|

ABD panikte

İsrail terörüne verdikleri destek nedeniyle yalnızlaşan ABD ve BM, küresel tepki karşısında çirkin senaryolarını devreye soktu. ABD, BM okullarına yönelik vahşeti ''İsrail'' adını telaffuz etmeden ''kınama'' kurnazlığına başvururken okulu vurulan BM sessizliğini koruyor. İsrail''e cephane tedarik eden Obama ise sahte tapelerle imajını kurtarma derdinde.

.
00:00 - 1/08/2014 Cuma
Güncelleme: 23:58 - 31/07/2014 Perşembe
Yeni Şafak
ABD panikte
ABD panikte

Gazze''de bebek, çocuk, kadın ve yaşlıları vahşice katleden İsrail terörüne destek veren ABD ve Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere Batılı ülkeler giderek yükselen küresel tepkisi karşısında paniğe kapıldı. Bebek katili İsrail''i ''yalnız kalsak da tüm dünyaya karşı savunuruz'' diye geçen hafta açıklama yapan Amerikan yönetimi, dünyadan gelen baskılar ve protestolar karşısında imajını kurtarmak için yine o çirkin senaryolarını devreye soktu. Bu oyun, sahte tapeler ve ne olduğu tam anlaşılamayan kınama açıklamalarıyla sahneye konuluyor.

SORUŞTURMA GEREKİYORMUŞ!

Örneğin Amerikan yönetimi, önceki gün bebek ve çocukların katledildiği Cebaliye mülteci kampındaki BM okuluna yönelik saldırıyı, ''İsrail'' adını telaffuz etmeden ''kınama'' kurnazlığına başvurdu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, günlük basın brifinginde konuyla ilgili sorular üzerine, İsrail''in okula saldırısını kınadı, ancak aynı Beyaz Saray açıklamasında olduğu gibi, saldırıdan direkt İsrail''i sorumlu tutan bir ifade kullanmayarak, ''Orada neler olduğunu görmek için tam kapsamlı bir soruşturma olmalı'' dedi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise ''Şiddetten kaçan masum sivilleri barındıran bir BM tesisinin bombalanması kabul edilemez ve savunulamaz.'' ifadesini kullandı.

SAHTELİK VE SAÇMALIK

İsrail''e Gazze''deki katliamları için ihtiyaç duyduğu tüm silahları sağlayan Barack Obama da tasarlanmış sahte tapelerle imajını kurtarma derdinde. Ancak, Obama''nın Gazze''de ateşkesi kabul etmesi için İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu''ya baskı yaptığı ileri sürülen tapelerin balonu çabuk söndü. ABD yönetimi yetkilileri, İsrail basınında yer alan, Obama ile Netanyahu arasında geçtiği iddia edilen diyaloğun deşifresini içeren haberlere sert tepki göstererek, sözkonusu deşifreyi sahte ve ''tamamen saçmalık'' olarak niteledi.

SALDIRIYA ÇOK ŞAŞIRMIŞ!

İsrail''in okullarına 2 kez saldırı yaptığı BM ise, yine sessizliğini bozmadı. Ürdün''ün çağrısı üzerine BM Güvenlik Konseyi ''acil'' toplansa da bağlayıcı bir karar çıkmadı. BM''nin New York''taki merkezinden herhangi bir açıklama yapılmazken Gazze''deki BM yetkilisi Pierre Kraehenbuehl, okulda evini terkeden sivillerin bulunduğuna dair İsrailli makamları 17 kez bilgilendirmelerine rağmen böyle bir saldırının düzenlenmesine şaşırdığını söylemekten başka İsrail''i kınayan tek bir cümle dahi sarfetmedi.

GİDECEK BAŞKA YERLERİ YOK!

İnsani drama dikkat çekerek BM''nin suç ortaklığını örtbas etmeye çalışan ve İsrail''in terörünü ''savaş'' ifadesiyle aklamaya çalışan Kraehenbuehl, ''Gazze halkı savaş başladığında evlerinden ayrıldı, fakat sınırı geçip bir yere gidemiyorlar. Evlerinden olan insanlara sunulabilecek son sığınak bizim okullarımız ise buna bütün taraflar saygı göstermeli'' diye konuştu. Fakat bütün bu kirli oyunlara rağmen Fransa, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere hemen her ülkede halk meydanlarda İsrail''e destek veren yöneticilerini sert biçimde lanetliyor.

İngiltere''nin Gazze'de soykırım uygulayan İsrail''e silah satışını protesto eden bir grup gösterici, Londra'nın en işlek köprülerinden Westminster Köprüsü''ne dev bir pankart astı. "İngiltere, İsrail'i silahlandırmaya son ver!" yazılı pankartta İngiliz yöneticilerin Gazze'deki katliama ortak olduğu vurgulandı.

Katillere silah satmayın

İngiltere''nin İsrail''e silah ticaretini protesto eden bir grup gösterici, başkentin en işlek köprülerinden Westminster Köprüsü''ne dev pankart astı. Tarihi Parlamentonun hemen yanındaki Westminister Köprüsü''nde bir araya gelen yaklaşık 20 gösterici, sabah saatlerinde köprüye 25 metrelik bir pankart asarak İngiltere''nin İsrail''e silah ticaretine izin veren lisanslarının iptal etmesi çağrısında bulundu. Üzerinde ''İngiltere: İsrail''i silahlandırmayı durdur'' yazan pankart, işlerine gitmek için köprüyü kullanan Londralılar kadar farklı ülkeleden gelen turistlerin de dikkatini çekti.

Rusya''ya ambargo İsrail''e yok

Londra'daki protestoya katılan bir gösterici İngiltere''nin İsrail''e silah satışına izin vererek katliamına destek verdiğini belirterek, ''Hükümetimize ellerinde kan olduğunu hatırlatmak için buraya geldik. Liderlerimiz Rusya''ya silah ambargosu ve yaptırım uygulanması için çağrıda bulunuyor ancak İsrail''i silahlandırmaya devam ediyorlar. Biz bu katliamın suç ortağıyız. Bu şimdi durdurulmalı'' diye konuştu.


10 yıl önce