|

ABD Erdoğan'ın sözlerine tahammül edemedi

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ABD'nin Mısır'a yardımlarının gözden geçirilmesi süreci devam ettiği için, hala bazı yardımların Mısır'a gittiğini veya gidebileceğini açıkladı.

Aa
00:00 - 20/08/2013 Salı
Güncelleme: 22:00 - 20/08/2013 Salı
Yeni Şafak
ABD Erdoğan'ın sözlerine tahammül edemedi
ABD Erdoğan'ın sözlerine tahammül edemedi

Earnest, günlük basın toplantısında, Mısır'a askeri yardımların hala değerlendirme sürecinde olduğunu belirterek, CNN'in, "ABD'nin, Mısır'a askeri yardımlarının bazılarını durdurduğuna" yönelik haberinin gerçek olmadığını kaydetti. Earnest, ısrarlı sorular üzerine, "Yardımlar devam ediyor, yardımlara ilişkin herhangi bir karar şu aşamada verilmiş değil" dedi.

Yardımların birçok unsura göre değerlendirilmekte olduğunu belirten Earnest, bu noktada kanunlara ve ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarına uygunluğu gibi kıstaslara baktıklarını söyledi. Earnest, Mısır'da geçici hükümetin eylemlerinin de gözden geçirmeleri etkilediğini ifade ederek, ülkede geçen hafta ve bu hafta başında yaşananların, geçici hükümetin demokratik yollardan seçilmiş sivil yönetime geri dönülmesine yönelik taahhütlerine ters düştüğünü bildirdi.

Geçici hükümete ciddi eleştiriler

Earnest, Müslüman Kardeşler'in liderlerine yönelik yeni gözaltılara ilişkin soru üzerine, siyasi motivasyonlu tutuklama ve gözaltıların geçici hükümetin insan haklarına saygı göstermesi yönünde bekledikleri standartlarla uyuşmadığını söyleyerek, şunları kaydetti:

"Mısır (geçici) hükümeti tarafından en son gerçekleştirilen bir dizi eylemler, kapsayıcı siyasi sürece ve barışçıl gösteri gibi insan haklarına saygıya yönelik taahhütlerini yansıtmamaktadır. Herkese şunu söyleyebilirim ki Mısır'daki geçici hükümetin insan haklarına saygıdaki başarısızlığına yönelik ciddi kaygılarımızı, kınamamızı ifade ettik. Hatta, geçici hükümet bu haklara saygısızlık göstermenin de ötesine geçerek, birçok barışçıl göstericiye karşı korkunç şiddet uyguladı. Bu, bu yönetimin ve Başkan (Barack) Obama'nın derin kaygı duyduğu bir şey. İnsanları öldürmek, demokratik yollardan seçilmiş sivil hükümete dönüş sözlerine uymuyor. Bizim kaygımız, geçici hükümetin, altı hafta önce yaptığı sözlerine uymuyor olması."

Obama'nın Mısır'daki şiddetten ciddi kaygı duyduğunu belirten Earnest, "Bunların (şiddetin) özellikle de geçici hükümet kaynaklarından geldiği görülüyor" ifadesini kullandı.

Geçici hükümetin açık ve ağır biçimde masum protestocuların insan haklarını ihlal ettiğini dile getiren Earnest, geçici hükümetin 6-9 ay içinde seçimlere gitmeyi planladığına yönelik soru üzerine de, "İş demokrasiye gelince onları yaptıklarıyla değerlendireceğiz, sözleriyle değil. Bu da ilk ön adım olarak Mısır halkının insan haklarına saygıdan ve siyasi motivasyonlu tutuklamaların sona ermesi dahil, kapsayıcı siyasi sürece dair en azından bir sinyal vermekten başlıyor" değerlendirmesini yaptı.

"En azından bazı yardımlar gitti"

"Gözden geçirme devam ederken yardımların şu anda hala akışta olup olmadığına" yönelik soru üzerine Earnest, bunun "musluk" türü bir işleve sahip olmadığını tekrarlayarak, yardımların dosya dosya ve dilimlerine göre incelendiğini anlattı.

Earnast, "Burada soru, ABD Mısır'a yardımları inceliyor mu? Evet. Bu, artık Mısırlılara yardım sağlanmayacağı anlamına mı geliyor? Bu anlama gelmiyor" diye konuştu.

Earnest, bir soru üzerine, "Bu gözden geçirme anonsu yapılmasından itibaren yardım diliminin gönderilip gönderilmediğine yönelik olarak, Savunma Bakanlığı bugün bu sorunun cevabının 'evet' olduğunu açıkladı. Bu yardımın doğasını da bilmiyorum. Eğer, gözden geçirme devam ederken bizim iç sürecimizde neler olduğunu öğrenmek istiyorsanız, en azından bazı yardımlar gitti. Ayrıca, henüz yardımları kesme yönünde bir karara varılmadığı için ek bazı dilimlerin de gitme ihtimali bulunuyor. Ama bu, dosya dosya ele alınan bir durum" cevabını verdi.

Başbakan Erdoğan'ın sözleri

Sözcü Earnest, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "İsrail'le ilgili sözlerinin sorulması üzerine, "Başbakan Erdoğan tarafından yapılan açıklamayı güçlü biçimde kınıyoruz. İsrail'in bir şekilde Mısır'daki son olaylardan sorumlu olduğunu belirtmek, nahoş, ispat edilmemiş ve yanlış. Bu tür açıklamalar sadece, bölgedeki tüm ülkelerin, dünyadaki birçok öncü ülkenin, Mısır'daki tehlikeli ve akışkan durumu ele almak için yapıcı diyaloğa doğru birlikte çalışması yönündeki acil gereksinime yönelik dikkati dağıtır" dedi.


11 yıl önce