|

Breivik saldırıları savundu

Norveç'te düzenlediği terör saldırısında 77 kişiyi öldüren Breivik, yaptığı saldırıların arkasında durdu

Aa
00:00 - 17/04/2012 Salı
Güncelleme: 11:03 - 17/04/2012 Salı
Yeni Şafak
Breivik saldırıları savundu
Breivik saldırıları savundu

Norveçli terörist Anders Behring Breivik, bugünkü duruşmada, düzenlediği saldırıların arkasında durarak, 'Temmuz ayında yaptığım saldırılarla İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kamuoyunda en çok ses getiren saldırıyı düzenledim' dedi.

Breivik, savunmasının büyük bölümünde İslam'a ve Müslümanlara karşı görüşlerini dile getirdi, göçmen politikasına, çok kültürlülüğe karşı olduğunu vurguladı.

Duruşma, Breivik savunmasına başlayana kadar televizyondan canlı yayımlandı.

Daha sonra gazeteler, Breivik'in savunmasından alıntılar yaparak internet sayfalarında yayımladı. Breivik, hazırladığı savunmasını kağıttan okumaya başlamadan önce hakime, 'Umarım sözümü kesmezsiniz' dedi.

Breivik daha sonra, duruşma salonunda bulunan müşteki ve müşteki yakınlarını düşündüğünü ve onlara saygısından dolayı ses tonunu ayarlayıp daha alçak sesle konuşacağını söyleyerek, savunmasını okumaya başladı.


Müslümanlara saldırdı

Avrupa ülkeleri ve Norveç'te çok kültürlülüğe karşı görüşlerini anlatan Breivik, Avrupa ülkelerinde çok kültürlülüğe karşı görüşlerin İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dile getirilemediğini öne sürdü.

Breivik, Norveç ile Avrupa ülkelerinde gazete ve gazetecilerin objektif olmadığını, gazetelerin İslam ve Marksist içeriklerle doldurulmasına izin verildiğini, çok kültürlülüğü destekleyen bir gazetecinin gazeteci değil, siyasi bir eylemci olduğunu iddia etti.

Düzenlediği saldırıların arkasında duran Breivik, 'Evet yine yapardım' dedi.


Müştekiler rahatsız oldu

"Halkı için mücadele eden birey ya da grupların terörist olmadığını" söyleyen Breivik, Kızılderili Sitting Bull'un mücadelesinden örnek vererek, "Halkını beyazlardan korumak için mücadele verdi. Bugün kendisinden kahraman olarak söz ediliyor, terörist olarak değil" dedi.

Bu arada Breivik savunmasını okurken, mahkeme salonunda bulunan müşteki avukatları Breivik'i uyararak, müşteki ve yakınlarının Breivik'in savunmasından dolayı rahatsızlık duyduğunu, savunmasını bir an önce tamamlaması gerektiğini söylediler.

Duruşmaya TSİ 12.30'da öğle yemeği için ara verildi. Bir saatlik aradan sonra duruşmaya devam edilecek.


Mahkeme üyesi değiştirildi

Breivik'in bugün devam eden ikinci duruşmasında, mahkeme üyelerinden biri değiştirildi.

Thomas İndrebö isimli mahkeme üyesinin facebook sayfasında, Breivik'in gerçekleştirdiği eylemlerin tek cezasının kendisine verilecek ölüm cezası olduğunu bildiren bir not yazması, savunma avukatlarının itirazına neden oldu. Yapılan itirazı değerlendiren mahkeme, üyenin değiştirilmesine karar verdi. İndrebö'nün saldırıların olduğu 22 Temmuz'dan bir gün sonra facebook sayfasına yazdığı, "Saldırıların tek cezası ölüm cezası olmalı" şeklindeki not Norveç medyasına yansımıştı.

12 yıl önce