|

Ahmedinejad'ın yerine filozof akraba

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ı uzun süre önce gözden çıkardığı iddia ediliyor. Hamaney'in 2013'teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde akrabası olan felsefe profesörü Gülam Ali Haddad Adel'i aday göstereceği belirtiliyor

Dış Haberler
00:00 - 11/04/2012 Çarşamba
Güncelleme: 02:56 - 11/04/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Ahmedinejad'ın yerine filozof akraba
Ahmedinejad'ın yerine filozof akraba

Alman Die Welt gazetesinde yer alan habere göre, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ı iyice gözden çıkarmak için geçtiğimiz ay yapılan parlamento seçimlerini beklediği iddia edildi. Ahmedinejad'ın kız kardeşinin milletvekili seçilemediği hatırlatılan haberde, İran Cumhurbaşkanı'nın meclisteki desteğini kaybettiği vurgulandı.

Hamaney'in Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ı güven oylaması tehdidiyle baskı altında tuttuğu belirtildi. Dini lider Hamaney'in 2013'te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise adayını şimdiden belirlediği savunuldu. Batı basını Hamaney'in 2013'teki seçimlerde cumhurbaşkanı adayının şimdiki meclis başkanı Ali Laricani olduğunu iddia ediyordu. Ancak Hamaney'in sürpriz bir ismi tercih edeceği belirtildi. Dini lider Hamaney'in kendisine sadık, aynı zamanda akrabası olan felsefe profesörü Gülam Ali Haddad Adel'i cumhurbaşkanı adayı göstereceği belirtildi.

İran, dokuzuncu dönem milletvekili seçimleri için geçtiğimiz ay sandık başına gitmişti. Ülkede rekabet reformistlerle muhafazakarlar arasında gibi görünse de bir cepheleşme de muhafazakarlar arasında yaşanıyor.

KIZKARDEŞİ MECLİSE GİREMEDİ

Ahmedinejad muhafazakarların, dini liderlerin bazı yetkilerinin kısıtlanması gerektiğini savunan cephesinde yer alıyor. Meclis seçimlerinde asıl yarış Hamaney ile Ahmedinejad'ın listeleri arasında yaşanmıştı. Ancak, Ahmedinejad'ın, kendi memleketinden aday olan kızkardeşi büyük bir hezimet yaşamış, bu durum üçüncü bir dönem seçilme şansı olmayan Ahmedinejad'ın mecliste siyasi varlığını devam ettirme ihtimalini de zayıflatmıştı.

Die Welt'in haberinde ayrıca İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Almanya ile İstanbul'da yapacağı nükleer pazarlıkta da Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ı tamamen devre dışı bıraktığı ileri sürüldü. ABD Başkanı Barack Obama'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aracılığıyla, Hamaney'e bir mektup göndererek, İran'la nükleer sorunun siyasi yollardan çözümünü istediği de hatırlatıldı.




12 yıl önce