|

Barış başkenti Ankara

İran ve AB arasında kesilen nükleer görüşmeleri yeniden başlatan Türkiye, dünya barışı için çözüm üretmeye devam ediyor. Ankara hafta sonu da Karzai ve Müşerref'i buluşturacak

Erhan Seven
00:00 - 27/04/2007 Cuma
Güncelleme: 01:50 - 27/04/2007 Cuma
Yeni Şafak
Barış başkenti Ankara
Barış başkenti Ankara

Ortadoğu'da başlattığı girişimlerle uluslarası konjonktürde kendine güvenilir yer bulan Türkiye bölge ülkeleri için 'uzlaştırıcı ve kolaylaştırıcı' rol model oldu. İran'ın nükleer programı nedeniyle kesilen görüşmelerin yeniden başlaması için harekete geçen Türkiye, İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani ile AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana'yı biraraya getirerek dünya barışına önemli katkıda bulundu. Birleşmiş Milletler'in yaptırım kararının ardından ilk kez Ankara'da 'yüz yüze görüşen' Laricani ve Javier Solana uzlaşı yolunda önemli adımlar attı. Temaslarının ikinci gününde Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile kahvaltıda biraraya gelen taraflar bir mücize gerçekleşmediğini ancak çok olumlu adımlar atıldığına dikkat çekti.

LARİCANİ: ADIMLAR ATILDI

Kahvaltı sonrası basın açıklaması yapan Gül, Laricani ve Solana'ya böylesine önemli bir konuyu Türkiye'de tartıştıkları için teşekkür ederken İran'ın nükleer programı konusunda yaşanan bu diplomatik sürecin başarılı geçmesini arzu ettiğini söyledi. Gül, Türkiye olarak bölgedeki bütün problemlerde diplomatik sürece önem verdiklerini kaydetti. Ali Laricani, İran ve Türkiye'nin iki kardeş ülke olduğunu ve bu toplantının Türkiye'de yapılmasının da iki ülke arasındaki yakınlığı gösterdiğini ifade etti. Laricani, şunları söyledi: Bu toplantıda karşılıklı olarak görüşmelerimizi ifade ettik. Zaten görüş farklılıkları olmasaydı toplantıya gerek yoktu. Bazı alanlarda ortak noktalara varmak için adamları attık. Bize biraz daha zaman lazım. Çalışmalarımızı devam ettireceğiz.

SOLANA: DAHA İYİ ANLAMAYA BAŞLADIK

Laricani ile iki gündür yaptıkları görüşmelerde bir mucize yaratmadıklarını ancak aşama kaydettiklerini ifade eden Solana, Laricani ile bir araya gelip tartışmalarının bile başlı başına bir adım olduğunu söyledi. Solana, “Birbirimizi daha iyi konumu ve pozisyonumuzu daha iyi anlamaya başladık. Birkaç yıldır söz konusu olan bir konu. Bunu diplomasi yoluyla çözmek istiyoruz” dedi. Bunun son görüşmeleri olmayacağını belirten Solana, Ankara'dan ayrılmadan önce bir sonraki görüşme için hazırlıklarını yapacaklarını kaydetti. Solana, Ankara'da yaptıkları görüşmelerin resmi müzakere olmadığını, bunun resmi müzakerelerin başlaması yönünde bir hazırlık olduğunu söyledi.


Uzlaşının yeni adresi

Türkiye, sıkıntılı ve problemli bölge ülkeleri arasında uzlaştırıcı ve kolaylaştırıcı rolünü en son İran ile AB arasında gösterdi. İsrail ile Filistin arasında kolaylaştırıcı rol üstlenen Türkiye, İsrail'in Lübnan'ı geçtiğimiz yaz yaptığı işgalde de önemli rol üstlenmişti. Başbakan Erdoğan, telefon trafiği ile hem batı dünyasını, hem uluslararası örgütleri, hem de bölge ülkelerini işgalin sona erdirilmesi için harekete geçirmişti. Türkiye, ayrıca Irak'taki mezhep çatışmalarını önlemek için hem İstanbul'da toplantı yaptı hem de her iki tarafa temsilciler göndererek temas kurdu.


Gül'e cumhurbaşkanlığı desteği

İran'ın nükleer konulardaki Başmüzakerecisi Ali Laricani ile AB'nin Dış Politika temsilcisi Javier Solana, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığına destek verdi. Laricani, Gül'e başarılar dileyerek kalpten sevgilerini sunduğunu belirtti. Laricani ayrıca Gül'ün İran ve İngiltere arasındaki denizci askerler krizi sırasında önemli bir rol oynadığını söyledi. Javier Solana da Gül'e cumhurbaşkanlığı adaylığında başarılar dileyerek Dışişleri Bakanı ile arkadaşlığının oldukça eskiye dayandığını ifade etti. Solana, Gül'ün cumhurbaşkanlığının Türk halkı için de mutluluk vereceğine inandığını kaydetti.


Müşerref ve Karzai haftasonu geliyor

Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai ile Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, 29 Nisan Pazar günü Ankara'ya gelerek iki ülke arasındaki sınır güvenliği ve terör konularını ele alacak. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlık edeceği görüşmelerin yanısıra Karzai ve Müşerref, Başbakan Erdoğan ile de ayrıca görüşmelerde bulunacak. Görüşme planı, Erdoğan'ın geçtiğimiz ay Cidde'de yapılan Arap Ekonomi Forumu Toplantısı'nda Pervez Müşerref ile yaptığı temaslarda kararlaştırıldı.

17 yıl önce