|

Barış çabalarına Tel Aviv darbesi

Joe Biden'ın barış görüşmeleri için bölgede bulunduğu sırada İsrail, Batı Şeria'da 112 konutun daha yapımına onay verdi

Tel Aviv
00:00 - 9/03/2010 Salı
Güncelleme: 00:35 - 9/03/2010 Salı
Yeni Şafak
Barış çabalarına Tel Aviv darbesi
Barış çabalarına Tel Aviv darbesi

İsrail ile Filistinliler arasında ABD'nin arabuluculuğunda dolaylı barış görüşmelerine başlandığı gün İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Batı Şeria'daki bir Yahudi yerleşim biriminde 112 konutun daha yapımına onay verdi. Eski Filistin başbakanlarından Ahmed Kurey, "Bu, tam ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın gelişi öncesinde, barış çabalarına indirilen bir darbedir" derken, El Fetihli liderlerden Muhammed Dahlan, "İsrail'in barış görüşmelerinin yoluna döşediği mayınları patlatmaya başladığını" ifade etti.

İsrail'deki "Şimdi Barış" adlı insan hakları örgütü de kararı kınadı. Örgütün Genel Sekreteri Yariv Oppenheimer, "Hükümetin iki devletli çözümü uzaklaştırdığını anlaması gerekir" açıklamasını yaptı. ABD yönetiminin Ortadoğu Temsilcisi George Mitchell, aynı amaçla bölgede bulunuyor. ABD Başkan Yardımcısı Joseph Biden de 5 günlük Ortadoğu turu kapsamında dün İsrail'e gitti. Biden'in Ortadoğu turu, İsrail, Filistin ve Ürdün'ü kapsıyor. Biden'a ziyareti sırasında, eşi Jill Biden da eşlik ediyor.

Bu arada, ABD Dışişleri sözcüsü Philip Crowley, dolaylı barış görüşmelerinin başladığını bildirdi. Crowley, Özel Temsilci Mitchell'in ABD'ye dönüş yolunda olduğunu ve görüşmelerin içeriği konusunda Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a bilgi vereceğini söyledi.

14 yıl önce