|

Bayramda çocuk katliamı: 19 ölü

Ramazan ayında Gazze''de binden fazla kişiyi katleden İsrail, bayramı da kana buladı. Şifa Hastanesi''ne bağlı bir klinik dahil birçok noktaya bomba yağdıran işgal güçleri, parkta oyun oynayan 10 çocuğu öldürdü. Kentin güney ve kuzeyinde de 9 sivil İsrail füzeleriyle şehit düştü.

Aa
00:00 - 29/07/2014 Salı
Güncelleme: 00:04 - 29/07/2014 Salı
Yeni Şafak
Bayramda çocuk katliamı: 19 ölü
Bayramda çocuk katliamı: 19 ölü

Ateşkes kararı aldığı sanılan İsrail, Ramazan Bayramı''nın ilk gününde de vurmaya devam etti. İsrail tankları, dün sabah vakitlerinde Gazze Şeridi''nin doğu bölgelerindeki Han Yunus, Beyt Hanun kentleriyle Cebaliye beldesinde bazı noktalara saldırıda bulundu. Cebaliye''deki saldırıda iki kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El-Kudra, ölenlerin isimlerinin Semih Cuneyd (4) ve Muhammed Ebu''l Luz (22) olduğunu açıkladı.

CESETLER ENKAZDA

El-Kudra ayrıca, Han Yunus kentinin doğusundaki Huzaa beldesinde enkaz altından 6 kişinin daha cesedinin çıkarıldığını ifade etti. Bu açıklamaların üzerinden çok geçmeden Gazze'nin farklı noktalarına arka arkaya bombalar düştü. İsrail ordusunun, bölgenin batısındaki Şati Mülteci Kampı''na düzenlediği saldırıda, bir park alanındaki en az 10 çocuğun yaşamını yitirdiği bildirildi. Katliam akşam saatlerinde de devam etti. İsrail ordusu havadan ve karadan kuzey ve güneydeki sivil yerleşim alanlarını vurdu. Saldırılarda en az 9 Filistinli öldü.

VURDU, HAMAS'I SUÇLADI

Son katliam infiale yol açarken, bayramda kan dökmeye devam eden İsrail ordusu ise saldırıdan Hamas'ı sorumlu tuttu. İsrail'den yapılan açıklamada, Şifa Hastanesi ve Şati Mülteci Kampı''nın, Hamas''ın attığı roketlerin yanlışlıkla düşmesi sonucu vurulduğu iddia edildi. Bölgedeki yabancı muhabirler ise insansız hava aracından füze atıldığını aktardı.

İKİLİ OYNUYORLAR

Öte yandan Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, İsrail''in Ramazan Bayramı münasebetiyle önerilen ateşkesi hala kabul etmediğini belirtti. Zuhri, ''İsrail, bu tutumuyla, Müslümanların dini değerleri ve ibadetlerini hafife alıyor. İşgal güçleri, bu tırmanışın ve Müslümanların ibadetlerini hiçe saymasının sorumluluğunu üstlenecektir'' ifadelerini kullandı. Önceki gün İsrail''in 24 saatlik ateşkesi kabul ettiği yönünde haberler çıkmış ancak Gazze''ye bombardımanda kesinti olmamıştı. İsrail''in 7 Temmuz''da başlattığı operasyonlarda ölü sayısı bin 70''ı geçerken, 6 bin 300 kişi de yaralandı.

Sığındıkları yerde öldüler

İsrail''in Gazze''de sivilleri hedef alan saldırılarında, yaşanan aile dramlarına her gün yenisi ekleniyor. Han Yunus''ta oturan Neccar ailesi, İsrail''in ''ölüm saldırılarına'' 25 Temmuz''da, Huzaa katliamından kurtulan misafirleriyle sahur hazırlarken yakalandı. Huzaa''dan kaçan Süleyman Neccar, eşi, oğlu ve 2 torunuyla Han Yunus''taki kız kardeşinin evine sığındı. Ancak İsrail''in ölüm bombardımanı burada da peşlerini bırakmadı. Süleyman, söz konusu saldırıda tüm aile fertlerini kaybetti. Sahur sofrasına dahi oturamayan ailelerden, 11''i çocuk ve 5''i kadın, 20 kişi hayatını kaybetti.

OKULA GİDECEKTİ

Sahur saldırısında eşi ve 3 çocuğu yaşamını yitiren Hüseyin Semir Neccar da enkazdan yaralı çıkarıldı. Bombardımanda, okul hazırlıklarına başladıkları 6 yaşındaki çocuğunu kaybettiğini anlatan baba, gözyaşlarına hakim olamadı.

Evleri artık hastane

Ramazan ayını İsrail''in saldırıları altında geçiren Gazze''de, İsrail''in bombardımanı sonucu yaralanan çocuklar Ramazan Bayramı''nı Şifa Hastanesi''nde geçiriyor. Diğer taraftan İsrail bombalarının yaraladığı binlerce kişi, hayatlarına ''engelli'' olarak devam etmek zorunda kalacak.

Mezarlıkta bayramlaşma

Binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Gazze''de bayram sabahı mezarlıklardan ağıtlar yükseldi. Filistinli kadınlar sevdiklerinin mezarı başında gözyaşı döktü.

Tel Aviv ilaçları bekletiyor

Türkiye''nin Gazze''ye göndermek üzere 20 ton ilaç yüklü bir uçağı hazırladığı belirtiliyor. İlaçların yola çıkmasından önce Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, İsrailli mevkidaşı ile telefonla görüştü ve Ben Gurion Havaalanı''na uçağın inişi için olumlu yanıt aldı. Yardım Ben Gurion''dan AFAD''ın koordinasyonu çerçevesinde karayoluyla Gazze''ye ulaştırılacaktı. Ancak izne rağmen bekletiliyor. Öte yandan ateşkes halinde İsrail''le Türkiye arasında hava köprüsü kurulacağı kaydediliyor.

İsrail askerlerine baskın: 10 ölü

İşgalci İsrail''in kayıpları da artmaya devam ediyor. Hamas''ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları 10 İsrail askerinin öldürüldüğünü açıkladı. Kassam Tugayları''ndan yapılan açıklamada, ''Mücahitlerimiz, Şucaiyye Mahallesi''ne sınır bölgede İsrail ordusuna karşı kahramanca bir operasyon düzenledi ve 10 İsrail askerini öldürdü'' denildi. İsrail ise dün 5 asker kaybettiğini açıkladı. İsrail''e göre operasyon boyunca kayıp sayısı 48, Kassam Tugaylarına göre ise 90''dan fazla. Dün ayrıca İsrail''in güneyindeki Eşkol kentine havan topu düşmesi sonucu 4 İsraillinin öldüğü bildirildi. İsrail kaynakları olayda 3''ü ağır 8 kişinin da yaralandığını bildirdi.


10 yıl önce