|

Baradey de kurtarmaz

Mısır'da yarım kalan devrimi tamamlamakta kararlı olan 'Tahrir gençliği' ordunun yönetimi derhal terketmesi için meydanlarda çatışmaya devam edi-yor. En az 50 kişinin öldüğü ülkede ordu çözüm arasa da halk artık hiçbir 'askeri' plana evet demiyor. Kurulması muhtemel bir ulusal geçiş hükümetinin başkanlığı için el-Baradey düşünülüyor ama Baradey de “askerle görüşmeyeceğini” ilan etti.

Kahire
00:00 - 23/11/2011 Çarşamba
Güncelleme: 23:49 - 22/11/2011 Salı
Yeni Şafak
Baradey de kurtarmaz
Baradey de kurtarmaz

Hüsnü Mübarek rejimini devirerek Mısır'da tam demokrasi çağı başlatmak isteyen 'Tahrir devrimcileri', Şubat ayından bu yana yönetimi “geçici” olarak elinde bulunduran orduya karşı başlattıkları ikinci Tahrir direnişine devam ediyor. Muhalifler 28 Kasım'da yapılması kararlaştırılan seçimlerden önce, yeni yapılacak anayasada ordu vesayetine engel olmak için ayaklandı. Talepleri, iktidardaki Yüksek Askeri Konsey'in feshedilmesi. Yaklaşık bir haftadır başkent Kahire'nin Tahrir meydanında ve diğer kentlerde devam eden olaylarda ülke genelinde en az 50 kişi hayatını kaybetti. Sadece Kahire'de 35 kişinin öldüğü gösterilerde 2 binden fazla kişi de yaralandı.

İSTİFA KABUL EDİLDİ

Askeri Konsey denetiminde, Mübarek devrildikten sonra kurulan geçici hükümet önceki akşam istifasını sundu. İstifa Askeri Konsey tarafından kabul edildi. Ancak yeni bir hükümet kurulana kadar hükümetin görevde kalması kararlaştırıldı. Tahrir gençleri ise, ellerinde göz yaşartıcı bombaya karşı hazırladıkları sıvıyla dolu pet şişelerle şu sloganı atıyor: “Gitme sırası Tantavi'de (Askeri Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi)”

DİYALOG TOPLANTISI FAYDASIZ

İstifa kararı almamakta direnen Konsey, olaylar üzerine siyasi gruplar arasında diyalog çağrısı yaprı. Ordunun talebine farklı çeverelerden farklı tepkiler geldi. Bunlardan en kritik olanı eski Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed el-Baredey'in öncülüğündeki liberal grup. Konsey'in kurulması planlanan yeni ulusal geçiş hükümeti başkanlığı için Baradey'e teklif götüreceği iddia edildi. Ancak Baradey, dün Konsey ile siyasi gruplar arasında başlayan diyalog toplantılarına katılmayacağını açıkladı. Bağımsız El Mısri El Yom gazetesine göre, Baradey, askerlerle görüşmenin siyaseti bir sonuca ulaştırmayacağını, bu nedenle toplantıya katılmanın faydasız olduğunu söyledi. Müslüman Kardeşler'in siyasi kanadı olan Hürriyet ve Adalet partisinin Genel Sekreteri Muhammed Saad el Katagni ise, orduyla görüşmelere katılacaklarını, ancak ülkedeki hiçbir gösteri ve protesto eylemine katılmayacaklarını bildirdi. Bu arada Eski Sovyetler Birliği'nin lideri Mihail Gorbaçov Mısır'daki protestoculara destek verdi.


Tantavi: İsterseniz kışlamıza döneriz

Mısır devlet televizyonundan halka hitap eden Yüksek Askeri Konsey' Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi, iktidarda kalma niyetlerinin olmadığını iddia etti. Halkın hemen istemesi halinde ordunun kışlalarına geri dönebileceğini belirten Tantavi, bu konuda yapılacak halk oylamasına açık olduklarını kaydetti. Demokrasiden geri dönüşün olmayacağının altını çizen Tantavi, silahlı kuvvetlerin göstericilere hiçbir şekilde ateş açmadığını iddia etti. Mısır meclis seçimlerinin planlandığı gibi 28 Kasım tarihinde yapılacağını bildiren Tantavi, muhalefetin bir an önce belirlenmesini istediği cumhurbaşkanlığı seçimleri için de tarih verdi. Tantavi, haziran ayından önce Mısır cumhurbaşkanının seçileceğini kaydetti.



12 yıl önce