|

Berlin'de Türkiye pazarlığı yapacak

Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin gelecek hafta AB Dönem Başkanı Almanya'ya yapacağı ilk resmi ziyarette, Türkiye ile AB müzakerelerinin dondurulmasını gündeme getireceği ileri sürüldü

Brüksel
00:00 - 9/05/2007 Çarşamba
Güncelleme: 01:04 - 9/05/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Berlin'de Türkiye pazarlığı yapacak
Berlin'de Türkiye pazarlığı yapacak

Türkiye karşıtlığı ile bilinen Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin önümüzdeki hafta AB dönem başkanlığını yürüten Almanya'nın başbakanı Angela Merkel'le yapacağı görüşme, Türkiye'nin birliğe üyelik süreci açısından kritik bir öneme sahip. Türkiye'nin AB üyeliğine açıkça karşı çıkan Sarkozy'nin bu zirve sırasında birliğin politikaları hakkında görüşlerini açıklaması bekleniyor. Üst düzey AB yetkililere göre, Sarkozy Türkiye ile müzakerelerin dondurulması, askıya alınması veya imtiyazlı ortaklığın zeminini hazırlayacak bir yola gidilmesi için Merkel'e öneride bulunacak. Fransa'nın, bunun karşılığında birlik için öngörülen yapısal reform konusunda Almanya ile ortak hareket edebileceği belirtiliyor.


ÖNERİ PAKETİ HAZIR

Almanya'da ise iktidardaki koalisyon hükümeti protokolünde, eski Başbakan Gerhard Schröder'in Türkiye konusunda sergilemiş olduğu politikaların devam etmesi yönünde bir ibarenin bulunduğu; bu nedenle Merkel'in Türkiye ile imtiyazlı ortaklık temelinde ilişkileri devam ettirme arzusu olmasına rağmen koalisyon protokolünde yer alan bu ifade nedeniyle, Sarkozy'nin imtiyazlı ortaklık önerisine sıcak bakmayacağı belirtiliyor. AB yetkililerine göre, önümüzdeki ay Almanya'nın dönem başkanlığını noktalayacağı Brüksel zirvesinde Türkiye gündeme gelmezse bu,büyük bir kazanım olacak.


CORSİCA ADASINDA TATİLDE

Bu arada Yeni Cumhurbaşkaı Nicolas Sarkozy, göreve başlamadan önce ailesiyle kısa bir tatil için Paris'ten ayrıldı. Sarkozy ve ailesinin Corsica Adası'nda kısa bir tatil geçirecekleri bildirildi. Sarkozy'nin, tatil sırasında yeni bakanlar kurulu listesi üzerinde çalışacağı ve kısa bir süre sonra başkent Paris'e gideceği öğrenildi. Yeni Fransa liderinin yakın arkadaşı olan François Fillon'u başbakanlık görevine getirmesi bekleniyor.


Sarkozy karşıtı gösteriler sürüyor

Fransa'da cumhurbaşkanlığı koltuğunun yeni sahibi Nicolas Sarkozy'yi protesto gösterileri ikinci gününde. Başkent Paris başta olmak üzere bazı kentlerde sokaklara dökülen Sarkozy karşıtları dükkanların camlarını kırdı, araçlara zarar verdi. Paris'te bir araya gelen ve Sarkozy karşıtı sloganlar atan yüzlerce kişi polisle çatıştı. 600'den fazla gösterici gözaltına alınırken, iki gün

dür devam eden olaylarda gözaltına alınanların toplam sayısı yüzlerle ifade ediliyor. Sarkozy'nin, Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda rakibi Sosyalist aday Segolene Royal karşısında yüzde 53 oy alarak zafer kazanmasıyla başlayan gösterilerde 700'den fazla araç ateşe verildi, çıkan olaylarda bazı göstericilerin yanı sıra yaklaşık 80 polis yaralandı.






17 yıl önce