|

36 yıl sonra mektupla ilk temas

Suriye'deki savaşta Esed rejimine desteğini sürdüren İran ile önce askeri müdahale kartını öne süren, ardından da kimyasal silahların kontrolü için yapılan anlaşma ile bu kararını rafa kaldıran ABD yönetimleri arasında 'barış' rüzgarları esmeye başladı.

.
00:00 - 17/09/2013 Salı
Güncelleme: 00:17 - 17/09/2013 Salı
Yeni Şafak
36 yıl sonra mektupla ilk temas
36 yıl sonra mektupla ilk temas

İngiliz Guardian gazetesi, BM Genel Kurul toplantılarına katılmak amacıyla önümüzdeki hafta ABD'nin New York kentine gidecek olan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, ABD Başkanı Barack Obama ile de bir araya geleceğini iddia etti.

ABD Başkanı Obama ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani arasında söz konusu görüşme gerçekleşirse bu iki ülke ilişkilerinde 36 yıl aradan sonra bir ilk olacak. İran'da 1979'daki İslam Devrimi'nden sonra iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler kesildi.

Son olarak 1977'de dönemin ABD Başkanı Jimmmy Carter ile İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi Tahran'da bir araya gelmişlerdi. Amerikan ABC televizyonuna konuşan ABD Başkanı Barack Obama, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile mektup değiş tokuşunda bulunduğunu söyledi.

Obama, ABD için İran'ın nükleer faaliyetlerinin Suriye'nin kimyasal silahlarından daha büyük bir mesele olduğuna da vurgu yaptı.

11 yıl önce