|

BM çağrı merkezi

İsrail''in kan gölüne çevirdiği Gazze''deki işgal, ABD ve Avrupa ülkelerinden ''orantısız destek'' görüyor. Kınama çağrısı yapmaktan öteye geçmeyen BMGK, ''acil ve ön koşulsuz olarak insani ateşkes'' sağlanmasını isteyen açıklama üzerinde anlaştı. Ancak bu çağrıların yapıldığı sırada bile İsrail Gazze''yi bombalamaya devam ediyordu.

.
00:00 - 29/07/2014 Tuesday
Güncelleme: 00:16 - 29/07/2014 Tuesday
Yeni Şafak
BM çağrı merkezi
BM çağrı merkezi

Gazze''de sivilleri kasten hedef alan İsrail ordusunu saldırıları durdurmak yerine ''kayıpları azalt'' şeklinde uyaran ülkeler, Birleşmiş Milletler''in katliamlara karşı tavrını da asgari düzeye indiriyor. Kalıcı ateşkes çabalarında şuana kadar henüz somut bir karar alınamazken, BM Güvenlik Konseyi''nden (BMGK) yine kınama çağrılarının ötesine geçmeyen bir adım geldi. BMGK, İsrail ile Hamas arasında Gazze''de yaşanan çatışmalara ''acil ve ön koşulsuz olarak insani ateşkes'' sağlanmasını isteyen başkanlık açıklaması üzerinde anlaştı.

MISIR''I PARLATMA ÇABASI

Açıklamada, Mısır''da darbe ile göreve gelen Abdulfettah es-Sisi''nin sunduğu ateşkes fikrinde işbirliği çağrısı da yapıldı. AP''nin haberine göre başkanlık açıklamasında, insani ateşkesin, Gazze''de acil ihtiyaç duyulan malzemelerin ulaştırılmasında önemli olduğu ifade edilerek, İsrail ve Hamas''a ''Ramazan Bayramı süresince tam olarak uygulanan bir ateşkesi'' sağlama çağrısı yapıldı. Ancak bu çağrıların yapıldığı sırada bayrama rağmen İsrail''in bombardımanı devam ediyordu.

OBAMA''NIN TARAFI BELLİ

Diğer taraftan işgal operasyonlarında İngiltere ile birlikte İsrail yönetimine en yakın desteği veren ABD''nin telefon diplomasisi sürüyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüşen ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin, Hamas''ın İsrail''e yönelik roket ve tünel saldırılarını güçle şekilde kınadığının altını çizdi ve İsrail''in kendisini ''savunma hakkı'' olduğunu tekrar teyit etti. Filistinli ölen sivillerle hayatını kaybeden İsraillilerin sayılarının giderek artmasından endişe duyduğunu belirten Obama, Gazze''nin silahlardan arındırılması görüşünü de vurguladı. Obama, David Cameron, François Hollande, Angela Merkel ve Matteo Renzi ile de toplu görüşme yaptı. Görüşmede liderler, derhal ve koşulsuz bir insani ateşkes üzerinde mutabakatlarını dile getirdiler.

Operasyon durmayacak

Gazze''de çatışmaların yoğunlaştığı saatlerde İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu katliama devam mesajı verdi. Netanyahu ''Gazze''yi silahlı gruplardan temizleme'' hamlesi olarak tarif ettiği operasyonlara son vermeyeceklerini söyledi. Netanyahu, İsrail halkından Gazze''de uzun sürecek bir savaşa hazırlıklı olmalarını istedi. İsrail ordusu da ''operasyonlar gerektiği kadar sürecek'' açıklaması yaptı.


10 years ago