|

Amerikan fiyaskosu

00:00 - 17/04/2012 Tuesday
Güncelleme: 03:15 - 17/04/2012 Tuesday
Yeni Şafak
Amerikan fiyaskosu
Amerikan fiyaskosu

ABD Başkanı Obama'nın da katıldığı Amerika Ülkeleri Zirvesi tam bir anlaşmazlıkla sonuçlandı. Küba'nın zirveye davet edilmemesi ve diğer bölgesel konular yüzünden bazı liderler toplantıyı boykot etti, bazıları da salonu erken terketti. Zirve bir sonuç bildirgesi dahi yayınlanmadan sonra erdi. Amerika kıtası liderlerini bir araya getiren zirve, ortak bir açıklama dahi yapılamadan sonra erdi. Liderler Küba'nın bir dahaki zirveye katılıp katılmaması konusunda ortak bir karar alamadı.

NE BEKLİYORDUNUZ Kİ?

Latin Amerika ülkeleri Küba'nın Panama'da 2015'te yapılacak zirveye davet edilmesi gerektiğini savunurken, Kanada ve ABD bu fikre şiddetle karşı çıktı. Küba, zirveleri düzenleyen Amerikan Devletleri Organizasyonu'ndan 50 yıl önce atılmıştı. Zirvenin bu seneki ev sahibi Kolombiya'nın başkanı Juan Manuel Santos ise zirvenin başarısızlıkla sonuçlandığını kabul etmedi. Santos 'Zaten kim Falkland Adaları ve Küba ile ilgili bir fikir birliğine varılmasını bekliyordu ki?' dedi.

OBAMA'NIN KÜBA HAYALLERİ

Ekvador Başkanı Rafael Correa Küba davet edilmediği için zirveyi boykot etti. Daha bir çok Latin Amerika ve Karayip ülkesi de Küba'nın davet edilmemesi ile ilgili rahatsızlıklarını belirtince, başka ülkelerin de zirveyi protesto etmesinden çekinen ev sahibi Kolombiya, Küba'nın yeniden üyeliğe alınmasını gündeme aldı. Ancak ABD ve Kanada engeline takıldı. ABD Başkanı Obama Küba'nın demokratik bir ülke olmadığını ve insan haklarına bile saygı göstermediğini söyledi. Obama Küba'da bir değişim olacağından ümitli olduğunu da belirtti ve 'Ben Kübalıların hayatlarını diledikleri şekilde yaşama hakkına eriştiklerini, liderlerini seçtiklerini ve global ekonominin bir parçası haline geldiklerini görmeyi hayal ediyorum' dedi.


FALKLAND KRİZİ DE ÇIKTI

Arjantin Başkanı Cristina Fernandez ise zirveyi resmi kapanış seremonisinden önce terk etti. Diplomatik kaynaklar Arjantin Başkanı'nın ülkesinin Falkland Adaları üzerindeki hak iddiaları gündeme alınmadığı için sinirlenerek zirveyi terk ettiğini söyledi. Ev sahibi Santos ise Arjantin Başkanı'nın ülkeyi her zaman olduğu gibi dostluk ve sevgi dilekleri ile terk ettiğini söylemekle yetindi. Arjantin 1833 yılından bu yana İngiliz toprağı olan Falkland adalarının yönetim haklarının İspanya'dan kendilerine geçtiğini iddia ediyor ve İngiltere'nin adalardan çekilmesini talep ediyor.




12 years ago