|

Azerbaycanda asker ölümleri protesto edildi

Azerbaycan'da, orduda cephe hattı dışında yaşanan asker ölümleri protesto edildi.

Aa
00:00 - 12/01/2013 Cumartesi
Güncelleme: 16:48 - 12/01/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Azerbaycanda asker ölümleri protesto edildi
Azerbaycanda asker ölümleri protesto edildi

Görev yaptığı birlikte nöbet sırasında hayatını kaybeden Ceyhun Gubadov'un (19) üzerinde darp ve işkence izleri olan cenaze fotolarının sosyal medyada paylaşılması toplumda tepkilere neden oldu.

Sosyal paylaşım sitelerinde örgütlenen gençler, son zamanlarda orduda yaşanan şüpheli asker ölümlerini protesto etmek amacı ile Fevvareler Meydanı'nda toplandı.

Sosyal paylaşım sitelerinde 16 bin kişinin destek verdiği gösteriye katılım beklenilenin altında oldu.

Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı mitinge çeşitli siyasi partiler, STK'lar ve şehit anneleri destek verdi.

Fevvareler Meydanı'na toplanan kalabalık, ellerinde Azerbaycan bayrakları ve şehit askerlerin fotoları, "Şehitler ölmez, vatan bölünmez", "Asker ölümlerine son", "Askerimiz ölmesin, ordumuz morg olmasın", "Savunma Bakanı istifa" sloganlarıyla yürüyüşe başladı. Bir süre yürüyen grup daha sonra polis barikatı ile karşı karşıya geldi. Polis, uyarılara rağmen dağılmayan gruba müdahale etti ve çok sayıda gösterici gözaltına aldı.

Azerbaycan'da son günlerde en fazla konuşulan konulardan biri haline gelen ve ölümü protesto gösterilerinin başlamasına neden olan asker Ceyhun Gubadov, görev yaptığı askeri birlikte hayatını kaybetmişti.

Gubadov'un adli tıp raporunda ölüm sebebi olarak "kalp yetmezliği" gösterilmiş, daha sonra ailesinin evlatlarının cenaze fotoğraflarını çekerek sosyal medyada paylaşması olayın seyrini değiştirmişti.

Paylaşılan foto ve videolarda askerin bedeninde darp ve işkence izlerinin açıkça belli olması toplumda tepkilerde neden olmuş, açılan soruşturmada iki subay tutuklanmış, bazı subaylara da farklı cezalar verilmişti.

Azerbaycan'da resmi olmayan verilere göre, 2012'de 97 Azerbaycan askeri hayatını kaybetti. Bunlardan sadece 19'unu Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında şehit olanlar oluşturuyor. Diğerlerinin ise kaza ve çeşitli nedenlerle vefat ettiği belirtiliyor.


11 yıl önce