|

Yeni bölümler geniş iş imkanları sunuyor

Üniversite adaylarının tercih maratonu bugün başlıyor. Devlet üniversitesine puanı yetmeyen adaylar için vakıf üniversitelerinde pekçok bölüm ve program var. Ayrıca bu yıl eğitim vermeye başlayan yeni bölümler geniş iş imkanları sunuyor.

Aybike Eroğlu
00:00 - 8/07/2013 Pazartesi
Güncelleme: 19:28 - 7/07/2013 Pazar
Yeni Şafak
Yeni bölümler geniş  iş imkanları sunuyor
Yeni bölümler geniş iş imkanları sunuyor

LYS''nin ardından tercih maratonu bugün itibariyle başlıyor. Üniversite adaylarının geleceğini şekillendirecek zorlu maraton, 18 Temmuz tarihinde sona erecek. Devlet üniversitelerini tercih edecek adaylar puanlama sistemine dikkat ederek tercih yaptıkları taktirde uygun bölümlere yerleşebilecek. Peki devlet üniversitelerine yerleşemeyen öğrenciler ne yapmalı? Bu yıl pekçok vakıf üniversitesi açtığı yeni bölümlerle göz doldururken, uzmanlar öğrencilerin sağlam bölüm analizi yapmaları gerektiğini söylüyor. Öğrenciler, seçtikleri bölümün hazırlık sınıfının olup olmadığı, verilen ücretlere, yurt, yeme-içme, ücretlerinin dahil olup olmadığını mutlaka araştırılmalı.

NİTELİKLİ TERCİHLER YAPILMALI

Vakıf üniversitelerinin sunduğu imkanların, diğer üniversitelere göre kıyaslanmasının yapılması gerekli. Nitelikli eğitim, fiyat ve yaşam koşullarına göre en iyi dengeyi kurarak tercih yapılmalı. Yandal, ikinci diploma, yatay geçiş, burs olanakları, taksit imkanları, ayrıca verilecek sertifikasyon programları da incelenmeli. Bu yıl yeni açılan bölümleriyle vakıf üniversitelerinden birkaçını sizler için derledik.

YAYINCILIK İÇİN SON BAŞVURU 9 TEMMUZ

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği''nin Marmara Üniversitesi ile ortak girişimi sonucunda Türkiye''de ilk defa yayıncılık yüksek lisans programı açıldı. Program, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde ''Çağdaş Yayıncılık ve Yayıncılık Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı'' ve ''Çağdaş Yayıncılık ve Yayıncılık Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans II. Öğretim Programı'' adı altında açılacak. Yaratıcı yazarlık atölyesi, tasarım ve yayıncılık, editörlük teorileri, görsel kimlik ve tipografi, dergi yayıncılığı derslerinin yer aldığı yüksek lisans programı, sektörün nitelikli personel ihtiyacını karşılayacak. Program aynı zamanda dünya yayıncılık standartlarının ülkemizde uygulanmasını sağlayacak. Program için son başvuru 9 Temmuz.

İMU''DE TIP FAKÜLTESİ AÇILDI

İstanbul''un dokuzuncu devlet üniversitesi olarak kurulan İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMU) bu yıl tıp fakültesine 123 öğrenci alacak. Öğrencilerin araştırma ve uygulama faaliyetlerini İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi''nde sürdüreceklerini belirten Rektör Prof. Dr. Hamit Okur, en az yüzde 30 İngilizce olarak planlanan tıp eğitiminde hazırlık sınıfı ile eğitime başlayacaklarını aktardı.

Tercihler ikinci sınıfın sonunda

Türkiye''deki ilk ''bölümsüz üniversite'' olan Sabancı Üniversitesi, öğrencilere okumak istedikleri program tercihini ikinci sınıfın sonunda yapma olanağı sağlıyor. Sabancı Üniversitesi''ne gelen öğrenciler, ilk iki yıl, öğretim üyelerinin danışmanlığında, farklı lisans programlarından dersler seçerek, farklı kariyer alanlarını tanıma fırsatına sahip oluyor. Böylelikle, kendi tercih ve yeteneklerini keşfederek bilinçli bir şekilde okumak istedikleri alanı 12 program arasından seçebiliyorlar. ''Diplomasıyla barışık bireyler'' yetiştirmeyi hedefleyen bu sistem ayrıca, öğrencilerin seçtikleri uzmanlık alanı dışında diğer disiplinlerde de temel kavram ve yöntemlere aşina olarak, yetişmesine fırsat veriyor.

Bilgi güvenliği Şehir''den sorulacak

Kamu kurum ve bilgi güvenliği gerektiren özel şirketlerin internetteki riskleri arttıkça, bu alanda çalışacak uzman ihtiyacı da aynı düzeyde artıyor. İstanbul Şehir Üniversitesi, TÜBİTAK-BİLGEM ile birlikte ''Bilgi Güvenliği Uzmanları'' yetiştirmek üzere çok özel bir yüksek lisans programı başlatıyor. 2013 Güz eğitim döneminde başlatılması planlanan yüksek lisans programı dahilinde; ''Siber Güvenlik'', ''Kriptoloji'', ''Bilgi Sistemleri Yönetimi'' ve ''Ağ Güvenliği'' gibi dersler yer alacak. Ayrıca öğrencilere bilgi sistemleri yönetimi becerileri kazandırmak için ''Bilgi Sistemleri Proje Yönetimi'' dersleri sunulacak.

İŞ GARANTİLİ ÜNİVERSİTE

Bazı meslek gruplarının üniversiteli olmasını sağlayan Kavram Meslek Yüksekokulu, bu yıl açacağı İş Sağlığı ve Güvenliği Programı''na 50 öğrenci alacak. 2013 yılında 1,5 milyon, 2014 yılında 2 milyon işyerinde, 1 İş Güvenliği Uzmanı, 1 İşyeri Hekimine ihtiyaç bulunacağı göz önüne alındığında öğrencilere iş garantisi de sağlanıyor. Türkiye''nin şu anda en az 120 bin İş Güvenliği Uzmanı''na ihtiyacı var.

Nelere dikkat etmelisiniz?

Lisans programlarını tercih etmeniz için ham puanınızın 180 ve üstü olması gerekiyor. Y-YGS veya Y-LYS puanınız 200''den yüksek de olsa lisans programı tercih edebilmeniz için ham puanınızın ilgili puan türünde 180 ve üstü olmasına dikkat etmelisiniz.

ÖSYM bu yıl ilk kez ham puanlara eklenecek olan rakamı diploma notuna göre belirleyecek. Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecek.

ÖSS sonuç belgenizdeki puanınızdan çok Türkiye başarı sıranızı dikkate alın. En önemlisi mezun olduğunuz alana göre OBP katsayınızın 0,12 veya ek puanla (+0,06) çarpılacağı ortak puan türlerindeki başarı sıranızdır.

Tercih listenizi oluştururken kriterlerinize uygun bölümleri en çok istediğinizden başlayarak sıralayın. Tercih listenizde en fazla 30 bölüme yer verebileceğinizi unutmadan, sıralamanızı Türkiye başarı sırasına göre en yüksekten en düşüğe göre oluşturun.

Puan türleri farklı ortak alanlardan tercih yaparken, listenizi, her alandan en çok istediğinize göre sıralayarak oluşturun.

ÖSYM yerleştirme yaparken, öncelikle adayın Y-LYS veya Y-YGS bilgilerine bakar. O nedenle tercih listenizdeki sıralamanızın önemi kendi istediğiniz bölüme yerleşmenizle bağlantılıdır.

LYS veya YGS bir sıralama ve eleme sınavıdır. Bölüm ve programların başarı sırası ve taban puanı verileri, her yıl adayların tercihlerine göre oluşur.

Tercihlerinizde yer verdiğiniz bölüm/programların devlet, vakıf, KKTC veya yurtdışı da olsa maddi koşullarına dikkat ediniz.

İSZÜ''DA 4 YENİ LİSANS

Geçtiğimiz yıl 9 lisans bölümüne öğrenci kabul eden İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İSZÜ) yeni açtığı 4 bölümle birlikte gelecek öğretim yılında 13 bölümde lisans eğitimi verecek.''Kent içinde bir kampüs üniversitesi'' sloganıyla 2010 yılında kapılarını açan İSZÜ, 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı''na 13 bölümle giriyor. Geçtiğimiz akademik yılda 9 bölümde, 524 lisans öğrencisine eğitim veren üniversitede, bu yıl Türkçe Öğretmenliği, Sosyal Hizmetler, İslami İlimler ve Hemşirelik bölümleri de yer alacak. İSZÜ 2013-2014 eğitim öğretim yılında 540 kişilik kontenjanıyla, öğrenci sayısını 1064''e yükseltmeyi hedefliyor.

11 yıl önce