|

Türkçe-sosyal'in yıldızı iletişim

2011-2012 eğitim döneminde Türkçe-sosyal alanını tercih eden 165 bin adayın 138 bini iletişim fakültelerini yazdı. Adaylar en çok reklamcılık, iletişim tasarımı, sinema televizyon, Türkçe öğretmenliği, Türk dili ve edebiyatı, halkla ilişkiler, gazetecilik, sosyal bilgiler öğretmenliği, coğrafya ve sanat tarihi bölümlerini tercih etti

Ali Kuş
00:00 - 28/07/2012 Cumartesi
Güncelleme: 03:14 - 28/07/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Türkçe-sosyal'in  yıldızı iletişim
Türkçe-sosyal'in yıldızı iletişim

Türkçe-Sosyal'de en çok tercih edilen bölümlerin başında gelen reklamcılık programı, hizmet ve ürünlerin hedef kitleye daha iyi tanıtılması, imaj ve kurum kimliği oluşturulması ve satışların desteklenmesi alanlarında uzman kişileri yetiştiriyor. Bu bölümde, Medya, İletişim, Sosyoloji, İktisat, Hukuk, Halkla İlişkiler, Pazarlama, Kamuoyu Reklamcılık, Reklam Kampanyası, Tanıtım, Reklam Filmi Yapımı gibi dersler görülüyor. Reklamcılık bölümünde okumak isteyenlerin özellikle hayal gücünün güçlü olması gerekiyor. Bu bölümden mezun olanlar, işletmelerin reklam ajanslarında, medya planlama bölümlerinde, yönetici, metin yazarı, yapımcı, araştırmacı, iletişim yönetmeni olarak çalışabiliyorlar.

EKRANI ONLAR TASARLIYOR

İletişim tasarımı bölümünde, televizyon ve sinema grafiklerinin, bilgisayar yazılımlarının ekran düzenlemelerini tasarlayacak personel yetiştiriliyor. Bu programda İletişime Giriş, Görsel Algı, Temel Desen Teknikleri, Görsel Kültür Tarihi, Medya Estetiği, Editöryel Grafik, Kültür Tarihi, Video Üretimi, Temel Fotoğraf Teknikleri gibi dersler veriliyor ve uygulamaları yaptırılıyor. İletişim tasarımı okumak isteyenlerin sinema, televizyon, bilgisayar gibi iletişim araçlarına ve güzel sanatlara ilgili, şekil ve uzay ilişkilerini görebilme, özgün şekil kompozisyonlarını zihinde canlandırabilme ve bunları çizimle ifade edebilme ve renkleri ayırt edebilme yeteneklerine sahip, yaratıcı kimseler olmaları gerekiyor. Bu bölüm mezunları, bilgisayar yazılım şirketleri, reklam ajansları, televizyon ve film şirketlerinde görev alıyor.


İş bulma alanları çok geniş

Halka ilişkiler bölümünde, özel kuruluşlarda ve kamu kurumlarında, kurumu halka tanıtacak, çalışmalarına karşı halkta ilgi uyandıracak, olumlu izlenimler yaratacak ilişkileri kurabilen elemanlar yetiştiriliyor. Bu programlara girmek isteyenlerin sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, normalin üzerinde bir özel yeteneğe ve ikna gücüne sahip, girişken, insanlarla etkileşimde bulunmaktan hoşlanan, yaratıcı kimseler olmaları gerekiyor. Mezunların, fabrika, üniversite, gazete, hastane, banka gibi her türlü kamu kuruluşu ve özel kuruluşta iş bulma olanağı bulunuyor.


Oscar hayali kuranlar buraya

Sinema ve televizyon bölümünde, sinema ve televizyon sanatı ile bu alanlarda kullanılan tekniklere ilişkin konularda çalışacak sanat elemanları yetiştiriliyor. Bu program kuramsal ve teknik derslerden oluşuyor. Kuramsal dersler arasında Sinema Tarihi, Sinema Kuramları, Görsel Kültür Tarihi, Medya Estetiği, teknik dersler arasında ise Senaryo Yazımı, Kamera Teknikleri, Aydınlatma, Kurgu gibi dersler yer alıyor. Bölümde okumak isteyenlerin olayları dikkatle izleyip gözleyebilen, ayrıntıyı algılayabilen, değişik görüntülerden ilgi çekici kompozisyonlar oluşturabilen, yaratıcı kimseler olmaları bekleniyor. Programı bitirenler yönetmen, yapımcı, senarist, sinema yazarı, eleştirmen olarak çalışabiliyor.


Haber aşkı bu bölümde

Gazetecilik programında, haberin kaynağından başlayarak, baskı aşamasına kadar olan temel bilgileri ve uygulamaları ile süreli yayınların baskısına ilişkin bilgi ve becerileri kazandırmak amacıyla eğitim ve araştırma yapılıyor. Eğitim süresinin ilk yıllarında Sosyoloji, Psikoloji, Siyaset Tarihi, Ekonomi, Hukuk ve İstatistik dersleri okutuluyor. Sonraki yıllarda ise Gazetecilik, Fotoğraf, Basın Ekonomisi ve İşletmeciliği, Basın Yayın Tekniği ve Bilişim alanlarında dersler veriliyor. Gazetecilik programını tercih etmek isteyenlerin, sözlü ve özellikle yazılı anlatımda, insan ilişkilerinde başarılı, sosyal bilimlere, siyasal ve ekonomik olaylara karşı ilgili olmaları gerekiyor. Ayrıca iyi gözlemci, girişken olmak ve güç koşullarda çalışmayı sevmek de aranan özellikler olarak öne çıkıyor.


Güzel Türkçeyi öğretiyorlar

Türkçe öğretmenliği bölümünde, Türk dilinin yapısı, gelişmesi diğer dillerle bağlantısı, Türk dili, edebiyatı, folkloru, kültürü, Türkçe'nin sorunları ve diğer bilim dallarıyla ilişkileri konularında eğitim ve araştırma yapılıyor ve ilköğretim kurumlarının 6, 7 ve 8. sınıflarında eğitim verecek öğretmenler yetiştiriliyor. Bölümde, Türk Dilbilgisi, Ses Bilgisi, Osmanlı Türkçesi, Edebiyat Bilgi ve Teorileri, Coğrafyaya Giriş, Yazılı Anlatım, Ülkeler Coğrafyası, Öğretmenlik Mesleğine Giriş, Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı, Sözlü Anlatım ve Cümle Bilgisi gibi dersler okutuluyor. Bu programda okumak isteyenlerin sözlü anlatım gücü yüksek, kolay iletişim kurabilen, öğretmeyi ve öğretmenliği seven, sabırlı, hoşgörülü, Türkçeyi doğru ve düzgün kullanabilen kişiler olması bekleniyor.



12 yıl önce