|

Alman Paşa kovuldu

Alman komutanın emriyle NATO birliklerinin Afganistan'da düzenlediği ve 141 kişinin hayatını kaybettiği saldırı Alman ordusunu sarstı. Genelkurmay Başkanı görevden alındı. Savunma Bakanlığı Müsteşarının da onu takip etmesi bekleniyor.

Dış Haberler
00:00 - 27/11/2009 Cuma
Güncelleme: 21:46 - 26/11/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Alman Paşa kovuldu
Alman Paşa kovuldu

NATO birliklerinin 4 Eylül'de Afganistan'da düzenlediği bir saldırı Alman ordusuna pahalıya patladı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Wolfgang Schneiderhan 'kendi isteğiyle' görevden alınırken Savunma Bakanlığı Müsteşarının da yakında görevine son verileceği açıklandı. Afganistan'ın Kunduz şehrinde, Taliban birliklerine yönelik düzenlendiği iddia edilen ve Alman komutanın yönettiği operasyonda 141 kişi ölmüş, bunlardan birçoğunun sivil olduğu ifade edilmişti. Konuyla ilgili NATO'dan da sivillerin öldüğüne dair açıklama gelmesine rağmen Alman Savunma Bakanlığı ve Genelkurmayı sivil ölümlerle ilgili ellerinde hiçbir bilginin olmadığını iddia etmişti.


KAMUOYU BASKISI

Ancak Alman Kamuoyunun da baskısıyla yürütülen soruşturma ve Kunduz'daki hastane kaynaklarından elde edilen bilgilerle Genelkurmay'ın ve Savunma Bakanlığı'nın, saldırı ile ilgili yanlış bilgilendirmede bulunduğu sonucuna varılarak Genelkurmay Başkanı Schneiderhan'ın 'kendi isteğiyle' görevden alınması sağlandı. Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg, Schneiderhan'ın kendi isteğiyle görevinden alındığını söylerken Savunma Bakanlığı Müsteşarı Peter Wichert'in de görevden alınacağı kaydedildi.


PETROL TANKERİ İÇİN

Savunma Bakanı Guttenberg, Alman Federal Meclisi'indeki konuşmasında askeri yetkililerin bazı bilgileri dönemin Savunma Bakanı Franz Josef Jung'dan gizlediğini, Alman Genelkurmay Başkanı Schneiderhan ve Savunma Bakanlığı Müsteşarı Wichter'in sorumluluğu kabul ettiklerini açıkladı.

Almanya'daki muhalif partiler halen Çalışma Bakanı olan dönemin Savunma Bakanı'nın da bu olaydan dolayı hesap vermesi gerektiğini kaydetti. NATO, 4 Eylül'de gerçekleştirilen saldırıya gerekçe olarak Taliban birlikleri tarafından kaçırılan iki petrol tankerinin kurtarılmasını göstermişti. Afganistan'da halen 4500 Alman askeri görev yaparken, bugüne kadar 37 asker hayatını kaybetti.


Afganistan'da sivil ölümler Alman Genelkurmay Başkanı'nı görevinden etti

Afganistan'da 4 Eylül'de NATO tarafından düzenlenen ve çoğu sivil 141 kişinin hayatını kaybettiği hava saldırısında sivil kayıpları Savunma Bakanı Franz Josef Jung'dan gizlediği için Alman Genelkurmay Başkanı Schneiderhan'ın (solda) görevine son verildi. Ancak Jung'un, 'yanlış bilgilendirildim' diyerek işin içinden sıyrılmasına sıcak bakılmıyor.



14 yıl önce