli takipçisiyiz' şeklinde ifade etti.


11 yıl önce