|

Batı suçluluk duygusuyla İsrail'e ses çıkarmıyor

Selvi Sare Öztürk
00:00 - 4/05/2012 Cuma
Güncelleme: 22:56 - 3/05/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Batı suçluluk duygusuyla İsrail'e ses çıkarmıyor
Batı suçluluk duygusuyla İsrail'e ses çıkarmıyor

Filistin Platformu'nun ev sahipliğinde yapılan 'Birleşmiş Milletler Zemininde Filistin Meselesi' konferasında konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "İsrail'e karşı gür bir sesle konuşuruz, uluslararası insan hakları ihlallerini yüzlerine açıkça vururuz, dünya kamuoyunda gündeme getiririz. Çünkü biz İsraillilere ve Yahudiler karşı suçluluk duygusu hissetmiyoruz. Onlara hiçbir zaman zulmetmedik ve onlarında zulmüne engelleme hakkına sahibiz. Batılı devletler suçluk duygusuyla hukuk ihlallerine karşı seslerini çıkaramıyor olabilirler" dedi. Filistin meselesini bir vicdan meseli olarak değerlendiren Davutoğlu, "Burada bir vicdan çelişki var. Bunu da giderecek olan nihayi merci de BM'dir. Çözüm için doğru adres BM zemindedir. Başbakanın Davos'taki çıkışı insanlık vicdanın gizli sesine sözcü oldu" diye konuştu.

Bölgede yaşanan değişimlere de dikkat çeken Davutoğlu, "Bölge yeniden şekilleniyor, kardeş halklar ayağa kalkarak iradelerini ortaya koyuyor. Gençlerin ve tüm bölge halkının tek isteği onurlarını geri kazanmak. Onurlarının en çok zedelendiği yer de Filistin meselesidir. 64 yıldır Ortadoğu insanlarına hakaret ediliyor. Filistin'e yapılan her zulüm, bu bölgede yaşayan tüm halka etnik ve dini kökeni ne olursa olsun hepsine hakarettir" dedi.

'HAKİM'DEN KASIT YABANCI DEĞİLİZ

Son olarak meclis konuşmasından sonra yapılan tartışmalar üzerine de yorum yapan Dışişleri Bakanı şunları söyledi: "Biz bu bölgenin sahibiyiz derken hegemonik anlamda bu bölgeye hakimiz değil bu bölgenin yabancısı değiliz. Orada yaşayanların meselesi bizim meselemizdir. Sorunlara dışarıdan bakmayız. Onları çözmeye çalışırız. Mülkiyet namında sahiplik degil, meseleleri sahiplenme anlamında sahiplenme, onlarla omuz omuz olma anlamında sahiplik."



12 yıl önce