|

Barzani'den Kürt muhaliflere kamp

Suriye'de Beşşar Esed'in Türkiye'ye karşı PKK kartını oynamaya başlaması üzerine, Kuzey Irak lideri Barzani'nin Ankara temasların sonrasında Suriyeli Kürt muhalifler için askeri kamp kurduğu belirtiliyor

Çetiner Çetin
00:00 - 2/05/2012 Çarşamba
Güncelleme: 03:24 - 2/05/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Barzani'den Kürt  muhaliflere kamp
Barzani'den Kürt muhaliflere kamp

Suriye'de her geçen gün işler daha kötüleşirken sınır komşusu Türkiye'nin atacağı adımlar büyük önem kazanırken, Ankara temasları sonrası Kuzey Irak Kürt Yönetimi'nin lideri Mesud Barzani, Suriyeli Kürtler üzerindeki siyasi ağırlığını arttırmaya çalışıyor. Esed, terör örgütünün Suriye'deki siyasi uzantısı PYD (Demokratik Birlik Partisi) eli ile ülkenin kuzeyinde özerk bir Kürt yönetimi kurma planlarına destek sunarken, başta Suriyeli Kürt askerler olmak üzere Suriyeli muhalif güçlerin askeri eğitim almaları için Irak'ta bir kamp oluşturulduğu belirtiliyor. Irak işgalinin başladığı süreçte Güney Kore askerleri birliklerinin kurduğu "Zeytun" kampının, Suriyeli askeri muhalifleri yetiştirmek üzere tahsis edildiği ifade ediliyor.

Suriye'de yaşayan yaklaşık 2 milyon Kürt ise, baba ve oğul Esed'den çektikleri zulmü PKK'dan da görmek istemiyor. Esed yönetimi Suriye'de zayıflarken, özellikle Kürtlerin yaşadığı bölgede Feyman Hüseyin üzerinden terör örgütü PKK'nın tekrar etkinliğini artırmasından endişe ediliyor. Suriyeli Kürtler, 'Zulmü yapan değişir ama zulüm değişmez' diyerek Suriye'de 1990'lı yıllarda olduğu gibi PKK'nın tekrar kök salmasını istemiyor. Bölgedeki kaynaklar, Feyman Hüseyin'in bölgedeki PKK'nın siyasi uzantısı olan PYD üzerinden Kürt bölgelerinde Esed karşıtı muhalifleri öldürttüğünü belirtiyor.

TÜM AİLE FERTLERİ ÖLDÜ

Bu arada Suriye'de ateşkese rağmen şiddet olayları devam ediyor. Muhaliflerin etkin olduğu İdlib bölgesinde Mişmiş köyüne atılan bir roketin eve isabet etmesi sonucu aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğun bir ailenin 10 ferdinin tümünün öldüğünü bildirildi.




12 yıl önce