|

Uyuşturucuyu Facebook'tan buldum

Dalga dalga yayılan zehir 'bonzai'nin son kurbanlarından 18 yaşındaki E.İ., uyuşturucuyu sosyal medyada kurduğu bağlantılarla elde ettiğini kaydetti. 'Facebook üzerinden pazarlık hızlı ve kolay' diyen E.İ., bonzai almak için gittiği Kuştepe'de zehir satışının alenen yapılır hale geldiğine dikkat çekti

Hamdi Koçoğlu
00:00 - 29/06/2014 Pazar
Güncelleme: 23:35 - 28/06/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Uyuşturucuyu Facebook'tan buldum
Uyuşturucuyu Facebook'tan buldum
Türkiye'de 3 yıl öncesine kadar bitki olarak bilinen ancak 2011 Şubat'ında Bakanlar Kurulu kararıyla 'uyuşturucu ve uyarıcı maddeler' listesine giren bonzai, bazen banyo tuzu, bazen de lavabo açıcı olarak karşımıza çıkabiliyor. Onu, bu maskelerle satılabiliyor olmasından daha tehlikeli kılansa, çeşitli ot ve kimyasallarla çok kolay hazırlanabiliyor oluşu. Peki insanların mahallelerine, sokaklarına hatta evlerine kadar giren bonzai nedir, nereden gelir ve onu, Hitler Eroini'nden bile tehlikeli hale getiren yayılma hızı neden bu kadar yüksek? Psikiyatrların, eğitimcilerin ve bizzat bağımlıların ağzından bonzai. Yeni Şafak, Bonzai Dosyası'nı açıyor.

Aktardan alınan çeşitli bitki ve otların kimyasal sıvıya batırılmasıyla elde edilen 'bonzai', pek çok insanın hayatını zehir etmeye devam ediyor. Üzerine sıvı uyuşturucu dökülüp kurutulan otların 'kafa yapıcı doğal bitki' adı altında satılması 3 yıl öncesine kadar yasaldı. İnsanın biyolojik kimyasını bozan 'bonzai' zehri, sosyal medyanın bu işlere alet edilmesiyle de geniş bir 'pazara' kavuştu. Yeni Şafak'ın ulaştığı bonzai mağdurlarından 18 yaşındaki E.İ., uyuşturucuyla 1 yıl önce Facebook aracılığıyla tanıştığını anlattı.

E.İ. arkadaşlarının sosyal medya üzerinden bonzai içerikli yazılar ve reklamlar paylaşmasıyla bu maddeden haberdar olduğunu söyledi. E.İ. ilk kullanımını da sosyal medya üzerinden tanıştığı biri aracılığıyla Kuştepe bölgesinde yaptığını kaydetti. Facebook üzerinden pazarlığın hızlı ve kolay olduğunu anlatan E.İ. 'Facebook kurbanıyım. Çevremde kötü alışkanlıkları olan fazla arkadaşım yok. Sosyal medyada gördüğüm yazılar ve reklamlar beni bu bataklığa itti' dedi. Bonzai kullanıcısı E.İ. uyuşturucunun ve özellikle bonzainin merkezi olarak adlandırılan Kuştepe'deki sokaklarda dönen sistemi şu şekilde anlattı:

SEPETTEN SALIYORLAR

'Kuştepe'de belirli yerler var. Dairenin balkonunda bekleyen torbacı, müşteri geldiği zaman harekete geçiyor. Torbacının alt tarafta aracılık yapan yardımcıları var. Kaç gram alacaksam sepete parasını koyuyorum. Ben 1 gramını 25 TL'ye alıyordum. Parayı yukarıya çeken torbacı, sepetten bonzaiyi salıyor. Alıyor ve uzaklaşıyorsun. Çevrede durumu gören insanlar hiç yadırgamıyor. Durum herkes tarafından kabul edilir hale gelmiş.'

BİR KERE KULLANINCA...

Bonzai almak için sürekli para bulmakta zorlandığını ifade eden E.İ. bonzai krizi vurmadan para bulmanın yollarını aradığını söyledi. Ailesinden her zaman para alamadığını belirten E.İ. bonzai için çok parasının gittiğini dile getirdi. E.İ. 'Harçlıklarımı yemek için değil bonzai içmek için biriktiriyorum. 1 kere kullanınca zaten gerisi geliyor. Kullanmamak düşüncesi bile bunaltıyor. Zararını biliyorum. Ama vazgeçemiyorum. Kimseye de zarar vermek istemiyorum' diye konuştu.

Kimyayı bozuyor

Uzmanlar, bonzai kullanımının, ilk olarak denge kaybına neden olduğunu belirtiyor. Ancak etkiler bununla sınırlı değil. Kullanım ilerledikçe bağımlıların cümle kurması dahi zorlaşıyor. Zamanla hareket kabiliyeti azalan kullanıcılarda bilinç kaybı ve körlük de yaşanabiliyor. Kalp atışları hızlanan veya gayet normal olduğu halde kalbinin aşırı hızlı attığını hisseden kullanıcılar, 'Bad-Trip' denilen ölüm korkusunu yaşamaya başlıyor. Bu korkunun devamında intiharların yaşanma olasılığı da oldukça yüksek.

ÇEVRE ÇOK ETKİLİ

Madde kullanımı sonrasında belirgin bir biolojik tahribatın oluştuğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Yasemin Ozan, bonzainin kişilerde ciddi sorunlara yol açacağını belirterek şunları söyledi: 'Kişinin kalp ritminde dengesizlik, böbreklerde yoğun tahribat, hipertansiyon gibi zararları görülür. Aynı zamanda kişide gerçeklikten kopma hissi, kendine yabancılaşma, halüsinasyon, algılama fonksiyonlarında yavaşlama, görülen diğer etkileridir. Genel olarak hem biyolojik hem de nöropsikiyatrik rahatsızlıkları tetiklediği biliniyor. Ergen kişilerin içinde bulunduğu arkadaş çevresi çok önemli. Kişi, tedavi görse bile arkadaş çevresini değiştirmedikçe madde bağımlılığından kurtulamayabilir.'

Rakamlar endişe verici

Kolay ve ucuza temin edilebilen bonzai, gençler arasında bir virüs gibi yayılıyor. Bonzainin yasaklı maddeler kapsamına alındığı 2011 yılından günümüze kadarki istatistikler, zehir ticaretinin boyutunu gözler önüne seriyor. Narkotik polisinin bonzai ile mücadelesi 'sokak satıcıları' ve 'uluslararası uyuşturucu şebekeleri' olmak üzere iki ayrı biçimde ilerliyor. İstanbul Emniyeti'ne bağlı Narkotik ekipleri bu yılın ilk 6 ayında zehir tacirlerine yönelik 128 operasyon düzenledi. Baskınlarda torbacı veya şebeke üyesi 653 kişi gözaltına alınırken, 57 kilo 371 gram da bonzai ele geçirildi.

KOCAELİ LİDER

3 yılı aşkın sürede Türkiye genelindeki bonzaiden kaynaklı vukuat sayısında Kocaeli birinci sırada bulunuyor. Kocaeli'nin 703 olayla birinci olduğu listede İstanbul, 218 olay sayısıyla beşinci sırada bulunuyor. Ülke genelindeki toplam olay sayısı da 4 bin 546 olurken, büyük kısmının batı illerinde olması dikkat çekti. Olay sayısında gerilerde bulunan İstanbul, aynı zaman diliminde bonzai miktarlarında ise başı çekiyor. İstanbul'un, 275 kilo 895 gram bonzai ile başı çektiği listede İstanbul'un ardından Bursa ve İzmir sıralanıyor. Türkiye genelinde yakalanan bonzai miktarı ise yarım tonu aşkın: Tam 540 kilo 559 gram.

YARIN: 'KALBİM ÇARPIYOR HERKESE SATAŞMAK İSTİYORUM!'

10 yıl önce