|

Bush'un izinde

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, işgalin 4. haftasında Mali''ye ilk kez ayak bastı. Ziyaret, 2003''teki Irak savaşından sonra bir gece ansızın Bağdat''a giden dönemin ABD Başkanı Bush''u hatırlattı.

.
00:00 - 3/02/2013 Pazar
Güncelleme: 23:02 - 2/02/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Bush'un izinde
Bush'un izinde

Mali 4 haftadır Fransız saldırısı altında. 1960'tan bu yana Afrika'da askeri varlık göstermeyen Fransa, Mali işgaliyle kara kıtaya dönüşünü ilan ederken Fransa Cumhurbaşkanı 'sosyalist' François Hollande dün sürpriz bir şekilde Mali'ye gitti. İslami direniş grupları tarafından daha önce kontrolü ele geçirilen ancak geçtiğimiz günlerde yeniden Mali askerleri tarafından alınan tarihi Timbuktu kentine giden Hollande'ı Fransız askerleri karşıladı.

DÜNYA ONU İZLİYOR

Ardından Mali İçişleri Bakanı Dioncounda Traore'nin eşlik ettiği Hollande kendisini görmeye gelen Timbuktu halkı tarafından sevinç gösterileri ile karşılandı. İçişleri Bakanı ile elele tutuşup zafer hareketleri yapan Hollande, kalabalıkla tokalaşmayı da ihmal etmedi. Başkent Bamako'ya da giderek Malili yetkililerle görüşmesi planlanan Hollande'a, Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian da eşlik etti. Mali'nin geçici Devlet Başkanı Dioncounda Traore ile de görüşecek olan Fransa Cumhurbaşkanının temasları esnasında sergilediği siyasi ve askeri tablo dünya kamuoyunda olduğu gibi Fransız kamuoyunda da merakla izleniyor. Ziyaret gündeminde Tuareg etnik grubunu temsil eden Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi ile geçici hükümet arasındaki uzlaşı çabalarının önemli bir yer tutması bekleniyor.

PETROL VE URANYUM ZENGİNİ

Fransa'nın Mali'ye askeri müdahalesi, son aylardan popülaritesi düşen Hollande'ın arkasındaki halk desteğinin artmasına da yol açmıştı. Fransa, Mali'nin kuzeyini kontrolü altına alan İslami grupların yükselişini bahane ederek, petrol ve uranyum zengini olan bölgeye, 11 Ocak tarihinde operasyon düzenlemişti.

Yanan tarihi seyretti

Dünyanın sayılı tarihi eserleri arasında yer alan yazmaların bulunduğu Timbuktu kütüphanesi, Fransız desteğini alan Mali ordu birliklerinin saldırısında büyük hasar almıştı. Birçok önemli eserin yandığı belirtilirken Mali'den bu yöndeki bazı haberlere yalanlama gelmişti. Ancak dün François Hollande bu kütüphaneye gitti ve yerlere saçılan, kimi yanmış kitap ve belegelere bakarken görüntülendi.

Havaalanından öteye gidememişti

Eski ABD Başkanı George Bush, Irak'ın işgal edildiği 2003 yılının Kasım ayında Bağdat'a gece yarısı sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmiş, havaalanında Amerikan birliklerine hitaben konuşma yapmıştı: 'Biz bir avuç haydut ve katilden kaçmak için Irak'a girip, acı kayıplar vermedik. Biz bir diktatörü devirdik ve 25 milyonluk bir halkı kurtardık.' 'Şükran Günü'ne denk getirilen ve müthiş bir gizlilik içinde gerçekleştirilen ziyarette Bush askerlere hindi yemeği dağıtmış, havaalanıyla sınırlı kalan ziyareti 2.5 saat sürmüştü.


11 yıl önce